As salam semua kwn2,
Korang pernah jumpa tak ini? makanan ini?
Makanan jawa, berasal dr ubi kayu yg di rendam lepas tu keringkan n tumbuk untuk dpt tepung nya. Nak masaknya kene di kukus baru di gaul dengan kelapa parut. Lepas tu baru lah blh dpt jd tiwol nih...
Aku suka sbb biasa makan time kecik2 dulu, atuk suka buat sndiri bila dia lepas cabut ubi, skrg dh ssh nk jumpa lagi2 kt kl nih. Rasanya kenyal2 lemak masin manis sbb digaul dgn kelapa parut tu.
Nak resepi nnti aku tanya mak aku dulu yek, bahan nya takde. Ini pun sbb aritu masa balik kg abah sibuk suruh buatkan kt anak2 nya. Sekarang tepungnya dh ada org yg jual kt pasar tani.
Lps dh di gaul dengan kelapa parut yg di perasakan dengan gula dan garam |
Aku pun tak tau camne nk explain sgt rasa dia, tp bagi aku... sedap sbb rare nk jumpa makanan ni |
first time dengar kuih tiwol. Nnti nak tanya mak mertua akak. Jawa Selangor & jawa Johor lebih kurang je kan? hihihi
ReplyDeletek sudipVSsenduk- lebih kurang je, mesti diaorg tahu tu
ReplyDeleteNampak macam kuih kaswi yang tak dipotong sempurna dan bergaul kelapa... :)
ReplyDeletenampak menyelerakan..
ReplyDeleteteringn nak memcuba..
baru pertama kali dengar nama
Kakcik Nur- mcm je kakcik, tp bukan sbb rupa dia bergentel2 n rasanya yg kenyal sbb dibuat dr ubi kayu
ReplyDeleteMr Hanafi- sbb itu makanan org jawa, mungkin encik jarang jumpa
eh tak pernah jumpa la...macam mana agaknya rasa dia ek...sukar dibayangkan..hahaha
ReplyDeleteTak pernah mkn kuih ni..
ReplyDeleteNanti Tanya kwn jawa..
Suruh buatkan 😊
Seronok wei kalau masak dapur cantik mcm tu....mcm nak masak macam macam je rasanya hihi...
ReplyDeleteHakak dah lama teringin nak makan rojak mcm tu Dana tp tak mau mee lah...tingin nak makan jejemput kelapa dia tu sedapnya
ini kite penah makan.. abang sedara kawen orang Jawa hehe..
ReplyDeletemak mertua kak yan pernah masak ketewol ni..tapi tak boleh in la...hahaha
ReplyDeleteByk makanan rare mama jumpa kt blog dana
ReplyDelete