Friday, January 10, 2020

RESEPI NASI MINYAK DAN AYAM PERCIK KELANTAN

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Dah jumaat pun, gembiranya hati esok lusa dapat rehat kat rumah. Untuk surirumah separuh masa macam aku, waktu cuti memang sangat di nantikan. Walaupun kadang cuma lepak rumah sambil tengok tv je.

Hari itu aku ada kongsi pasal aku masak di cuti tahun baru nasi minyak dan ayam percik kelantan.  Ada kawan yang minta resepi, tapi maaf resepi aku ni takde gambar macam selalu sebab terlupa nak ambil ikut prosesnya. Terlupa sangat aku masa tu, lenkali aku kongsi semula bila buat lagi.

Bahan-bahan Nasi minyak:

4 cawan beras (bersihkan dan toskan)
2 sudu besar minyak sapi
2 helai daun pandan
1 keping kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 ulas bawang putih, hiris nipis
1 biji bawang merah, hiris nipis
1/2 tin susu cair
air secukupnya
sedikit garam

Cara Masak:
- Masukkan minyak sapi, tumiskan bawang, daun pandan, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau
- Bila bawang dah layu boleh la masukkan beras gaul hingga sebati dan masukkan susu cair, air dan garam gaulkan rata dan masak seperti biasa.


Bahan-bahan utama untuk nasi minyak

aku tumis kan dulu dekat dapur lepas tu baru masak kat rice cooker

Nasi Minyak siap


Bahan-bahan ayam percik:

1 ekor ayam - potong besar, kelar-kelar kat bahagian banyak daging
4-5 ulas bawang putih, kisar
3 biji bawang besar, kisar
4 batang serai, kisar
2 sudu cili boh, kisar
1 ketul kecil gula melaka
2 keping asam keping
1 kotak kecil santan
garam

Cara Masak:

- Lumurkan ayam dengan bahan -bahan yang kita kisar separuh, perapkan untuk 30minit ke sejam.
- Sementara kita perap ayam, masak kuah percik. Masak semua bahan yang kita kisar, masukkan sekali gula melaka dan asam keping.
- Masak dengan api yang sedang dalam 10 ke 15 minit, boleh masukkan santan dan garam.
- Selepas masukkan santan kecil kan api, kacau kuah  hingga pekat  boleh matikan api.
- Bakar ayam yang telah perap dengan magic pan, lumurkan sekali kuah percik yang kita dah masak kat atas ayam, setiap kali balikkan ayam lumurkan kuah percik supaya meresap. Siap

*ayam tu bakar api kecil biar lama sikit sebab nak biar masak semua isi ayam tu ya.


bakar ayam, boh kuah percik atas dia... biar sebati

ayam percik aku merah-merah sikit, kalau tak nak boh cili boh pun boleh

33 comments:

  1. Hamboiii kemain sedapnyaaa Dana, sampai ke Johor baunya hehehehe

    ReplyDelete
  2. thanks dana. nnt akak nak cuba lah buat ayam percik ni.

    ReplyDelete
  3. fuh dana nasi ko sgt2 menggoda jiwa....nampak sgt lemak2 moist tu....nak buat laa weekend nie....ayam pun same nampak menggiurkan...tq bg resepi....

    ReplyDelete
  4. lari diet abe kie. tp sebab sedap nak makan jugak la.

    ReplyDelete
  5. Bagus juga tunjuk langkah-langkah masak. Rujukan akan datang.

    ReplyDelete
  6. Sis Lin- heheheh ke akak tengah masak ayam percik ni

    k AzianElias- sama-sama kak, nanti cuba ya

    Lieya- kalau pakai beras basmathi lagi lawo kot lieya, ko kan rajin masak nnti cuba tau

    Abam Kie- hehehe itulah, bahaya kalau masak gini mesti termakan jugak hehehe

    NA- selalu akak tunjuk satu-satu tapi kali ini lupa nk amik gambar step dia lak...

    ReplyDelete
  7. ayam percik klate yg original kuah putih tkyh ltk ciliboh..tp kalo yg suka nk ada pedas kena ltk...lpr ni tgk menu ni...menu ayam percik klate menu wajib ada kalau bln ramadhan

    ReplyDelete
  8. terasa semua ini berlalu di dalam anak tekak ku. hahahaha :P

    ReplyDelete
  9. Nasi minyak makan dengan ayam percik. Wahhhhhh sedapnyeee Dana. Macam terbau je ni.

    ReplyDelete
  10. Sedapnya... pandai betul Dana masak macam-macam resepi... :)

    ReplyDelete
  11. mamaTisya- ya betul tu kak yg original betul putih, tp sebab kawan yg bg resepi kata boleh boh sikit warna itu kita boh cili boh tu

    k UmiNazrah- heheheh tryla masak kak

    k Feni- hehehe sedap bau serai dia tuh

    kakcik Seroja- heheh alah bolehla sikit2 kakcik, kakcik pn pandai masak macam2

    ReplyDelete
  12. aaaaa telan liurrr...da la baru nak lunch ni...ok, makan jap

    ReplyDelete
  13. Fav saya.. Ayam percik kuah putih. Hahaha

    ReplyDelete
  14. ayam percik tu pernah buat dah, nanti nak try resepi nasi minyak Dana ni, sebab kak ana tak pernah buat nasi minyak lagi hehe :)

    ReplyDelete
  15. ingat nasi minyak..ingat la pula nak kahwin hehehe

    ReplyDelete
  16. tengok je aku tau sedap
    mlm karang aku nak buat
    seminggu aku tahan ati 😝😝

    ReplyDelete
  17. Thanks for the recipe, tak sabar nak cuba sebab ayah suka sangat makan nasi minyak.

    ReplyDelete
  18. Uishh sedapnya Dana...
    Terliur akak nengok ayam percik tu.
    Bagus Dana ni rajin msk mcm2.

    ReplyDelete
  19. Baru je balik dari kelantan ni, rindu-rindu nak makan makanan sana boleh masak jugak ni heheheh thankyouuu mummy untuk resepi :p

    ReplyDelete
  20. Sunah- heheheh tryla masak SUnah time hujung minggu

    Aboya- ya sedap hehehe puji diri sendiri lak

    Aisyalieza- memang ramai yang suka ayam percik ni

    k Ana Jingga- cuba jangan tak cuba kak, nasi minyak cara mudah kak

    mrHanafi- hehehhe betul tu, tapi kalau kat kelantan n terengganu hari-hari ada nasi minyak

    ShirVen- hehehehe nnti jangan lupe tayang kalau ko buat ek

    TqaLondon- selamat mencuba ya

    k Ujie- hehehe alamak, akak lagi pakar masak di bandingkan dana ni hehehe

    Mekar- sama-sama, nanti cuba lah ye

    wak WP- sedap wak, nanti minta mem cuba ye

    ReplyDelete
  21. senang rupanya nak buat nasi minyak ni. Nanti nak try la. Thanks kak dana bagi resipi :)

    ReplyDelete
  22. Ssedapnyaa kak Dana, next time boleh lah try masak nasi minyak pulak. Nani tak pernah try lagi masak nasi minyak sendiri, selalu beli aje

    ReplyDelete
  23. Alahai dana.. sedapnya.. sekali sekala POS or ke Shah Alam uii

    ReplyDelete
  24. Sedapnya nasi minyak... Rajin akak..

    ReplyDelete
  25. Sedapnya dana..
    Lama pula tak makan nasi minyak.. hehehe

    ReplyDelete
  26. tq dana for sharing.
    lama jugak aida x buat ayam percik.
    ayam percik aida tu ntah la resepi negeri mana.
    aida belasah jer.
    janji senang dan sedap :)

    ReplyDelete
  27. Farhana- aah senang je, kalau yang susah-susuah akak tak rajin buat

    Inani- nanti cuba ye nani

    MamaPp- kalau dekat dana bagi sepinggan dua kak oi

    Mimie- kekadang je rajin nya mimie oi

    k Sha- bila dah teringin tu rajinkan diri jugak lah

    k Aida- heheheheh cuba lah nanti ya kak, mana tau anak-anak n famly akak suka

    ReplyDelete

  28. ayo daftar di agen365*com :D
    WA : +85587781483

    ReplyDelete
  29. Salam,Tq for sharing delicious recipe. Awesome taste!
    I nak share Resepi Ayam Percik Kelantan Original.
    Boleh try ni.... Yummy yummy sampai jilat tangan.

    Source and citation: http://resepiayampercikkelantanoriginal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum, terima kasih untuk resepi yang enak. Memang sedap.
    Saya teringin nak share Resepi Nasi Ayam Madu Sedap dan Mudah.
    Boleh try ni.....taste enak!
    Source and citation :
    http://resepinasiayammadusedap.blogspot.com/

    ReplyDelete
  31. Looks delicious, Tq for the recipe. I want to share my personal recipe,
    can try this too. Really awesome taste.
    http://resepirotipizzasosejmini.blogspot.com/

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...