Dah jumaat pun, gembiranya hati esok lusa dapat rehat kat rumah. Untuk surirumah separuh masa macam aku, waktu cuti memang sangat di nantikan. Walaupun kadang cuma lepak rumah sambil tengok tv je.
Hari itu aku ada kongsi pasal aku masak di cuti tahun baru nasi minyak dan ayam percik kelantan. Ada kawan yang minta resepi, tapi maaf resepi aku ni takde gambar macam selalu sebab terlupa nak ambil ikut prosesnya. Terlupa sangat aku masa tu, lenkali aku kongsi semula bila buat lagi.
Bahan-bahan Nasi minyak:
4 cawan beras (bersihkan dan toskan)
2 sudu besar minyak sapi
2 helai daun pandan
1 keping kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 ulas bawang putih, hiris nipis
1 biji bawang merah, hiris nipis
1/2 tin susu cair
air secukupnya
sedikit garam
Cara Masak:
- Masukkan minyak sapi, tumiskan bawang, daun pandan, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau
- Bila bawang dah layu boleh la masukkan beras gaul hingga sebati dan masukkan susu cair, air dan garam gaulkan rata dan masak seperti biasa.
Bahan-bahan utama untuk nasi minyak |
aku tumis kan dulu dekat dapur lepas tu baru masak kat rice cooker |
Nasi Minyak siap |
Bahan-bahan ayam percik:
1 ekor ayam - potong besar, kelar-kelar kat bahagian banyak daging
4-5 ulas bawang putih, kisar
3 biji bawang besar, kisar
4 batang serai, kisar
2 sudu cili boh, kisar
1 ketul kecil gula melaka
2 keping asam keping
1 kotak kecil santan
garam
Cara Masak:
- Lumurkan ayam dengan bahan -bahan yang kita kisar separuh, perapkan untuk 30minit ke sejam.
- Sementara kita perap ayam, masak kuah percik. Masak semua bahan yang kita kisar, masukkan sekali gula melaka dan asam keping.
- Masak dengan api yang sedang dalam 10 ke 15 minit, boleh masukkan santan dan garam.
- Selepas masukkan santan kecil kan api, kacau kuah hingga pekat boleh matikan api.
- Bakar ayam yang telah perap dengan magic pan, lumurkan sekali kuah percik yang kita dah masak kat atas ayam, setiap kali balikkan ayam lumurkan kuah percik supaya meresap. Siap
*ayam tu bakar api kecil biar lama sikit sebab nak biar masak semua isi ayam tu ya.
bakar ayam, boh kuah percik atas dia... biar sebati |
ayam percik aku merah-merah sikit, kalau tak nak boh cili boh pun boleh |
Hamboiii kemain sedapnyaaa Dana, sampai ke Johor baunya hehehehe
ReplyDeletethanks dana. nnt akak nak cuba lah buat ayam percik ni.
ReplyDeletefuh dana nasi ko sgt2 menggoda jiwa....nampak sgt lemak2 moist tu....nak buat laa weekend nie....ayam pun same nampak menggiurkan...tq bg resepi....
ReplyDeletelari diet abe kie. tp sebab sedap nak makan jugak la.
ReplyDeleteBagus juga tunjuk langkah-langkah masak. Rujukan akan datang.
ReplyDeleteSis Lin- heheheh ke akak tengah masak ayam percik ni
ReplyDeletek AzianElias- sama-sama kak, nanti cuba ya
Lieya- kalau pakai beras basmathi lagi lawo kot lieya, ko kan rajin masak nnti cuba tau
Abam Kie- hehehe itulah, bahaya kalau masak gini mesti termakan jugak hehehe
NA- selalu akak tunjuk satu-satu tapi kali ini lupa nk amik gambar step dia lak...
ayam percik klate yg original kuah putih tkyh ltk ciliboh..tp kalo yg suka nk ada pedas kena ltk...lpr ni tgk menu ni...menu ayam percik klate menu wajib ada kalau bln ramadhan
ReplyDeleteterasa semua ini berlalu di dalam anak tekak ku. hahahaha :P
ReplyDeleteNasi minyak makan dengan ayam percik. Wahhhhhh sedapnyeee Dana. Macam terbau je ni.
ReplyDeleteSedapnya... pandai betul Dana masak macam-macam resepi... :)
ReplyDeletemamaTisya- ya betul tu kak yg original betul putih, tp sebab kawan yg bg resepi kata boleh boh sikit warna itu kita boh cili boh tu
ReplyDeletek UmiNazrah- heheheh tryla masak kak
k Feni- hehehe sedap bau serai dia tuh
kakcik Seroja- heheh alah bolehla sikit2 kakcik, kakcik pn pandai masak macam2
aaaaa telan liurrr...da la baru nak lunch ni...ok, makan jap
ReplyDeleteAllahuakbar.. sedapnyaa...
ReplyDeleteFav saya.. Ayam percik kuah putih. Hahaha
ReplyDeleteayam percik tu pernah buat dah, nanti nak try resepi nasi minyak Dana ni, sebab kak ana tak pernah buat nasi minyak lagi hehe :)
ReplyDeleteingat nasi minyak..ingat la pula nak kahwin hehehe
ReplyDeletetengok je aku tau sedap
ReplyDeletemlm karang aku nak buat
seminggu aku tahan ati 😝😝
Thanks for the recipe, tak sabar nak cuba sebab ayah suka sangat makan nasi minyak.
ReplyDeleteUishh sedapnya Dana...
ReplyDeleteTerliur akak nengok ayam percik tu.
Bagus Dana ni rajin msk mcm2.
Baru je balik dari kelantan ni, rindu-rindu nak makan makanan sana boleh masak jugak ni heheheh thankyouuu mummy untuk resepi :p
ReplyDeleteSedapnye
ReplyDeleteSunah- heheheh tryla masak SUnah time hujung minggu
ReplyDeleteAboya- ya sedap hehehe puji diri sendiri lak
Aisyalieza- memang ramai yang suka ayam percik ni
k Ana Jingga- cuba jangan tak cuba kak, nasi minyak cara mudah kak
mrHanafi- hehehhe betul tu, tapi kalau kat kelantan n terengganu hari-hari ada nasi minyak
ShirVen- hehehehe nnti jangan lupe tayang kalau ko buat ek
TqaLondon- selamat mencuba ya
k Ujie- hehehe alamak, akak lagi pakar masak di bandingkan dana ni hehehe
Mekar- sama-sama, nanti cuba lah ye
wak WP- sedap wak, nanti minta mem cuba ye
senang rupanya nak buat nasi minyak ni. Nanti nak try la. Thanks kak dana bagi resipi :)
ReplyDeleteSsedapnyaa kak Dana, next time boleh lah try masak nasi minyak pulak. Nani tak pernah try lagi masak nasi minyak sendiri, selalu beli aje
ReplyDeleteAlahai dana.. sedapnya.. sekali sekala POS or ke Shah Alam uii
ReplyDeleteSedapnya nasi minyak... Rajin akak..
ReplyDeleteSedapnya dana..
ReplyDeleteLama pula tak makan nasi minyak.. hehehe
tq dana for sharing.
ReplyDeletelama jugak aida x buat ayam percik.
ayam percik aida tu ntah la resepi negeri mana.
aida belasah jer.
janji senang dan sedap :)
Farhana- aah senang je, kalau yang susah-susuah akak tak rajin buat
ReplyDeleteInani- nanti cuba ye nani
MamaPp- kalau dekat dana bagi sepinggan dua kak oi
Mimie- kekadang je rajin nya mimie oi
k Sha- bila dah teringin tu rajinkan diri jugak lah
k Aida- heheheheh cuba lah nanti ya kak, mana tau anak-anak n famly akak suka
ReplyDeleteayo daftar di agen365*com :D
WA : +85587781483
Looks delicious, Tq for the recipe. I want to share my personal recipe,
ReplyDeletecan try this too. Really awesome taste.
http://resepirotipizzasosejmini.blogspot.com/
Salam
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.
Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.
2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻
3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:
▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.
Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
..................................................................
▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.
Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.
.................................................................
▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.
Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
..................................................................
▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.
Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.
...............................................................
Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570