Assalamualaikum semua,
Dulu-dulu nak masak kuetiaw goreng setahun 2 kali pun jarang. Sebab bila masak dia jadi hancur dan bergumpal, bila dah masak kita puj tak teruja nak makan. Tapi sejak akhir-akhir ini aku dah tahu cara dan petua goreng kuetiaw dengan senang dan ringkas itu yang selalu buat, Aiyan pun suka, itu tambah semangat.
Aku pernah kongsikan sebelum ini tapi guna kicap dia, yang ini tak payah memang ringkas bahan-bahan tapi memang sedap.
Bahan-bahan:
2 paket kuetiaw, lerai-leraikan dan gaul dengan kicap. (Jangan basuh)
8-10 ulas bawang putih, cincang kasar
3 sudu cili boh
2 biji tomato potong dadu
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
3 biji telur
daun kucai
Bebola dan fish cake
Udang
tauge
Minyak untuk menumis
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih hingga naik bau dan tukar warna perang. Masukkan cili boh kacau-kacau untuk 2 ke 3 minit.
- Masukkan tomato, sos cili dan sos tiram gaul lagi, masukkan udang dan bebola masak hingga udang separuh masak. Ketepikan sedikit bumbu dan masukkan telur.
- Kacau telur hingga merata baru masukkan kuetiaw, masa ni kuatkan api. Tutupkan sekejap dengan penutup kuali pastu gaul semua hingga merata.
- Masukkan kucai dan tauge akhir sekali. Siap
Aiyan dulu tak suka sekarang siap bertambah makan |
yum222...fav..suka kuehtiaw ada kerang or daging
ReplyDeleteLama jugak tak makan kueh teow goreng ni... simple mcm ni laa best....
ReplyDeleteHaah kadang-kadang masalah hancur. Tq kongsi.
ReplyDeletelama x masak ni....fav gak...
ReplyDeleteSedapnya! Selera akak tengok, Dana. Dulu akak pun kurang suka masak kuetiau. Dah tengok cara Dana tunjuk, rasa nak cuba la. Hehe.
ReplyDeleteTqq resepinya
ReplyDeleteakak sukaa , tp x penah msk sbnya yg lain x mkn
fuhh!! meriah kuehtiaw dana. cfrm nyaman ni!
ReplyDeleteTak pandai goreng kuew teow..hahahaha...mee boleh la..
ReplyDeleteokayyy nanti nak follow resipi kak dana!
ReplyDeleteNampak mudah bila Dana kongsikan step by step macam ini.. Boleh jadikan panduan untuk mencuba nie..
ReplyDelete