Assalamualaikum semua,
Bertemu semula kita di hari jumaat, hari ini jomla kita doa banyak-banyak moga masalah covid di negara kita akan segera pulih. Risau dengan kes 3 angka setiap hari.
Hari ini aku nak kongsi resepi makanan jawa, aku pernah kongsi dulu tahun 2013 tapi ini versi lain sikit. Sebenarnya ada pelbagai versi masak ungkep ini terpulang pada kawan-kawan nak cuba yang mana. Jom kita tengok resepi dan cara masaknya.
Selamat mencuba tau
Bahan-bahan:
6 ekor burung puyuh, belah 4 ( kalau guna ayam untuk setengah ekor
1 sudu besar jintan manis, kisar
1 sudu besar jintan putih, kisar
2 sudu besar biji ketumbar, kisar
6 ulas bawang putih, kisar
4 biji bawang besar, kisar
2 inci kunyit hidup, kisar
2 inci halia, kisar
1-2 sudu besar serbuk kari ayam adabi (kari apa pun boleh)
3 keping asam keping
garam secukupnya
air secukupnya
1 sudu besar minyak
daun kunyit atau daun kari atau daun limau purut
Cara masak:
- Tumiskan semua bahan kisar dengan api sedang hingga naik minyak
- Bila dah agak kering dan naik minyak masukkan serbuk kari yang di campur dengan air dan kacau bagi rata
- Bila dah kering bumbu masukkan burung puyuh dan daun kari, limau purut atau kunyit gaulkan bumbu dengan puyuh hingga rata dan tutupkan penutup kuali, gunakan api sedang masakkan untuk 15-20 minit
- Masukkan asam keping, kacau puyuh biar serata dah tutup untuk 10 minit lagi
- Akhir sekali bila dah nampak masak, masukkan garam dan rasa. Kacau sekejap dan boleh matikan api
ini dia puyuhnya... |
bahan utama ya |
tumiskan bahan ini hingga naik minyak, aku memang selalu kisar bahan bumbu dengan minyak masak... sebab tu tumis guna sikit je minyak |
serbuk kari gaul dengan air biarkan sekata dan tak berketul |
gaulkan rata sebelum kita tutupkan kuali dengan penutup |
jangan lupa gaulkan lagi bagi sekata masak semua... |
siap sudah ungkep puyuh kita |
aku suka masak berkuah sikit... |
Tak pernah dgr nama resepi.sedapnya.burung puyuh tiada kolesterol
ReplyDeleteungkep ni masakan jawa cikgu, sebab tu cikgu tak pernah dengar...
DeletePernah makan ungkep. Sedap. Boleh bayang rasa bagaimana.
ReplyDeletekalau yang pernah rasa je tahu macamne kak, nk terangkan payah sikit
DeleteAkk suka juga masak ungkep, belajar daripada bff, nanti boleh try lah guna puyuh.
ReplyDeletecuba kak, ungkep dah jadi kegemaran orang di rumah... suami suka walaupun dia orang terengganu kadang sampai kita yang dah jemu masak menu sama je
DeleteSedapnya burung puyuh. Lama tak makan. Dulu abang abang balik kampung rajin mencari. Sekarang kalau nak makan beli je. Tapi susah juga nak jumpa. Biasa kat kampung masak goreng berlada. Masak ungkep tak pernah cuba lagi.
ReplyDeleteselalu kalau kt kampung biasa beli puyuh ni sebab ada kt kampung sebelah tu dia ternak puyuh, aritulah akak kata kat suami lama tak makan puyuh, terus dibelikan hehehe
Deleteohh senang lah camtu.kat ladang ternak murah sikit kot kan harga dia.
Deletekalau ammi pun kene ada kuah sikit..
ReplyDeletebetul lah tu ammi, sejenis suka makan kene ada kuah jugak kalau kering rasa tak best lak
Deletecuba lah kak, senang je masak puyuh ni... tak liat lah kak, kalau goreng dengan tepung pun sedap... cuba kak masak
ReplyDeleteCik TK tak pernah lagi makan puyuh.. apa lagi masak.. ada kesempatan Cik TK try.. nampak best ni
ReplyDeletekene cuba nnti masak puyuh, senang nk olah nya
DeleteAssalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik
ReplyDeleteBest burung puyuh ni.feveret saya nombor wahid.. saya biasa buat goreng berlada . Kalau pi Indo selalu makan malon penyet. Rasanya sama je puyuh dan malon..hehehe
wsalam ustaz, tak pernah jumpa burung malon tu ustaz kene cerita ni kalau jumpa...
Deletewow sedapnya burung puyuh ungkkep menyelerakan
ReplyDeleteya betul tu kak, sesekali tukar lauk
Deleteadumak menyelerakan sungguh!
ReplyDeletehehehe itulah pasalnya
DeletePebret wak , kalau ngungkep2 ni.
ReplyDeleteheheheh wong jowo wak, ungkep memang peberet
DeleteSedapnya..besar puyuh tu..gred AA ni
ReplyDeletehehehe kira comel jugak ni cikgu, saiz besar lagi dah abis stok masa tu
DeleteSedapnya masak ungkep! Dapat makan nasi dengan kuahnya yang berminyak tu pun dah rasa keenakannya!
ReplyDeletehehehe betul tu kak, kuah kene ada walau sikit... baru layan makan dengn nasi
DeleteLama dah Kak tak makan burung puyuh Dana. Sedapnye.
ReplyDeletepasni cari kak... ye sesekali layan memang best
DeleteSedapnya masak ungkep tapi mama X penah try lagi ungkep puyuh
ReplyDeletecuba buat ungkep ayam dulu kak, try ungkep puyuh buat la 2 ke 3 ekor dulu kak kalua ok baru boleh repeat lagi
Deleteaida lom pernah buat ungkep ni.
ReplyDeletetapi resepi dok save and save dlm phone.
biasa dgr ungkep ayam. tapi dgn puyuh pun onz jer la kan.
keluarga ayam gaks tu :)
Sedapnya ungkep puyuh...nanti nak buat la...resepi macam senang je tu.,..
ReplyDeletesedapnyeee ungkep..aduhaiiii da lama tak makan dan tak masak ungkep...huhuhu
ReplyDeletesedap msk ungkep..ayam pn boleh kan kak dana..
ReplyDeleteburunh puyuh tu buat grg madu pn sedap juga..
kedua2nya shida xpernah cuba msk lg ^_^
Salam
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.
Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.
2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻
3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:
▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.
Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
..................................................................
▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.
Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.
.................................................................
▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.
Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
..................................................................
▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.
Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.
...............................................................
Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570