Assalamualaikum semua,
Di bulan puasa ini, aku rajinkan diri untuk masak sejenis makanan berat dan sejenis kuih untuk menu berbuka. Aku prefer menu yang mudah je. Vade ni dah lama aku nak cuba tapi asyik tak jadi je, tapi bila dah jumpa kacang dhal apa lagi. Cara mudah yang aku tengok kat youtube Sugu. Caranya ringkas je tapi sedap.
Bahan-bahan:
250g kacang dhal rendam sekurangnya 2jam
1 biji bawang merah besar, potong dadu
2 tangkai daun kari, potong halus
3 biji lada kering, guntingkan kasar
2 biji cili api, potong bulat (kalau tak nak letak pun takpe)
1 sudu kecil jintan manis, tumbuk kasar
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
Cara masak:
- kisar kering dhal yang kita rendam, rendam lagi lama lagi bagus tau, sebelum rendam asingkan dalam 3 sudu besar kacang dhal yang tak kisar
- campurkan semua bahan di atas, gaulkan rata dan goreng dalam minyak panas, api sedang ya
- goreng hingga kekuningan coklat dan garing
Gaulkan rata ya kawan-kawan |
Goreng dalam minyak banyak ye, bau dia masa tengah goreng memang semerbak |
Gorengan pertama agar kurang garing |
Yang dah siap digoreng, ranggup sedap betul krup krap |
Kalau pergi pasar malam memang tak ketinggalan beli vade.
ReplyDeleteBetul makan lak masa masih panas atau suam ranggup je
DeleteAssalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
ReplyDeleteohh vadey.. lama sungguh tak mendengarnya, hampir2 terlupa akannya. teringat pengalaman pi kursus masakan dulu2, lepas habis sekolah masa sedang menunggu tawaran sambung belajar. vadey nilah resepi mula2 diajar dalam kursus tu...
Wsalam ustaz, kuih ini agak mudah dibuat dan tak perlu bahan yang banyak tapi sedap
DeleteZaman kecik2 dulu arwah ayah selalu beli di gerai mamak... sedap sangat!
ReplyDeleteMamak buat memang sedap.... dah memang kuih india kan
Deletesedapnya dimakan panas-panas
ReplyDeleteBetul tu, sedar2 dah abis
Deletesalah timing blogwalking ke sini hahhaha lama lg berbuka ni, nampak makanan huh tergugat iman hahhahah lol
ReplyDeleteHeheheh kene datang jenguk malam heheeh
Deletepernah makan beberapa kali vade ni, kakak angkat yang buat..sedap juga...
ReplyDeleteCuba buat sendiri sunah kalau ada bahan
DeleteSaya belum pernah makan olahan kacang dhal ini.
ReplyDeleteSaya penasaran seperti gimana rasanya.
Terimakasih resepnya, ya.
Saya akan mencoba membuatnya.
Selamat mencoba ya
Deletevade buat sendiri sedap tu
ReplyDeleteTulah kak puas hati dari segi rasanya
Deleteaku punya cam tak jadi. ataupun memang rasa dia camtu kot. cam tak boleh msk tekak sgt lak 😥😥
ReplyDeleteCemana rasa cam tak jadi wei? Dia kan rasa lemak2 dhal tu
DeleteSedapnya vade. belum pernah buat sendiri lagi.
ReplyDeletewow this is new. x pernah makan pun lg
ReplyDeleteSedap betul kalau dia rangup.. Buat sendiri lagi puas makan kan Dana..
ReplyDeleteDana mmg rajin masak.. salute aa
ReplyDelete