Assalamualaikum semua,
Segmen entri yang paling aku suka dan disukai ramai, eh ada ke yang tunggu entri aku setiap jumaat ni? Sebab jumaat selalunya kan hari kongsi resepi. Hari ini aku nak kongsi resepi sayur yang mudah tapi antara kegemaran aku. Dah lama tak masak menu ini sampaikan teringat-ingat , sampai rumah petang tu terus petik pucuk ubi tepi rumah. Bukan je sedap buat lauk ratah je pun best tau. Jom kita tengok apa bahan-bahan dan cara masaknya ya.
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk ubi, aku guna ubi kerenteng (rebus kejap lepas tu cuci dan perah airnya, potong terus daun yang di rebus)
2 paket tempe, potong kecil
3 ulas bawang putih, hiris
3 biji bawang merah kecil, hiris
5-7 biji cili api
1/2 kiub ayam
1 kotak kecil santan
Air secukupnya
garam
Cara masak:
- Gunakan sedikit je minyak tumiskan bawang putih, merah dan cili api hingga layu. Masukkan tempe goreng kan kejap hingga tempe tukar warna perang-perang sikit
- Masukkan daun pucuk ubi yang telah kita rebus dan potong tadi, gaulkan dengan tempe tutupkan kuali sekejap dengan penutup.
- Masukkan kiub ayam, santan dan air dalam 1 1/2 cawan atau terpulang nak kuah banyak atau sikit. Masukkan garam bila dah ada mendidih sikit boleh matikan api. Siap
balik kerja terus petik pucuk ubinya |
Ini bahan utama, cili api tu aku tak potong biar gitu je |
biar dia jadi perang-perang sikit baru kita masukkan pucuk ubi rebus |
siap, ini aku ratah gini je pun dah kenyang |
dapnye..benda2 yg melibatkan tempe ni memang MA suka...
ReplyDeleteitulah dana dah lama tak masak tempe itu yang teringat terus nak buat
Deletekalo letak tauhu goreng lagi sedap nih., nyum2
ReplyDeleteye sedap juga wak
DeleteTeringin nak cari benih pokok ubi kerinting tu untuk makntanam(anaknya tangan panas🤭)
ReplyDeleteNampak sedap sayur ni..kalau gu dengan sambal belacan dan ikan masin ni....menambah2 .
Dana beli batang ubi nya dekat shopee je kak, daunnya lembut dan lemak tau. Memang sesuai sangat gu dia tu
Deletesy suka beli pucuk ubi keledek untuk masak lemak...biasanya d pasar tani hari jumaat ada jual...
ReplyDeleteSedap juga pucuk ubi keledek tu cikgu, memang sesuai sangat buat masak lemak
Deletetempe adalah kegemaran saya.....tapi biasa goreng dlm fryer sahaja sudah cukup sedap
ReplyDeletetempe masak apa pun sedap, buat goreng, tumis,kerepek buat rendang pun sedap.
Deletetempe campur pucuk ubi kayu masak lemak sedap tu
ReplyDeletesedap kak, ratah je pun dah kenyang
DeleteLama tak masak tempe sejak duduk utara ni. Agak susah jumpa.
ReplyDeleteye ke kak, belah sana payah jumpa tempe ya... kalau balik belah sini lah baru ada ye kak
DeleteSedapnya.. biasa macam ni.. PC suka makan pucuk ubi dengan tempenya je.. makan nasi sikit je.
ReplyDeleteye sama lah, akak memang ratah je... sbb mmg teringin sgt makan sayur gini
DeleteTiba-tiba rasa rindu nak makan masak lemak tempe busuk.....
ReplyDeletePakai tempe busuk baru sedap
ReplyDeleteWah!! Idea yang best ni.. Dekat rumah memang dah ada pucuk ubi.. nak kena cari tempe je dan kerajinan.. hehehe..
ReplyDelete