Friday, April 17, 2020

RESEPI PUDING JAGUNG

Assalamualaikum semua,

Di musim PKP ini memang macam-macam menu aku cuba. Terutama manisan, yang sebelum ini aku sangat la jarang untuk cuba masak dek kerana beberapa siri kegagalan dalam menyediakannya. Tapi bila dah duduk saja nak hilangkan bosan. Kita cubalah beberapa menu mudah.
Puding jagung ini selalu aku suka makan tapi tak pernah buat sendiri hehehe. Rupanya takdela susah sangat nak buat. Mehla aku kongsikan

Bahan-bahan:
1 tin jagung cream
1 cawan tepung kastard
1 cawan susu cair
1 kotak santan 200 ml
2 cawan air
1/2 cawan gula

Cara masak:
-campurkan semua bahan dalam kuali nonstick yang besar dan kacaukan semua bahan hingga sebati.
- bila semua dah sebati baru hidupkan api kecil sedang dan kacau hingga menjadi pekat, kacau je jangan tinggal tau.
- bila akhirnya dah jadi pekat dan keluar buih bunyi plup plup kira dah masak.
- terus masukkan dalam bekas biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais sebelum potong.



Kacau semua bahan hingga sebati aku guna hand whisk je

Bila dah sebati kita hidupkan api dan kacau je.. gunakan whisk supaya semua sebati tak berketul

Dah siap kita masukkan dalam bekas dan sejukkan

Rupa potongan tak lawo tapi rasa sedap... 

37 comments:

  1. Makan sejuk=sejuk sedap Dana, kalau rajin letak plak susu cair dan koktail, wowww dapnyaaa

    ReplyDelete
  2. Petang nak buat laa . Semua bahan dah ada kat dapur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puding ni bahan mudah... itu yg laju je buatnya

      Delete
  3. Mak pernah buat masa bulan puasa. Memang ketagih bila makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kata akak lak cuba masak sekarang ni... heheheh

      Delete
  4. mmg fav ni..tp lama tk buat..aritu dh beli bahan tp sbb dlm peti ais byk brg kn nk sejukkn tkde space , tu yg tk buat2 lg...akak buat tk ltk santan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg ada resepi yg tak guna santan.... tapi dana guna mana yg dh ada bahn kt umah kak

      Delete
  5. Cantik color puding jagung Dana looks yummy! favorite ni.
    Mrs. A pun dah dua kali buat puding jagung time PKP ni tapi resepi Dana dengan Mrs. A lain sikit hehhehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana tgk mmg mcm2 jugak resepinya kak, dana pilih yg paling mudah je kak heheheh

      Delete
  6. Semua bahan² dah ada dh. Tapi trauma nak buat puding jagung. Dulu buat cair. Geram. Hahaha
    Nanti rajin boleh cubs resepi ni...

    Btw follow sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kene tunggu dia pekat sampai kuar buih n bunyi plup2... tu memang pekat betul

      Delete
  7. Sedap ni tau!
    Rasa kenyang kalau makan 3-4 ketul heheeeee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak, cepat muak kalau mkm banyak... tu dana buat tak manis

      Delete
  8. Suami akak yg selalu dok buat ni sejak akak sakit..tp 10 kali dia nuat,10 kali rasanya berlainan..

    ReplyDelete
  9. sedapny.. haritu nak buat sebab ada jagung tpi tepung kastard pulak takde.. langsung xbuat..hehe.nt nak buat memandangkan dana da membuatkan semngt ummi mebuak2 tgk dana punya puding..hehhe

    ReplyDelete
  10. Wahhh.. sedapnya kak dana. terliur pula. kita dah la memang suka puding jagung

    ReplyDelete
  11. Ya Allah sedapnya tengok time2 camni.
    Okay esok nak cari jagung tin!

    ReplyDelete
  12. Puding jagung sedap dimakan bila sejuk.

    ReplyDelete
  13. Wah.. Jadi.. Nampak sedap.. Bahan pun tak banyak.. Best ini kalau berjaya buat..

    ReplyDelete
  14. asal ada jagung mmg sedap. aku sgt suka ni tapi if aku buat, takda org makan di rmh ni. keep it up rerajin masak and share resepi Dana 😍

    ReplyDelete
  15. menang berapapun di bayar
    ayo segera bergabung bersama kami di bandar365*com
    WA : +85587781483

    ReplyDelete
  16. Sedap puding jagung makan sejuk sejuk. Lama tak memuding ni sebab selalu bahan terlajak laris musim PKP ni.

    ReplyDelete
  17. Viral ek puding jagung ni.... kebetulan kakak kat kg pun msg resepi puding jagung ni... Tapi nasiblah hakak tak berapa suka sangat kalau tidak harus dah try jugak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum Raya baju dah tuko nampak.... cantik ar simple. Camne nak buat

      Delete
  18. sedap ni makan sejuk2.. alhamdulillah hari tu buat menjadi la jugak
    tapi terlebih garam pulak hahaha..

    ReplyDelete
  19. waa nanti nak buat jugak laaa...talam jagung pun teringin nak buat...

    ReplyDelete
  20. Whoa sedapnya.. akak buatbx letak santan mesti lemak aje Kan

    ReplyDelete
  21. akk ada buat jugak hari tu sebelum puasa, memang sedap makan ni bila dah disejukkan..:)

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...