Friday, June 19, 2020

RESEPI KURMA AYAM RINGKAS DAN SEDAP

Assalamualaikum semua,

Kurma ayam ni aku jarang masak, tapi hari tu adik aku kat kampung tanya macamne aku masak kurma. Terus aku pun rasa nak masak kurma sebab kebetulan bahan ada kat rumah.  Jom lah aku kongsi dengan semua kurma ayam yang biasa aku masak.

Bahan-bahan:

1 ekor ayam, potong kecil
5 ulas bawang putih, tumbuk
6-8 biji bawang merah kecil, tumbuk
1 inci halis, tumbuk
3 sekawan
sedikit daun kari
1 biji bawang merah besar, potong besar
5 biji cili api, jangan potong
2 pek kecil rempah kurma adabi
2 biji kentang potong 4 /8
1/2 batang lobak merah, potong 4
1 kotak kecil santan
1 keping asam keping
air secukupnya
garam

Cara masak:

- Tumiskan 3 sekawan dan bahan tumbuk hingga naik bau dan sedikit garing
- Masukkan daun kari dan rempah kurma yang telah di campur dengan air reneh dengan api perlahan dan tambah sedikit air, biarkan hingga naik minyak
- Bila dah naik minyak dalam 2 kali masukkan ayam gaulkan hingga sebati, masukkan carrot dan kentang dan tutupkan kuali dengan penutup untuk 5-10 minit dengan api sedang.
- Buka penutup, masukkan bawang besar dan cili api tutup lagi penutup biarkan hingga ayam masak dan kentang empuk
- Bila ayam dah nampak masak dan kentang dah empuk, masukkan asam keping, santan dan garam tambahkan 1 cawan air biarkan hingga mendidih kecil dan boleh matikan api.


Bahan utama

tumiskan hingga agak garing dan kekuningan

bila dah naik minyak @pecah mintak baru lah kita boleh masukkan ayam

gaulkan hingga sebati ayam dan rempah

kentang dan carrot masukkan awal sebab keras

jangan lupa masukkan bawang dan cili api

dah siap... 

lawankan dengan sambal belacan


57 comments:

  1. Haah..sama akak pun Dana. Jarang masak kurma ni..selalunya ayam akan dikicapkan, dmerahkan, digorengkan. Hehehe~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, selalu kegemaran kt rumah ni ayam kicap, ayam merah, ayam ungkep kurma ni jarang sangat

      Delete
  2. waalaikumussalam. saya sorang ja makan ayam masak kurma. anak2 lebih suka ayam masak merah dan kicap. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kurma bukan pilihan sangat rasanya, tak tau kenapa heheheh

      Delete
  3. bila dtg blog dana pasti ada posting cara nak memasak sokmo. terus jd lapar balik. keep it up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap jumaat memang saya akan kongsi resepi cikgu, tapi kadang bukan jumaat pun kongsi bila dah banyak resepi terkumpul heheheh

      Delete
  4. Sedap ayam kurma. rasa dah bertahun tak makan ayam masak kurma. tak pandai nak masaknya sebab kurang gemar juga. sesekali teringin tu boleh lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah macam akak, nak kata setahun sekali dua tu pun kadang payah... tak tau kenapa tak ramai peminat kurma ni

      Delete
  5. Replies
    1. budak-budak selalu suka menu ini sebab tak pedas

      Delete
  6. Kurma ayam makan dengan sambal belacan memang terangkat. Buat menambah nasik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah sebab kurma tak pedaskan, sesuai dengan sambal belacan tu

      Delete
  7. Kureng lauk kurma ni. Jadi di rumah ni pun memang jarang ada lauk kurma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami pun jarang masak kurma, ada masa-masa jelah kot teringin gitu

      Delete
  8. Sedapnya nampak kurma ayam Dana tu.
    Mrs. A tak pandai masak kurma selalu tunjuk je...
    Mrs. A tak suka sangat yang suka Adik dengan Mr. A je

    ReplyDelete
    Replies
    1. dana pun jarang sangat masak kak, nak kata setahun sekali pun kadang payah... tp ini teringin pulak bila dah kebetulan bagi resepi kat adik...

      Delete
  9. Sedapnya kurma ayam..

    Akak suka regu dgn nasi minyak atau hujan panas..

    Rajinnya Dana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak regu dia dahla nasi minyak, nasi hujan panas kadang nasi beriani pun ok

      Delete
  10. Sedapnya dana.. nak datang berayalah.. hehehe

    ReplyDelete
  11. Jangan makan masak kurma..tapi bila tengok gambar rasa teringin pulak hehehe

    ReplyDelete
  12. Dulu saya jarang masak kurma, tapi bila dapat resepi dari ibu mentua adik macam sedaplah pula masakan kurma. Anak-anak pun suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah ada yang minta memang seronok nak masak ye kak... kita dah dapat resepi yang sesuai dan sedap di tekak

      Delete
  13. Replies
    1. selalu nya anak-anak suka sebab tak pedas... tapi aroma dia sedap

      Delete
  14. dana kak ana pernah tersilap rempah huhu termasuk rempah sup sepatutnya rempah rempah kurma sebab sama warna kan hehe :)tapi rasa lebih kurang je pun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh dana pun pernah dulu kak, nak masak sup tapi apasal bau lain rupanya termasuk rempah kurma... udahla packagingnya dah nak sama kan

      Delete
  15. kalau dah teringin baru masak kurma ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kalau teringin je masak, selalu-selalu memang jarang la nk masak ini

      Delete
  16. Cik TK jarang masak kurma, tapi suka makan.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh kalau suka makan kene cuba masak jugak ni mana tau jadi pakar

      Delete
  17. sama la, shida pun jrg masak kurma skali2 kena masak juga :)

    done follow blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kurma ni memang bukan kegemaran sgt tapi sesekali bila teringin layan jugak

      Delete
  18. tak pernah tak sedap. aku suka ni tapi skrg tak boleh masak dulu. ada misi tgh buat

    ReplyDelete
  19. Lama dah tak buat masak kurma ayam ni. Tapi kalau akak suka kurma kambing. Ayam ni sedap tapi budak2 rumah ni lebih suka ayam goreng. Kalau masak kurma ke kari ke, rendang ke slow je nak habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapnya kurma kambing dana tak pernah masak dengan kambing tapi pernah makan yang msak kt kedai mmg terangkat

      Delete
  20. wow...cukup menyelerakan..

    saya pun nak mencuba juga la

    ReplyDelete
  21. sedap ni! tp dh jarang mkn skrg ni..
    tetiba rs laparrr nk mkn ns ngn kurma ayam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. santan tu boleh ganti dengan susu... kot nak teringin buat yang untuk diet

      Delete
  22. Akak pun jarang buat ayam masak kurma..biasa buat kambing msk kurma tp tak mkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dana tak pernah masak kurma kambing... sesekali nk cuba juga la nanti

      Delete
  23. Izin promo ya Admin^^
    bosan tidak ada yang mau di kerjakan, mau di rumah saja suntuk,
    mau keluar tidak tahu mesti kemana, dari pada bingung
    mari bergabung dengan kami di ionqq^^com, permainan yang menarik dan menguras emosi
    ayo ditunggu apa lagi.. segera bergabung ya dengan kami...
    add Whatshapp : +85515373217 ^_~

    ReplyDelete
  24. lamanya xmakan kurma
    sedapnya lah

    ReplyDelete
  25. Akak kalau masak kurma memang failed..x tau la pasal apa x menjadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dana masa awal-awal sama gak kak, tapi nak buat kurma yang sedap kene guna rempah dia banyak...

      Delete
  26. Memang kegemaran anak anak ni...sebab tak pedas..

    ReplyDelete
  27. Fuhh sedap ni kak Dana, tambah pulak ada sambal belacan memang ngam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab dia tak pedas lawankan dengan sambal memang ngam

      Delete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...