Monday, January 6, 2020

CUTI TAHUN BARU MASAK SPECIAL

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Tahun baru ini kenapa lah rasa lemau betul aku ni.  Tak tau lah kenapa terasa kelemauan nya tuh. Cuti awal tahun hari tu, edy pun cuti sekali jadi aku rajin kan lah sikit masak special.  Bukan la special mana, almaklum masakan yang jarang aku masak.

Nasi minyak cara terengganu, ayam percik cara kelantan dan acar mentah. 
Aku tak tau kenapa ayam percik cara kelantan ni memang kene dengan selera aku. Aku tak pernah masak cara lain hehehhe. Masa masak nasi tu aiyan bukan main puji melambung kata wangi nya mama. Yelah aku masak dengan minyak sapi, lepas tu boh lak daun pandan memang la wangi.

awal pagi tu sarapan kat luar, cerah betul pagi tahun baru

sampai rumah je aku buat acar mentah dulu, dah siap simpan dalam peti biar sebati rasanya

saja aku try masak dengan minyak sapi, memang lain macam wangi bau nya

cantik kuning minyak sapi tuh... 

dia kata lapar,tanya bila nak makan sebab tak sabar bau wangi nasi , suh la makan bahulu ikan ni dulu

aku masak pakai beras biasa je, nasi lah cantik elok kejadiannya

ayam percik yang jadi kegemaran kami

kira special sangat dah ni, lagi lah buat aku yang malas masak heheheh

30 comments:

  1. Kita yang masak for sure la sedap kan..sape lagi nak puji kan..nampak sedap la ayam percik tu..x pandai masak ayam percik

    ReplyDelete
  2. sedapnyeee.. dh lame sbnrnya xmkn ns myk..
    tgh on diet sgt kan.. huhu..
    nt nk cr ns myk la.. terliur plak.. haha

    ReplyDelete
  3. PANDAI DANA MASAK AYAM PERCIK TERBAU ENAKNYA

    ReplyDelete
  4. kalau dh cuti tu sure nk masak special skit dr kebiasaan kn...akak ayam percik klate menu wajib masak kalau bln puasa..kalo ari2 biasa ni depend pd request...puasa2 ni tgk gmbr makanan, lprrrrr trus hehe

    ReplyDelete
  5. Sekali rajin masak nasi minyak terus. Untung anak tak cerewet makan.

    ReplyDelete
  6. K SA- hehehe tak sedap pun kata sedap SA oi.. heheh tapi yelah msk dgn kasih syg ni lain mcm

    Ezy- kat sana senang nk jumpa nasi minyak no hal punya

    Ai- sedap dik oi, sambil taip ni pun terliur nengok

    k Paridah- heheh pernah belajar ngn kwn opis orang kelantan kak, itu yang suka masak tuh...sbb senang

    mamaTisya- itulah kak, klu cuti semangat lain mcm...

    NA- kalau hari biasa takat nasi putih ngn lauk biasa pun dah best sgt dah hehehe

    UmmiNani- mmg menarik dan tertarik hehehe

    en Ejulz- betul mmg sedap hehehhe

    ReplyDelete
  7. Tu dia.. sedapnya menu tahun baru dana

    ReplyDelete
  8. tengok nasi je pun dah tahu sedapnya la haii..makan pula dengan ayam percik + acar mentah tu..

    alaaa...lapar laa..haha

    ReplyDelete
  9. thnk god ray bru je makan. haha xde la terliur mana XD

    ReplyDelete
  10. k Mamapp- sesekali kak, selalu malas nak masak bila edy tak kerja baru la rajin sikit

    k Hayati- hehehe sesekali je kak rajin nya

    Ray- heheheh itulah kene tengok blog akak lepas makan, blog ni mmg kerja nya tayang pasal makanan je

    ReplyDelete
  11. waalaikumussalam. waaaaaaaaaa dah telan ayaq liur tengok menu. hehehe

    ReplyDelete
  12. buat telan air liur je tgk ayam percik tu. sambal dia kau buat ke or mmg dah ada instant ek?

    ReplyDelete
  13. huihh sedap tu Dana...nasi minyak dengan acar mentah tu...kalau akak panggil acar jelatah...nak pulak lebihkan masam huihhh mmg dua tiga pinggan la jugak hehee

    ReplyDelete
  14. Perghh ini sangat special ni. Bukan senang nak masak nasi dan lauk macam ni kak Dana. Terbaik! Gerenti bertambah nasi

    ReplyDelete
  15. Liza- hehehe sedap, puji diri sendiri

    k UmiNazrah- hhehehe alamak,lepas ni pi makan kak

    ShirVen- hehehe buat sendiri lah ayam percik tu bukan susah wei

    k Fuzy- aah kalau kt johor dana panggil jelatah cuma bezanya jelatah selalu nenas gn timun

    wak WP- heheheh betul tu wak

    Azhafizah- hehehe alah dik akak msk nasi minyak cara mudah bukan cara orang kenduri kawin tu

    ReplyDelete
  16. biru betul langit tahun baru tu...takde awan macam kat oversea!

    guna minyak sapi confirm sedap baunya kann...da lama tak masak nasi minyak ni..dulu masa duduk sekali dengan suami kat KL, rajin masak ni sebab dia suka makan...

    ReplyDelete
  17. Tengok gambar pun dah nampak sedap Dana memang betullah Aiyan cakap sedap sangat tu.

    Pssttt... azam tahun baharu Mrs. A nak main masak-masak lebih bila tengok Dana selalu masak-masak jelesnya hahahaaa...

    ReplyDelete
  18. nampak sedap ayam percik tu. ammi tak pernah buat pun.
    ada resepi ke kat blog dana ni?? kalau takde silalah letak ye puan dana...puan ammi nak tiru.

    ReplyDelete
  19. Memang special sungguh tambah bila ada ayam percik tu..

    ReplyDelete
  20. Sunah- aah memang masa pagi tahun baru tu awan biru je awan tak nampak tengahari sikit baru nampak ada awan

    Mrs. A- hehehe alah si aiyan tu mulut manis kak, heheh akak tu rajin masak cuma kadang tak sempat je kan...

    k Sheila- hehehe rasanya dana pernah share kak, cer nanti jenguk kt ruangan resepi tu...

    k Sha- hehehe itulah, rasa dah lama tak masak lak ayam percik tu... tu yg teringin

    ReplyDelete
  21. Ayam percik tu memanggil-manggil je. Aduh. Dah lama tak makan ayam percik. Combine dengan nasi minyak terbaikk. Perapan ayam tu mcm mana bahannya kak?

    ReplyDelete

  22. AJOQQ menyediakan 8 permainan yang terdiri dari :
    Poker,Domino99 ,BandarQ,BandarPoker,Capsa,AduQ,Sakong,Bandar66 ( NEW GAME )
    Ayo segera bergabung bersama kami di AJOQQ :)
    Bonus : Rollingan 0.3% dan Referral 20% :)

    ReplyDelete
  23. Numpang promo ya Admin^^
    ajoqq^^com
    mau dapat penghasil4n dengan cara lebih mudah....
    mari segera bergabung dengan kami.....
    di ajopk.club....^_~
    segera di add Whatshapp : +855969190856

    ReplyDelete
  24. bahulu ikan tu feveret Ijat tu.
    sekali hadap, mau nyer dia makan 10 ketul bahulu :)

    ReplyDelete
  25. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...