Assalamualaikum semua,
Insyallah hari ini kami akan balik kampung, dalam tengahari jugak la. Malam tadi tengok jem dah menghala ke pantai timur hari ini entahla redho jelah...moga perjalanan kami lancar dan selamat sampai.
Resepi hari ini adalah sayur kegemaran, bendi tumis telur. Senang nak masak dan sedap.
Bahan-bahan:
10 ke 15 biji kacang bendi potong serong
3 ulas bwg putih,hiris nipis
1 biji bwg merah besar, hiris nipis
5 biji cili api hiris 2
2 biji telur
Sedikit garam
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih, merah dan cili api hingga layu
- Masukkan bendi kacau hingga merata bumbu tapi jangan masak lama-lama , masukkan telur
- Bila telur dah nak masak baru gaulkan semua dengan bendi, masukkan garam gaul sebati dan siap.
Ketepikan bendi baru masukkan telur ya |
Siap... bendi biar rasa segar lagi jangan masak lama-lama |
Selalu gak masak macam ni...tapi kan bendi ni kan..kena pandai potong kan...kalau tak dia berlendir..
ReplyDeleteDana biasa sebelum nak masuk dlm kuali baru potong, kalau potong awal sgt mmg berlendir sgt
Deletesedap tu..biasa masak bendi kicap cili
ReplyDeleteItu pun dana suka masak dengan kicap...
Deletetak pernah aku masak dgn telur, selalu dgn ikan bilis je. nanti nak try juga sb tgk pic dana ni cam mmg sedap je kan
ReplyDeletecuba memang sedap tau
Deletesodap ni.
ReplyDeletedulu kala makan kat kedai mamak aje.
now da kerap jugak masak sendiri.
simple :)
simple dan sedap
DeleteRingkas tapi sedap.
ReplyDeleteya betul tu kak
DeleteTerasa2 keenakan bendi di tekak 😄
ReplyDeletepeminat bendi mesti suka
Deleteok tq
ReplyDeletetq
ReplyDeleteAini masak bendi kadang2 letak telur..kadang2 tak..ikut mood..haha
ReplyDeletemasak ngan serbuk kari dap...suka bendi
ReplyDelete