Friday, March 18, 2022

RESEPI MASAK LEMAK CILI API AYAM DENGAN PUCUK UBI

 Assalamualaikum semua,

Hari ini setelah berminggu hari jumaat sunyi tanpa perkongsian resepi akhirnya aku rajinkan diri untuk cari idea resepi untuk dikongsi. Resepi nya mudah je, lagilah kalau orang malas macam aku ni.Mudah buat sejenis lauk cukup untuk lauk dan sayur sekali.

Bahan-bahannya:

Segenggam pucuk ubi yang kita dah celur 

1/2 ekor ayam

1 kotak kecil santan 

2 batang serai, diketuk

2 ulas bawang putih, tumbuk

1 1/2 inci kunyit, tumbuk kasar

10 -15 biji cili api, kunyit

5 batang kacang panjang

Air secukup nya

1 keping asam keping

garam

Cara masak:

- Dalam kuali masukkan 500ml air, masukkan juga bahan  yang kita tumbuk dan serai. Masakkan untuk 10 ke 15 minit, atau hingga masak bumbu itu.

- Bila dah masak lepas mendidih masukkan ayam, tutup kan dengan penutup periuk hingga ayam bertukar warna dan masak.

- Masukkan pucuk ubi dan kacang panjang, masukkan asam keping 1 masukkan santan dan tambah air.

- Biar sebati semua, tambahkan garam bila dah secukup rasa dan mendidih kecil boleh matikan api. Siap masak lemak kita








bila dah tambah garam dan mendidih kecil boleh matikan api

20 comments:

  1. Sedapnyer
    Kalau masak ayam seko macam ni, wak cari ceker sama berutunya dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh wak peminat brutu ye... brutu di goreng dengan tepung ranggup sedapnya wak

      Delete
  2. Lauk ini buat tambah nasi apabila makan.

    ReplyDelete
  3. Nasib dah selalu makan hehehe...sebulan boleh katakan tiap2 minggu, menu wajib kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah akak lagi lah selalu beno makan menu gini kan...

      Delete
  4. menu buka puasa smlm MIL akak masak tp xde oucuk ubi la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pucuk ubi tu tambahan je kak kebetulan pucuk ubi ada belakang rumah

      Delete
  5. Tak penah masak lemak lemak campur ayam
    satu kelainan he he
    tp pycuk ubi msk lemak tempoyak pekat2 tuh fuhh sedapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini masak lemak cili api ayam kak, takkan tak pernah masak... cuma dana tambah pucuk ubi je

      Delete
  6. if aku, selalu masak pucuk ubi ni dgn ayam pencen, tumis dulu bwg dan ayam, bagi air, bila ayam dh lembut masuk pucuk ubi yg dah digosok. fuhh!!

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Masuk pegaga pun sedap juga. Nak2 ayam pencen.

    ReplyDelete
  8. Sedap ayam masak lemak cili api. Belum pernah lagi campur pucuk ubi. Sekali campur sayur je senang kerja masak kan.

    ReplyDelete
  9. dapnye bab pucuk ubi tu.. yum yum!

    ReplyDelete
  10. lama dah tak buat...
    nikmatnya makan masak lomak yg pedas2

    ReplyDelete
  11. Sedapnya.. Ayam ada, sayur pun ada.. best..

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...