Friday, March 15, 2019

RESEPI LOKIO TUMIS

As salam semua kwn2,

Semalam keputusan SPM tahun 2018, seronok dpt tgk kt berita mcm2 kisah anak2 yg amik keputusan SPM tp tetap hati kita terpalit risau dengan kisah sedih kt pasir gudang.  Hari yg mulia ini, mari lah sama2 kita doakan semoga masalah pencemaran kimia kt pasir gudang semakin pulih n mereka yg terlibat beransur sihat.

Harini aku nk share ngn korang masakan sayur kegemaran aku, sayur ni aku kenal dari aku kecik.  Dulu arwah nyai aku suka tanam lokio nih.... aku suka rasa dia yg ranggup2 tu, tp bila org tanya kenapa suka, n mcmne rasa... susah aku nk terangkan heheheh...

Bahan-bahan:
 1 ikat lokio- bersihkan kulit n akarnya
sedikit daun lokio
2 bungkus tempe, potong kecik- (tempe yg bungkus dlm daun pisang nipis2 je)
1 ketul tauhu yg sudah di goreng - potong kecil
sedikit bebola ayam ( kalau takde pun takpe, nk ganti ngn lauk lain pun ok)
3 ulas bwg putih- hiris
1 biji bwg besar - mayang halus
5-7 biji cili api- hiris nipis
1 sudu bsr minyak masak
sedikit bilis
garam


Cara masak:
- kita tumiskan bahan2 yg kita hiris, bwg putih, bwg besar, cili api dan bilis hingga naik bau
- masukkan tempe dan tauhu, gaulkan sebati dlm 2 minit
- masukkan bebola atau lauk lain yg ada
- tambahkan sedikit air, masukkan lokio, daunnya dan gaul
- tutup sekejap kuali dengan penutup lepas tu perisakan garam dan boleh matikan api... siap

ini lah rupa si lokio tuh... 

tumiskan bahan2 bumbu nya

tempe dan tauhu... kacau2 hingga sebati

lepas dh masukkn bebola dan lokio... mmg kering sikit nih

dah siap.... aku mmg suka lokio tu ranggup2 lagi, itu masak kejap je... 

19 comments:

  1. lokio dengan bawang putih tak sama ya?
    Cantik kuali baru tu... suci je :)

    ReplyDelete
  2. k SudipvsSenduk- haahha bukan kak, tryla masak kalau jumpa nnti ye kak... tak sama sgt lokio ngn bwg putih ... masih suci lg

    ReplyDelete
  3. Kesukaan akak ni Dana..
    Kalau jumpa dipasar selalu beli..
    Akak selalu regukan dgn udang putih Tu..
    Org panggil udang sayur..
    Manis sgt. Masak tumis lokio ni..

    ReplyDelete
  4. Sekali pandang, macam daun kucai atau daun bawang, ya? :)

    ReplyDelete
  5. lokio ni febret mak, tapi tak pernah try buat..mak selalu beli yg dalam tin tu masa kecik2 dulu

    ReplyDelete
  6. k NOrhayati- tp kt sini psr tani sini dana ssh nk jumpa kak, ni pun dana jumpa klu balik johor... regukan ngn udang mmg sedap kak

    Kakcik Nur- daun kucai n daun bwh dia lebar sikit kakcik, ni dia halus lagi daunnya...

    Sunah- dlm tin tu akak tak pernah jumpa, itu yg dh di jeruk kot

    ReplyDelete
  7. 1st time ni Mrs. A dengar nama sayur lokio tapi rupa seaakan daun kucai ya.

    Sedapnya nampak tengok gambar yang last tu.

    Aduhhh!!! kejamlah entry ni huhuhuhu....

    #prayforpasirgudang

    ReplyDelete
  8. first time dengar nama lokio tu..
    tengok macam pernah tengok tapi tak pasti..

    ReplyDelete
  9. salam kenalan dari oohsenyum.com

    maaf tak comment pasal entri awak.

    sebenarnya saya datang sini nak ajak awak....jom tukar suka sama suka link,blog saya tak lah hebat mana pun, pageview 1500 sehari je pun. kalau sudi sila comment di blog saya ye di

    https://www.oohsenyum.com/2015/03/tukar-suka-sama-suka-blogist.html

    Nanti saya add ke bloglist oohsenyum.com secepat mungkin!

    ReplyDelete
  10. Lokio goreng dengan samaada ikan bilis dan tiram mmmm nyum nyum...

    Banyak kisah sedih satu persatu berita minggu ni juga kan.

    ReplyDelete
  11. Ingatkan kucai 😁 tp rasanya spesis yg sama, if cam kucai, buat kerabu sedap juga kot 😊

    ReplyDelete
  12. baru pertama kali dengar..

    sedap tak ?

    ReplyDelete
  13. Mrs. A- tulah mmg jenis sedara mara kucai ni, cuma dia ada bwg yg sedap di mkn

    SYM- mmg agak jarang rasanya nk jumpa sayur nih, tak semua pasaraya atau pasar ada jual nih

    Ohsenyum- silakan, tp sya ni tak la aktif sgt... biasa2 je

    k Azian- haahaa... alamak akak ni, biasa2 je...

    k Diana TK- sedap kan kak.... suka keranggupan dia tu

    Shirven- sedara mara kucai jgk, tp bwgnya boleh di mkn, klu kucai biasa tu kn guna daun je

    mrHanafi- bagi sya sedap, sbb sya suka...

    ReplyDelete
  14. Ohh itulah Lokionya... selama ni akak ingat itu daun kuchai Dana hahahha... rasanya atok hakak dulu pernah masak lemak

    ReplyDelete
  15. Tumis lokio mesti ada tempe, tahu dan udang
    baru ngam.

    ReplyDelete
  16. k Hainom- ye betul tuh, selain tumis mmg org biasa msk lemak

    wak WP- betul tu wak, mmg regu dia tempe ngn tahu kn

    en Ejulz- betul tuh

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...