Assalamualaikum semua,
Rajinkan diri untuk selalu masak dan boleh kongsi resepi dekat blog ni. Sejak aku hilang dekat 3 bulan blog aku makin sunyi dari pengunjung, sedih jugak kengkadang. Takpelah blog picisan mana lah ada yang kenal sangat kan.
Jom aku kongsikan resepi masak lemak cili api udang dengan nanas dan selasih. Kebetulan memang lama dah tak masak lemak cili api dengan nanas ni, kebetulan aku ada beli pokok selasih dan pernah terbaca sedap masak lemak udang dengan selasih jadi aku cubalah. Memang makin sedap dan bau dia pun harum je.
Bahan-bahannya:
1 kilo udang
3 ulas bawang putih, kisar
4 biji bawang merah kecil, kisar
15 biji cili api hijau, kisar
2 inci kunyit hidup, kisar
2 batang serai, ketuk
2 helai daun limau purut
Segenggam daun selasih ( kalau tak ada pun takpe)
1 kotak santan kecil
1 biji nanas
air secukupnya
Cara Masak:
- Masukkan bahan kisar, serai dan air. Masakkan dengan api sedang untuk 5-10 minit.
- Bila bumbu macam dah masak masukkan nanas gaul dan tutupkan periuk, masak untuk 5 - 10 minit.
- Bila nanas dan layu masukkan 1/2 cawan air dan udang, gaulkan rata tutupkan kejap biar udang masak sikit
- Tambahkan santan , air, daun selasih dan garam. Kacau selalu jangan sampai pecah minyak santannya tu bila dah mendidih sikit boleh matikan api. Jangan masak lama sangat udang tu nanti keras pulak.
bahan utama |
harum je tau bau daun selasih tu |
ini lah dia daun selasih tu, bahasa inggerisnya `sweet basil`, kalau bahasa indonesia di panggil kemangi. |
wah..baru ni, selalu masak lemak udang ngan nenas je, sedap ek..letak daun selasih tu? tq for sharing..
ReplyDeleteya sedap rupanya kak, bau dia pun harum sedap jugak makan untuk buat ulam daun selasih tu
DeleteCampur daun selasih ilmu baharu untuk PC ni. Alhamdulillah.
ReplyDeleteiya memang sedap, nanti cuba letak tau
DeleteUdang besau2, sedapp kuah lemak kuning. akak kalau msk gini mkn nenas je
ReplyDeletekebetulan tengok harga cam ok itu yang amik sekilo tu kak, akak suka makan nenas ye kak? ke akak tak makan seafood/
DeleteGOmok-gomk udangnya!
ReplyDeletebaru puas makan dik oi hheheheh
Deletesedapnyaaaaa! terasa masam2 nenas lemak2 santan..
ReplyDeleteya betul tu masam manis nanas tu buat jd makin sedap
DeleteSedap eh masak lemak udang campur daun tu...nanti nak buat la...
ReplyDeleteTudiaaaaa...udang sexy sungguh..montok..sukanya saya dengan daun selasihku sayang tuš¤
ReplyDelete