Friday, January 6, 2023

RESEPI PENNE GORENG DAGING

 Assalamualaikum semua,

Segmen resepi di tahun baru ya, entri pertama perkongsian masak-masak kita. Masih dikekalkan lagi lah segmen resepi setiap jumaat. Menu ni aku dah buat beberapa minggu lepas tapi tak berkesempatan nak kongsikan lagi sebab banyak pulak resepi yang aku buat. Menu ini aku pakai hentam je, tapi jangan risau memang sedap. Jom kita tengok resepinya ya.

Bahan-bahan:

1 paket penne (rebus dan toskan) boleh juga guna pasta jenis lain

2 keping daging kisar ramly

7 ulas bawang putih, cincang kasar

1 biji bawang merah besar, potong dadu

2 biji tomato, potong ikut suka

1 biji capscum, potong kasar

1 tin sos bolognise

sedikit serbuk cili

1 kotak susu full cream

daun basil dan parsley ( kalau takde takpe)

Garam

Cara masak:

- Tumiskan bawang putih, bawang merah dan tomato hingga layu.

- Masukkan daging kisar, masak hingga daging masak, masukkan serbuk cili dan sos bolognise kacau hingga sebati. Perasakn dengan garam

- Masukkan capsicum, daun basil dan susu full cream gaulkan rata. Masukkan penne yang telah kita rebus tadi. Gaul rata semua hingga sebati

- Kalau rasa nak pedas lagi boleh tambahkan serbuk lada hitam, bila dah cukup masin semua boleh matikan api dah hidangkan.














menggoda tak? maaf lambat arini


26 comments:

  1. Penne ni fav Dania ni...just jangan makan depan Mak Pah...dia x suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh AIyan pun suka penne ni itu yang rajin masak menu ni

      Delete
  2. haha wak kok baru tau kene google dulu penne tu pasta erk., hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye wak penne tu tergolong dalam kategori pasta

      Delete
  3. seronok bereksperiment dengan pasta aneka jenis kan...cantik dan sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak, pelbagai rupa bentuk jadi lain bila dah siap masak

      Delete
  4. Terus rasa nak pergi kedai beli barang dan cuba!

    ReplyDelete
  5. Sedapnya Dana 😋
    Akak tak pernah guna pasta penne. Lepas ni kena cuba jugaklah, pelbagaikan pasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana suka penne sebab texture dan saiz dia kak, cuba nanti

      Delete
  6. Menggoda sangat! Sedapnya! Suka, suka!

    ReplyDelete
  7. sedap selalu masakan cheff dana

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayooo terima kasih kak, belum taraf cheff lagi ni hehehe

      Delete
  8. Sy selalu guna spiral je buat mcm ni tp x letak pulak susu... lain2 sama.. hehehe

    ReplyDelete
  9. Owhh itu yang namanya penne
    Wak panggil getah cacing

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha boleh nak panggil getah cacing pun boleh takde hal wak

      Delete
  10. Sedapnya! Seronok tgk kerajinan Dana memasak.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya sabtu ahad je yang masaknya pun Lina, hari lain yang simple-simple je

      Delete
  11. Tengok gambar pun dah tau sedap kak. Bila² sok boleh cuba buat. Terima kasih atas perkongsian resepi 😊

    ReplyDelete
  12. MA selalu guna macaroni..mcm sedap jugak penner ni yer..yum yum

    ReplyDelete
  13. mudah resepi ni.
    aida jarang goreng penne ni.
    paling trending kat rumah ialah spageti & makaroni.
    abis la sepinggan memasing.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...