Berjumpa lagi kita di hari jumaat, mcm biasa lah harini kita nk share resepi kan.
Aritu masa kt kedah ada jumpa membe kt sana, jumpa ngn kak Zsarah, kwn blogger jgk... jumpa di hentian sebelah sungai bakap... lps tu, di bekalkan banyak betul hasil tanaman nya, ada jem mulberi, tempoyak, daun ubi, serai, asam keping, rempah2 n rebung madu.
Aku ni bkn la peminat rebung n tak penah masak rebung, makan pun jaranggggggg sgt. Cuma pernah sekali je mkn rebung madu ni yg fresh tu pun 13 tahun dulu masa ke kedah, kalau rebung biasa takmo sbb hancing.
Ni kira 1st time lah aku msk rebung, aku pun cuba lah msk rebung kari udang nih, n edy kata sedap, rebung ni pun sedap manis2 n rangup gitu, rebung madu ni takde bau hancing mcm rebung yg bsr tu... jd ok lah bg aku, laki aku tak mkn babat n perut, jdnya aku tukar lah ngn udang, lenkali try msk ngn lauk lain
Bahan2:
8 potong rebung- potong nipis (rebus sekejap)
500 gm udang putih
3 ulas bwg putih - tumbuk
1/2 biji bwg besar- tumbuk
1/2 biji bwg besar - mayang halus
1/2 inci kunyit- tumbuk
1 paket kecik serbuk kari ikan babas
1 btg serai- ketuk
1 kotak santan kecil
2 keping asam keping
gula/ garam
Cara masak:
- tumiskan semua bahan2 tumbuk,serai dan bawang yg di mayang halus
- tumis hingga layu n naik bau
- bancuhkan serbuk kari dengan sedikit air, lps tu tumiskan sekali ngn bumbu td hingga pecah minyak
- masukkan rebung, gaul2 kan dengan bahan2 rempah td sebentar dlm 3 minit
- masukkan udang, gaul2 bila nampak udang dh tukar warna semua
- masukkan santan, sedikit air... asam keping n garam... siap
penuh sebag tu ngn segala bekalan... moga terus murah rezeki akak ya |
ini lah dia rebungnya |
tumis2 dulu sampai layu n naik bau |
masukkan kari n tambah sedikit air |
tumiskan rebung tu kejap gaul rata... patut rebung tu hiris nipis lagi |
aku masak ni dh nk magrib, udang tu aku sempat buang kepala ngn ekor je... tak dan nk togelkan kulitnya semua... |
bau semerbak harum, mmg sesuai betul rasana di padankan ngn udang nih... pasni nk try msk lain lak |
Sedapnya Dana..
ReplyDeleteAkak pun suka rebung madu ni Manis.
Dah betulkan regunya dgn udang..
Bertambah manis nya..
Sedapnya...kakcik kalau lauk ala-ala kampung ni memang suka sangat... :)
ReplyDeletesedap ni...febret encik suami kita, rebung ni...buat masak lemak..orang kedah memang macam tu kan, suka bagi barang makanan yang dicucuk tanam...mak mertua pun macam tu...
ReplyDeleteRebung macam ni akak tak pernah makan, biasanya yang cincang dan homemade. Nanti ada masa akak up dalam blog ek sebab stock dekat rumah dah habis. Kena balik kampung untuk dapatkan stok baru.. ;)
ReplyDeletewahhhh. sedap ni :)
ReplyDeleteeh,..gulai feveret orang utara jugak ni,buh rebung😋
ReplyDeleteWak nak order sepinggan
ReplyDeleteUdang lebih.
Gandingan yang mantap rabung dengan udang...
ReplyDeleteboleh bertambah nasi sepinggan lagi nie ..
hahahaha
Pandainya Dana masak rebung mmg nampak sedap sgt tu
ReplyDeletek Norhayati- betul tu kak, manis betul rasanya
ReplyDeleteKakcik Nur- betul tu kakcik, mkn blh bertamabh2
Sunah Sakura- lps ni nk try msk lemak pulak...
k Aizamia- yg cincang rebung biasa tu dana tak mkn kak, bau dia tak tahan hahahha
en Ejulz- mmg sedap
k Aiezza- hehehe betul tu, mmg org utara gulai tak blh tinggal
wak WP- boleh wak...
mr Hanafi- betul tuh, rebugnya lak manis je, mmg sdp
Mamapp- ni pun dana google je kak hahahha
Adoiii... terliur tengok rebung gulai bersama udang
ReplyDeleteMrs.A- mmg sesuai n sedap rupanya
ReplyDeletepermisi min numpang share ya :)
ReplyDeleteHayyy guys...
sedang bosan di rumah tanpa ada yang bisa di kerjakan
dari pada bosan hanya duduk sambil nonton tv sebaiknya segera bergabung dengan kami
di DEWAPK agen judi terpercaya di add ya pin bb kami D87604A1 di tunggu lo ^_^