Assalamualaikum semua kawan-kawan,
Salam pagi jumaat kawan-kawan, bukan main gembira bila dah sampai hari Jumaat ni. Dia punya gembira , bahagia lain macam 😁😁
Hari ini aku nak kongsi resepi masakan jawa, menu kegemaran family aku kat kampung. Sekarang jadi menu kegemaran Edy jugak. Aku kalau masak menu ini memang aku tak boleh nak tolak lah, nasi pun takmo makan pun termakan jugak walaupun sikit. Memang berhantu lah. Selalu selain ikan bawal, ikan keli, ikan mayong, ikan patin, ayam ,pun sedap untuk masak menu ini, janji kene goreng dulu tau.
Biji cekur@ kencur ni, dia ada bau yang sedap bagi aku, menaikkan rasa dan selera tapi mungkin tak semua orang suka dengan bau nya.
Bahan-bahan:
2 ekor ikan bawal (goreng dengan garam dan kunyit)
4-5 biji cekur @kencur , tumbuk
4 ulas bawang putih, tumbuk
5 ulas bawang merah kecil, tumbuk
20 biji cili api, tumbuk (ikut pada tahap kepedasan masing-masing)
1/2 sudu kecil asam jawa
gula/garam
1 kotak kecil santan
2 cawan air
Cara masak:
- Masak kan semua bahan tumbuk dengan secawan air dengan api sedang selama 5minit, biarkan bahan tumbuk masak
- Masukkan asam jawa, dan santan tambahkan gula dan air secawan masak dengan api perlahan hingga mendidih berbuih kecil, sentiasa kacau
- Masukkan ikan goreng, perasakan dengan garam biarkan kuah mendidih kecil masih gunakan api kecil tau. Bila dah cukup rasa boleh matikan
*Boleh juga kalau buat kuah pekat, dan tuangkan pada ikan yang telah di goreng. Aku suka masukkan ikan goreng tu terus dalam kuah biar pekat terasa semua perasa.
Ini bahan utamanya, biji cekur tu warna nya putih tau, aku tumbuk kasar je semua |
masakkan bahan tumbuk hingga betul-betul masak |
selepas masukkan santan, api kene kecil tau |
ini rupa biji cekur, masa ni aku tanam sendiri tapi ini nampak panjang, sepatutnya dia jadi besar macam kunyit tu |
laki aku kalau beli bawal mesti mintak masak ini... |
masak lemak cekur ini memang pekat-pekat je dan pedas memang layan lah |
oh masakan jawa...oh ikan tu goreng lps tu tuang kuah ye..tp yg masukkan ikan tu tkyh goreng dlu ikan ke?
ReplyDeleteNampak menarik, nampak sedap la...kalau SA buat sendiri confirm x jadi ni..x pernah lagi makan style ni..
ReplyDelete1st time dengar menu ni..nampak sedap
ReplyDeletewahh bikin kecur je ni kakdana
ReplyDelete.. huhuhu
mamaTisya- dana punya tu masukkan dalam kuah dah di goreng kak, kalau tak goreng dulu nanti cepat hancur isi ikan nya tuh...
ReplyDeletek SA- lebih kurang mcm masak lemak cili api cuma ikan boh akhir sekali sebab dah goreng dulu ikan nya
Iduraz- menu orang kampung, orang jawa itu orang bandar jarang kenal
wak Lat- memangla kecur, sedap wak... wak makan ke lemak kencur ni wak?
Pertama kali dengar lauk ni. Cekur dan ikan bawal.
ReplyDeletetengok gambar pun dah tahu sedap tu. bawal ni kalau goreng garing saja pun dah sedap kan
ReplyDeleteSelalu cekur akak buat ulam ja..mmg bau dia membangkitkan selera
ReplyDeleteAkak ni kategori Jawa Johor 'murtad', sbb tak reti masak menu ni..😆
ReplyDeletekena cuba masak makanan ni. cari kelainan. nak try masakan jawa jap. asyik make masake kelate jah.
ReplyDeletek NA- hehehe itulah menu orang jawa, negeri lain mesti tak kenal sangat denga cekur
ReplyDeleteen JMR- hehehe betul tu mmg sedap, bawal tu goreng biasa pun dah sedap dagingnya kan...
k Kamsiah- betul kak, daun dia buat ulam atau biji cekur muda buat ulam mmg membangkit kan selera
k Ujie- hheheheh kalau teringin cuba lah masak kak
Abam Kie- ye, cubalah cikgu mana tau kene dengan selera
Mak sy suka masak ni... Rinduuuu
ReplyDeleteAkak tak pernah lagi masak resepi ni guna ikan bawal...biasa ikan keli dengan patin je.Tapi memang sedap kan.
ReplyDeletekak...ooo kak....kita baru tau ni, cekur tu bijinya lebih berfungsi sebagai bahan utama dalam masak lemak..ingatkan daunnye saje...hahahah
ReplyDeletemacehhh atas perkongsian ini kak! nak gi korek cekur jap hahahha
tq dana for sharing.
ReplyDeleteaida tak pernah makan or masak cekur ni.
nice knowing this :)
Aisyalieza- mesti dah biasa makan ni kan masak lemak cekur nih
ReplyDeletek Saniah- aah kak, dana suka jugak pakai bawal sebab isi dia kan tebal kak... mmg sedap
Sunah Sakura- hehehe biji dia lah sedap buat masak sunah oi... ini kalau tambah daun dia dalam sayur ni lagi sedap
k Aida- kalau jumpa biji cekur cuba lah masak gini kak
Wow, pertama kali tengok, & memang tak pernah makan.
ReplyDeletepandai dana masak,,,sedap ni.. masakan ala2 kampung ni mmg terbaik..
ReplyDeleteSedapnya Dana. Nampak pun sedap.
ReplyDeletewaalaikumussalam. rasa macam penah dengar nama masakan ni tapi belum pernah cuba :D
ReplyDeletetak pernah tak sedap...
ReplyDeletetengok gambar pun sudah tahu
waaa macam sedap je nihhhh. next time boleh cuba heheh
ReplyDeleteSedapnya tengok makanan malam2 gini... Fuh lapar terus.. :D
ReplyDeletesedapnya.. menyanyi2 plak perut sy ni.. haha
ReplyDeleteAtulHamid- ya memang ramai yang tak pernah jumpa menu ni
ReplyDeletek NurAsyiqin- yang mudah-mudah boleh la masak kak heheheh
k Feni- sedap kak, cuba lah ye
k UmiNazrah- cuba lah ye kak mana tau kene dgn selera
mrHanafi- alhamdulillah memang sedap
cik Bunga- bagi akak dah sedap sangat heheheh...
en Hasif- hehehe lenklai jangan tengok lewat malam
Ezy- hehhehe nyanyi lagu apa tu, tengok lak malam-,malam memang la berbunyi dia
First time tengok cekur ni.
ReplyDeleteTak pernah makan masakan ni...nampak sedap.
ReplyDeletePower Dana~ memang jawa sejati. Akak dulu mak ada juga masak tapi sbab cekur nya wes orak eneng...jadi lama dah tak makan menu berunsur cekur ni. Heheh~
ReplyDeleteNAMPAH MUDAH MASAKANNYA MESTI SEDAP SANGAT TU
ReplyDeletefuh nyaman tu dana. dapat aku imijin wangi bau cekur tu.
ReplyDeletefirst time juga aku tengok menu camni. rerajin aku nak try
Wahhh.. sedapnya resepi bawal ni kak dana. terliur dibuatnyaaa
ReplyDeleteWaaa bolehlah refer sini Kalau nak masak lemak kencur nanti
ReplyDeleteAi- biasanya orang jawa yang suka biji cekur nih
ReplyDeleteMrs. A- masakan orang jawa ni kak... sedap kalau yang suka hehehe
k NanyFadhly- heheheh takkan jawa hilang di dunia kak, hehehe kat pasar tani selalu ada jual cekur kak, kat pasaraya pun kadang ada
k Paridah- mudah dan insyallah sedap kak
ShirVen- heheheh ko tryla cari di pasar pagi ke apa mana tau ada cekur tu, ko try masak ye nanti
Nadhie- hehehe cuba lah nnti kot jumpa bahan-bahan nya
MamaPP- boleh kak, cuba lah nanti ya
Owh.. goreng dulu ye ikannya.. Macam sos pula kuah putih tu..
ReplyDeleteagen365 menyediakan game : sbobet, ibcbet, casino, togel dll
ReplyDeleteayo segera bergabung bersama kami di agen365*com
WA : +85587781483
First time tengok dan dengar menu ni kak. Banyak betul menu rare dalam blog kak Dana ni. Nampak sedap tu. Bolehlah cuba kalau nak rasa nanti kan. Tq share resepi
ReplyDelete