Assalamualaikum semua,
Cerita pasal balik kampung memang tak akan habis dalam 1 ke 2 entri. Semalam ada kawan yang minta tunjuk aneka makanan yang mak mentua masak di kampung. Tahun ini aku tak banyak permintaan untuk mak mentua masak, sebab tak nak makan banyak. Tapi itulah tetap ada jugak la pelbagai makanan almaklum raya kan hehehehe.
|
Hari sabtu tu aku dengan Edy keluar beli lauk, singgah bungkus makan. Ini teh tarik Edy |
|
Kami layan roti telur , harga masih murah lagi |
|
tengahari tu aku yang masak, aku buat sambal tempe dan kentang |
|
ini pun aku yang masak, ayam masak ungkep |
|
Aiyan siap makan depan rumah dekat beranda, layan angin luar rumah |
|
duduk dekat beranda ni sejuk berangin |
|
Hari raya aku mintak mak mentua masak nasi dagang dengan gulai ikan aye |
|
Gulai ikan aye |
|
Gulai ayam, ada juga nasi minyak |
|
aku simpan dulu kepala dia |
|
ini pinggan aku |
|
petang tu pak mentua masak sup tulang |
|
sebab dia tolong aktiviti potong lembu, itu dapat banyak tulang besar-besar pulak tu |
|
raya kedua mak mentua masak gulai daging campur paru, hati dan limpa |
|
menu sarapan pagi, mak mentua memang jenis masak macam-macam menu di pagi hari bila ramai anak menantu balik |
|
tengahari aku masak sambal hati lembu |
|
sarapan hari ke tiga, keutiaw, popia isi ikan dan karipap. Mak mentua aku memang masak macam-macam kuih dan bekukan |
|
pulut dengan kelapa, ini memang wajib aku mintak mak mentua buatkan. Kegemaran aku |
|
petang tu pak mentua buat rojak kateh |
|
ada jugak mak mentua masak lemak kulit rambai, sedap rupanya tapi aku lupa nak ambil gambar cara masaknya |
|
hari kami nak balik mak mentua masakkan nasi dagang dengan gulai ikan aye dan gulai ayam lagi. |
kalau duduk kat sana seminggu mau naik 3-4kg ni dana
ReplyDeletetahu pun ammi oi, sebab tu tak request macam2
Deletekecur tgk menu2 Dana
ReplyDeleteuntungg le ada mak mertua masakkan he hee
nsi dagang feberettt akak tu. tgk ni rasa nk ke trengganu pulak
alhamdulillah kak, rezeki dana dpt mil yang ok... dana pun suka nasi dagang
DeleteAdoiii.. sup tulang tu.. menggoda.
ReplyDeletesampai 2 hari berturut layan sup tulang
DeleteTudiaa macam macam masakan. Banyak masakan rare orang Terengganu. Sesekali balik banyak masakannya. Lagi lagi balik raya ni.
ReplyDeletekalini kak jamu makanan aduhai~ nk kena standby fkir nk mkn ape utk ptg karang balik kerja..sedap2 lauk2 kak..pastu yg ayam msk ungkep tu saya ingat kak buat kari heheee ^_^
ReplyDelete