Assalamualaikum semua,
Ini menu aku kelmarin,idea untuk masak dah hampir kehabisan. Nasibla terpandang laksa beras dalam kabinet terus minta Edy beli ikan dan bahan untuk buat laksa lemak ni. Aku ikut resepi mertua aku masak, sangat ringkas dan mudah, sedap pulak tu.
Bahan-bahan:
10 ekor ikan sardin@ikan selayang/ ikan kembung
( rebus dengan asam keping dan garam hingga masak)
2 ulas bawang putih, kisar
3-4 biji bawang merah kecil, kisar
1 keping asam keping
sedikit serbuk lada hitam kasar
1 kotak kecil santan
air secukupnya
garam
Cara masak:
- Kisarkan isi ikan, bawang putih, bawang merah dengan 2 cawan air rebusan ikan, jangan kisar hancur sangat tau.
- Bila dah kisar, rebuskan dengan lebihan air rebusan ikan dan serbuk lada hitam, rebus lebih kurang 5 ke 10 minit dengan api sedang kecil.
- Selepas itu boleh masukkan asam keping, santan, air ikut pada suka nak pekat atau cair. Akhir sekali masukkan garam bila dah mendidih kecil boleh matikan api.
*Mertua selalu makan dengan ulaman kacang panjang di hiris halus, tauge, bunga kantan dan kobis tapi ikut suka korang nak makan dengan ulam apa.
*Mertua juga selalu makan dengan laksa beras tau mee lidi, aku memang tak rajin nak buat laksam.
rebus jangan lama-lama tau |
proses ni la yang paling mencabar, aku tak kisar asing pun tulangnya... idok rajin |
aku suka guna serbuk lada hitam yang kasar rasa lebih kick |
jenis halus lak mee laksa yang laki aku beli ni, tapi memang betul laksa beras |
cara makan yang betul, makan dengan cili boh dan sedikit belacan |
ini laksa kegemaran aku dah sekarang |
nikmat betul layan laksa gini... puas hati bila masak sendiri |
Sedapnya laksa kuah lemak ini.. Tapi tak pernah cuba buat.. Kalau kuah yang biasa tu pernahlah..
ReplyDeletecubalah nanti kak, mudah je buatnya
Deletefav laksa klate ni...tk pernh buat sbb slalu mak yg buat hehe
ReplyDeleteuntunglah mak ada boleh buatkan... kita mil jauh
Deletesedap! bab nak mengasingkan isi ikan tu memang leceh.
ReplyDeletesebab tu lah kene buat dari awal, tunggu hari rajin jr
Deletetetiba serro nak buka posa make lakso pulop.
ReplyDeleteehehehe kalau peminat laksa memang kita rasa nak buat je
Deletepergh...
ReplyDeletesungguh menyelerakan
betul tu, dari beli baik masak sendiri puas hati
Deletesedapnya kak. bulan puasa kali ni, tak sempat lagi nak melaksa.. kena cari hari juga ni nak buat laksa.
ReplyDeleteumah akak kalau laksa penang tak berapa laku tapi laksa lemak ni laju
DeleteRajinnya perisi isi ikan dari tulang...teringat masa kecik2 dulu...sambil perisi sambil makan isi ikan tu...
ReplyDeleteabis tu takkan nak kisar dengan tulang-tulang lak... renyah sikit sebab tu tak selalu buat
DeleteSedapnya Kak. Laksa kuah lemak. Mak Feni pandai buat kalau balik Kelantan. Laksa makan dengan tangan baru sedap.
ReplyDeleteheheheh tak feel pulak makan dengan tangan heehehhe
DeleteSedapnyaaa. craving lah pulak tengok post akak ni.
ReplyDeletecubalah buat nanti kalau free
Deletesedapnya laksa tu..letak belacan banyak banyak..pergh
ReplyDeleteboh belacan banyak-banyak masin kang
DeleteSEDAPNYA LAKSA LEMAK DANA LAMA DH XRASA
ReplyDeletelaksa yang mudah gini rajin lah buat kak
DeleteWak minat laksa JDT aje
ReplyDeletekene cuba jugak laksa negeri lain wak...
Deletesebenarnya ada niat mau try buat laksa ni tapi tulah rasa macam leceh betul, banyak kena buat n sy nda rajin hahahhaa pemalas sungguh kahkah!
ReplyDeletetang nak asingkan isi ikan tu memang agak cerewet
Deletesedapnya kak...teringin tapi budak2 rumah ni kurang sikit makan laksa yang ni...
ReplyDeletepaham kalau orang tak biasa memang tak minat makan laksa lemak nih... simple tanpa rempah sangat
DeletePernah makan laksa kuah lemak begini di rumah kawan di Kelantan. Sedap! Belum pernah cuba buat sendiri.
ReplyDeletecubalah nanti kak, mudah dan sedap
DeleteMenyelerakn.. husben ummi org ganu..kne tau masak ni..hehe.kuahny same macam kuah laksam....
ReplyDeletememang kuah lemak ni padanan laksam jugak... cuma beza stail terengganu makan dengan cili boh dan belacan bukan sambal cuka
DeleteAduyaii sedapnya Dana oii
ReplyDeleteheheheh nak jadi rajin masak nih bukan main gigih kak.... nasibla sempat buat jugak walau sekali
Deleteya Allah kenapa ternampak laksa pagi2 begini adehhh
ReplyDeletehehehhe lain kali jenguk blog akak petang-petang or malam
DeleteWahhhh. Sedap ni..
ReplyDeletememang sedap Ejulz
Deletelaksa kuah putih ni selalu makan dengan laksam ja. hehe
ReplyDeletemenangkan uang sebanyak-banyaknya hanya di AJOQQ :D
ReplyDeleteAJOQQ menyediakan 8 permainan seru :)
Oh kuah laksa lemak ni yang kuah laksam ye kak? Saya suka kuah laksa yg ni bila makan dengan sambal fuh meletop.
ReplyDeleteobat aborsi asli
ReplyDeletejual obat aborsi asli
jual obat aborsi cytotec asli
obat penggugur kandungan
jual obat penggugur kandungan cytotec
obat aborsi cytotec
harga obat aborsi asli
harga obat cytotec eceran
obat aborsi 1 bulan
obat aborsi 2 bulan
obat aborsi 3 bulan
obat aborsi 4 bulan
obat aborsi 5 bulan
obat aborsi 6 bulan
jamu pelancar haid paling ampuh
harga jamu pelancar haid
obat pelancar haid resep dokter
apakah obat pelancar haid bisa menggugurkan kandungan
cara menggugurkan kandungan dengan alkohol
cara menggugurkan kandungan dengan jeruk nipis
cara menggugurkan kandungan dengan paracetamol
cara menggugurkan kandungan dengan buah nanas
cara menggugurkan kandungan dengan buah durian
cara menggugurkan kandungan dengan buah strawberry
cara menggugurkan kandungan dan mempercepat haid