Thursday, May 14, 2020

KUIH YANG PERTAMA KALI AKU MASAK UNTUK BERBUKA

Assalamualaikum semua,

Selain musim PKP di bulan puasa ini ada beberapa kuih yang pertama kali aku cuba. Cuma lupa nak ambil gambar kuih kaswi yang aku buat aritu. Kebanyakannya aku google je resepi ini dan guna resepi paling mudah dan guna sukatan cawan.

Kalau boleh memang setiap hari kene ada hidangan utama dan kuih semasa berbuka. Kalau dah kerja selalu aku goreng yang aku dah frozenkan je. 

Puteri ayu, pertama kali buat cuma warna kurang hijau...tapi jadi

Apam coklat gambar sebelum kukus

Gambar selepas yang dalam mangkuk tu


Cheesekut ini bukan la pertama kali, tapi dah lama sangat tak buat

Pau inti kelapa dan kacang merah, uli sendiri dengan tangan lenguh tangan 20minit uli

Nampak gebus sebelum kukus

lepas kukus, tak tau kenapa ada warna gitu

Semalam buat lagi, kali ini aku minta BM yang ulikan

Gebus sikit dari uli dengan tangan la

33 comments:

  1. Ya di rumah pun kena ada kuih dan lauk walaupun bertiga.

    ReplyDelete
  2. apam inti tu kak dana? mmg nmpk gebus n menyelerakan jeeer., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la wak, buat hilang teringin heheheh

      Delete
  3. Memang kena rajin buat kuih sendiri kalau nak makan time buka puasa, maklumlah tahun2 sebelum ni terjah saja ke bazar Ramadhan hahaaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kak, kalau tahun sebelum ni takat karipap dengan popia sempatlah buat itu pun kene frozenkan, bia kerja masa sempat nk masak kuih bagai kan

      Delete
  4. Replies
    1. yang mudah-mudah boleh la, yang rumit memang tak rajin nak cuba

      Delete
  5. yang paling gigih kena uli kuih pau la kan. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun karipap lagi rumit tapi sebab dah biasa tkadelah rasa susah, uli pau tu memang sakit lengan heheheh

      Delete
  6. bila pertama kali buat & jadi pasti excited kn....putri ayu tu nice...sbb kelapa tu melekat..nanti next buat pekatkan color tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak, nasibla menjadi juga masa tu seram la jugak nak cuba

      Delete
  7. RAJIN SUNGGUH DANA KUIH SEDAP SEMUANYA

    ReplyDelete
  8. Mrs. A pun suka apam inti kelapa tapi tak tahu buat hahaha... Selalu beli je..

    Menarik kejadian puteri ayu Dana tu walaupun pertama kali buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. dana google resepi yang mudah2 je kak... yang susah memang tolak tepi

      Delete
  9. waaahhh.. ini kaw2 rajin ni.. boleh la ngantor sikit.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah rajinla sangat dik oi, yang simple je bolehla

      Delete
  10. wah
    seronok lah buat kuih semua menjadi
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kuih yang mudah, yang ringkas itu menjadi... tak berani buat yang rumit

      Delete
  11. Rajinnya Dana membuat kuih muih..

    ReplyDelete
  12. menjadi semua kuih muih kak dana. terliur tengok kuih-kuih sedap ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak kadang tak selembut segebu yang biasa kita makan... hehehhe perlu dibaiki

      Delete
  13. tertarik pulak tengok ketayap kaler biru tu...haha

    ReplyDelete
  14. inilah hikmah PKP yang ramai orang tak sedar..

    para suri rumah suka bermain-main di dapur

    bermain dengn teoung dan sebagainya

    ReplyDelete
  15. Byk juga yg MMA sendiri pun xpenah buat Dana. Pernah makan Ada lah

    ReplyDelete
  16. Rindunya nak makan kuih puteri ayu tu huhu

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah semuanya feveret saya juga ^_^

    ReplyDelete
  18. AJOQQ menyediakan 8 permainan yang terdiri dari :
    Poker,Domino99 ,BandarQ,BandarPoker,Capsa,AduQ,Sakong,Bandar66 ( NEW GAME )
    Ayo segera bergabung bersama kami di AJOQQ :)
    Bonus : Rollingan 0.3% dan Referral 20% :)

    ReplyDelete
  19. hikmah pkp.
    hikmah ramadhan.
    ramai kita-kita buat kuih baru.
    kuih lama yg tak buat pun tetiba resepi muncul kat minda, kan :)

    2 kuih aida x dpt nak buat - kaswi & onde2.
    tak jumpa langsung kelapa parut putih kat sini, dana.
    geram nyer lah!!!

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...