Friday, March 8, 2019

resepi masak lemak daun ubi tempoyak

As salam semua kwn2,

Bertemu semula kita di hari jumaat yg mulia.

Tiba di hari jumaat, hari kongsi resepi, resepi nya mudah je... tp sedap pulak tu
Tempoyak ni kak sarah yg bagi, pucuk ubi pun sama... mmg sedap, aku ratah je sbb takmo mkn nasi kononnya tp ratah sampai semangkuk hahahaha kemana diet tu

Bahan2:

2 ikat daun ubi ( rebus hingga empuk, aku HP4 min) cuci dan perah airnya
10 ekor udang putih
3 ulas bwg putih - tumbuk
2 biji bwg kecik- tumbuk
10-15 biji cili api - tumbuk
sedikit bilis- tumbuk
1/2 kunyit - tumbuk
1 btg serai- ketuk
3 sudu bsr tempoyak
1 sudu kecil minyak masak
sedikit air

Cara Masak:
- masukkan minyak, tumiskan serai n bahan2 tumbuk ( kalau ikut resepi org selalu tak tumis tp aku tingin nk tumis sikit)
- bila tumisan dh naik bau masukkan 2 cwn air lepas tu masukkan daun ubi
- Tumiskan hingga mendidih masukkan udang dan tempoyak
- masukkan santan dan tambah air, perasakan dan siap...

selamat mencuba

sebelum masukkan santan  
lepas dh masuk semua bahan2... kacau2


siap masak lemak pucuk ubi tempoyak... sedap ko

13 comments:

  1. Daun ubi masak mcm mana pun tak pernah mengecewakan ku 😁😁😁

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaa masak lemak pucuk ubi...tapi tak pernah bubuh sekali dengan tempoyak.......takut takleh telan....hahahah

    ReplyDelete
  3. pergh sedap sungguh nie..

    boleh buat terliur

    ReplyDelete
  4. adoiiii.. sodap nya.. mcm nak mintak sikit je. akak suka lauk2 cam ni. exotic sungguh.

    ReplyDelete
  5. Kuazue-mmg sedap nih

    Shirven- betul tuh

    Sunah- cuba lah, mmg pasti terpikat

    mrHanafi- mmg sedap, bau dia pun memikat

    wak WP- hahahah mmg pakai pucuknya ni wak, kalu daun nye liat

    k Azian- lauk kampung gini mmg best layan ye kak

    SudipvsSenduk- mmg sedap heheheh

    ReplyDelete
  6. Emmm lamanya akak tak masak tempoyak udang dgn pucuk ubi ni..

    Skrg ni lagi tak boleh sebab pantang seafood..

    ReplyDelete
  7. Fuhh kecur air liur tengok. Nani kalau buat ni wajib goreng ayam, memang layan makan nasi.

    ReplyDelete
  8. k Norhayati- buat tempoyak pucuk ubi jgn boh udang kak... boh bilis je, boleh tak ek

    Inani- heheheh betul tu nani.....

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...