Friday, January 13, 2023

RESEPI GULAI IKAN TONGKOL @IKAN AYE

 Assalamualaikum semua,

Hari ini aku nak kongsi resepi gulai ikan tongkol versi mak mentua ku. Untuk makan dengan nasi dagang pun sedap ni tapi aku tak guna rempah bunga rose tapi guna rempah Adabi je. Resepi dan cara masak lain dari kari ikan yang biasa aku buat. Ini gulai gaya pantai timur sebab aku rebus dulu ikan nya dan gunakan gula melaka. Jom kita tengok resepinya ya.

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan tongkol@ aye

4 keping asam keping

1 1/2 ketul kecil gula melaka

5 ulas bawang putih, kisar

3-4 biji bawang besar, kisar

1 batang serai, ketuk

rempah 3 sekawan

5 sudu besar cili boh

2 paket kecil serbuk kari adabi dan gulai ikan

2 kotak kecil santan 

garam

minyak masak

air secukupnya

5-6 biji cili api

Cara masak:

- Rebuskan ikan tongkol dengan 2 keping asam keping dan gula melaka 1/2 ketul dan air untuk 20- 30 minit, lagi lama lagi ok tapi nak cepat kan.

- Tumiskan 3 sekawan dan serai hingga naik bau, dan masukka bahan yang kita kisar tumis hingga pecah minyak.

- Dah pecah minyak masukkan cili boh dan serbuk kari yang kita dah campur dengan air panas. Masak hingga pecah minyak baru masukkan gula melaka dan air.

- Reneh lagi bumbu tu hinggaa gula melaka cair dan masukkan ikan yang kita dah rebus tadi dan masukkan juga air rebusan tadi dalam 2-3 cawan, ikut pada kita nak kuah banyak mana.

- Masukkan timun atau apa jua sayur, boleh juga masukkan belimbing buluh kalau ada, masukkan asam keping dan cili api.

- Akhir sekali masukkan santan , tambah air dan garam. Boleh rasa kalau dah ok rasa garamnya matikan api. Siap

rebus dengan asam keping dan gula melaka ya

kalau mak mentua rebus lagi lama, dia kata isi dia lagi sedap

aku guna 2 jenis kari ini













22 comments:

  1. wahh sedapp sedap✌️😁 letak bendi dan tomato lebih
    ikan tongkol kalau org kg akak panggil ikan kayu
    memang suka dulu mak beli kdang msk asam atau taucu

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya kak banyak nama ikan tongkol ni kan, belah pantai timur panggil ikan aye tau ikan aya gitu lah

      Delete
  2. Halah- halah sedapnyaaaa.......SA suka sangat gulai ikan tongkol....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini gaya pantai timur kak, rebus dulu ikan dan boh gula melaka... cuba kak

      Delete
  3. thank you Kak Dana! haha dah lama cari resepi gulai/kari ikan mcm pantai timur haha

    ReplyDelete
  4. wah sedap gulai ikan aye cara teganu ni

    ReplyDelete
  5. Sedap makan dengan nasi dagang nih. Sambal lada pedas. Ermmm, tak toleh kiri kanan dahh. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dengan nasi dagang atau nasi minyak gaya pantai timur sesuai sangat

      Delete
  6. sedap! tp sy xleh mkn sgt ikan aye ni.. jd gatal2..
    sekali skala mkn xpe.. kalo ari raya belasah je mkn ngn ns dagang.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh takpe tukar ikan tenggiri, cuma tak payah rebus tu sebab dagingnya lembut kan

      Delete
  7. Kak x penah masak ikan tongkol... rupanya kena rebus asing ye... no wonder tgk kat kedai org asingkan ikan dengan kuahnya.. lepas hidang br dia letak kuah kari

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini cara gulai pantai timur kak, selalunya kalau ikan tongkol gaya masaknya gini. Dulu dana tak suka ikan tongkol tapi bila dah kawin dengan orang terengganu dan rasa gulainya terus tersuka

      Delete
  8. alamak..terliur la pulak. kena cari ikan aye le ni kang

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari yang ikan tongkol hitam tau MY, lagi sedap isi nya tau.

      Delete
  9. Saya suka masakan begini. Terkenang pernah belajar masak ikan tongkol dengan kawan-kawan dari Kelantan dan Terengganu. Sedap sangat.

    ReplyDelete
  10. sedapnya..kena plak ngan nasi dagang, yum yum..
    suka makan ikan tongkol..tapi x pandai masak

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...