Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi gulai ikan tongkol versi mak mentua ku. Untuk makan dengan nasi dagang pun sedap ni tapi aku tak guna rempah bunga rose tapi guna rempah Adabi je. Resepi dan cara masak lain dari kari ikan yang biasa aku buat. Ini gulai gaya pantai timur sebab aku rebus dulu ikan nya dan gunakan gula melaka. Jom kita tengok resepinya ya.
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tongkol@ aye
4 keping asam keping
1 1/2 ketul kecil gula melaka
5 ulas bawang putih, kisar
3-4 biji bawang besar, kisar
1 batang serai, ketuk
rempah 3 sekawan
5 sudu besar cili boh
2 paket kecil serbuk kari adabi dan gulai ikan
2 kotak kecil santan
garam
minyak masak
air secukupnya
5-6 biji cili api
Cara masak:
- Rebuskan ikan tongkol dengan 2 keping asam keping dan gula melaka 1/2 ketul dan air untuk 20- 30 minit, lagi lama lagi ok tapi nak cepat kan.
- Tumiskan 3 sekawan dan serai hingga naik bau, dan masukka bahan yang kita kisar tumis hingga pecah minyak.
- Dah pecah minyak masukkan cili boh dan serbuk kari yang kita dah campur dengan air panas. Masak hingga pecah minyak baru masukkan gula melaka dan air.
- Reneh lagi bumbu tu hinggaa gula melaka cair dan masukkan ikan yang kita dah rebus tadi dan masukkan juga air rebusan tadi dalam 2-3 cawan, ikut pada kita nak kuah banyak mana.
- Masukkan timun atau apa jua sayur, boleh juga masukkan belimbing buluh kalau ada, masukkan asam keping dan cili api.
- Akhir sekali masukkan santan , tambah air dan garam. Boleh rasa kalau dah ok rasa garamnya matikan api. Siap
rebus dengan asam keping dan gula melaka ya |
kalau mak mentua rebus lagi lama, dia kata isi dia lagi sedap |
aku guna 2 jenis kari ini |
wahh sedapp sedap✌️😁 letak bendi dan tomato lebih
ReplyDeleteikan tongkol kalau org kg akak panggil ikan kayu
memang suka dulu mak beli kdang msk asam atau taucu
iya kak banyak nama ikan tongkol ni kan, belah pantai timur panggil ikan aye tau ikan aya gitu lah
DeleteHalah- halah sedapnyaaaa.......SA suka sangat gulai ikan tongkol....
ReplyDeleteini gaya pantai timur kak, rebus dulu ikan dan boh gula melaka... cuba kak
Deletethank you Kak Dana! haha dah lama cari resepi gulai/kari ikan mcm pantai timur haha
ReplyDeletesama2 selamat mencuba ya
Deletewah sedap gulai ikan aye cara teganu ni
ReplyDeletesedap kak, sudah pasti hehehe
DeleteSedapnya nampak
ReplyDeleteinsyallah sedap, nanti cuba tau
DeleteSedap makan dengan nasi dagang nih. Sambal lada pedas. Ermmm, tak toleh kiri kanan dahh. Hahaha
ReplyDeleteye dengan nasi dagang atau nasi minyak gaya pantai timur sesuai sangat
Deletesedap! tp sy xleh mkn sgt ikan aye ni.. jd gatal2..
ReplyDeletesekali skala mkn xpe.. kalo ari raya belasah je mkn ngn ns dagang.. haha
eheheh takpe tukar ikan tenggiri, cuma tak payah rebus tu sebab dagingnya lembut kan
DeleteUishhhh sedapnya Dana.. ;)
ReplyDeletesedap, resepi mak mentua ni Lina
DeleteKak x penah masak ikan tongkol... rupanya kena rebus asing ye... no wonder tgk kat kedai org asingkan ikan dengan kuahnya.. lepas hidang br dia letak kuah kari
ReplyDeleteini cara gulai pantai timur kak, selalunya kalau ikan tongkol gaya masaknya gini. Dulu dana tak suka ikan tongkol tapi bila dah kawin dengan orang terengganu dan rasa gulainya terus tersuka
Deletealamak..terliur la pulak. kena cari ikan aye le ni kang
ReplyDeletecari yang ikan tongkol hitam tau MY, lagi sedap isi nya tau.
DeleteSaya suka masakan begini. Terkenang pernah belajar masak ikan tongkol dengan kawan-kawan dari Kelantan dan Terengganu. Sedap sangat.
ReplyDeletesedapnya..kena plak ngan nasi dagang, yum yum..
ReplyDeletesuka makan ikan tongkol..tapi x pandai masak