Assalamualaikum semua kawan-kawan,
Pagi tadi perjalanan ke pejabat memang sangat lancar dan lenggang je. Ramai jugak kawan yang cuti balik kampung, i is jeles...
Sabtu lepas aku ni rajinkan lah diri untuk buat karipap atau epok-epok. Kali terakhir buat masa bulan puasa tak silap nya. Aku memang suka makan karipap, boleh je nak beli tapi tak puas makan dan kadang inti tu tak sama macam yang kita hendak. Jadi kene lah rajin kan buat sendiri. Aku selalu guna resepi yang mak aku ajar, resepi gaya orang kampung hehehhe.
BAHAN DOH KARIPAP
1 kg tepung gandum
sedikit garam halus
3 senduk minyak panas
air sejuk secukupnya
sedikit hirisan daun sup
CARA MENGULI
- Gunakan mangkuk atau besen yang besar untuk uli doh
- Masukkan semua bahan dan uli, air tu masukkan sedikit demi sedikit hingga jadi doh yang boleh kita canai.
- Jangan guna air banyak sangat tau.
- Bila doh dah siap, rehatkan dalam lebih kurang 20 minit sebelum mula mencanai
bahan untuk doh, masa ini lepas aku letak minyak panas biarkan sejuk baru mula menguli |
BAHAN INTI KARIPAP
1 1/2 kilo kentang ( potong dadu kecil-kecil)
4 keping daging burger ramly
5 ulas bawang putih, tumbuk
10 biji bawang merah kecil, tumbuk
1/2 inci kunyit, tumbuk
segenggam bilis, tumbuk
1 pokok daun sup, potong halus
5 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
air secukupnya
CARA MASAK:
- Tumiskan bahan-bahan yang kita tumbuk hingga naik bau dan agak garing
- Masukkan daging burger, hancurkan dan masukkan serbuk kari masak hingga daging masak
- Masukkan kentang gaulkan rata, masukkan gula dan garam serta sedikit air tutup kuali dengan penutup pastikan guna api sedang supaya kentang lembut
- Bila kentang dan lembut, bila dah secukup rasa boleh tambah daun sup, pastikan inti kering dan tidak berair, matikan api.
- Sejukkan inti baru mula untuk mengkaripap
ini proses yang paling lemah betul lah |
aku selalu bersila kat bawah sambil layan tv, nak siapkan potong dadu gini |
Masa ini masih lagi keras, itu perlu tutupkan dulu kuali nya dengan penutup biar cepat masak |
rupa inti setelah masak, masa tengah keringkan |
aku nak boh video tapi tak boleh lak... nak tunjuk video kelim karipap |
dapat screenshoot je video kelim karipap ni |
goreng sikit malam tu, selebihnya aku jadikan frozen... tapi tulah tergeseng lak heheheh |
alahai... terkenang kat mak mertua aida :( hu hu
ReplyDeletenow da tak sihat, dana. dulu, tiap minggu kami balik sure ada karipap dia buat.
on the spot dia buat doh tu. aida tukang masak inti nyer.
now, da tak buat dah. dah lupa dah kat resepi.
bukan aida x boleh buat, dana.
rindu air tgn mak...
Sayapun pernah buat karipap. Senang je nak buat. Hehe.
ReplyDeleteCantik kelim!
ReplyDeleteLast akak buat bila ekk..haha. Lama sgt kot tak buat. Tp epok2..karipap ni mmg kuih fav akaklah.
Bila la nak jadi rajin mcm Dana ni..huhu
waalaikumussalam. kami tak reti buat, kami reti makan ja karipap. hahahaa
ReplyDeletecuti-cuti ni memang best buat mcm-mcm.luangkan masa:)
ReplyDeletek Aida- yelah kadang kita buat tak sama rasa dengan yang orang tua kita buat kn
ReplyDeletek NA- hehehe ye memang senang cuma renyah
k Ujie- dana suka lagi kelim sendiri dari pakai yang cetak kak...
k UmiNazrah- hehehe dana pun kekadang je rajin buatnya kak
Ikadas- cuti-cuti ni tak tau lah apa yang rajin nk dibuat
sedap ny dana..ummi fail bab inti .selalu xrasa tq dana untuk resipi. ;)
ReplyDeleteComel dana mengelim...kemas ja
ReplyDeleteKue pastel kalau di Indonesia, sedap nampaknya.. hehe..
ReplyDeleteSalam kenal
bila buat sendiri, niatkan nak bagi suami dan anak2 makan..In Shaa Allah pasti akan rasa sedap air tangan ibu..
ReplyDeletewahhh sedapnya kak dana. kejadiannya pun nampak cantik je. tqq sharing resepi
ReplyDeleteselalu buat karipap kelim tak jadi. last-last pakai acuan dia je, senang..hehe
ReplyDelete♕ Tiara Sapphire ♕
sedapnyaaa.. nak rasa XD
ReplyDeletehttps://mylittlestoryi.blogspot.com/
Kan.. Xboleh letak video.. Sy pun ambik link dari YT saya je sbb dri blogger xdpt..tsktsk
ReplyDeleteSedapnya nampak karipap Dana tu gaya macam mak Mrs. A punya karipap eh!
ReplyDeleteMrs. A kalau kelimmesti huduh jadi besar-besar hahahaa...
k NurAsyiqin- dana sebab dah biasa buat, selalu jugak tolong mak buat kat kampung itu kira lulus jugak tu hehehe
ReplyDeletek Kamsiah- macih kak, kalau mak dana kelim lagi halus je dana ni kira tak berapa kemas ni
Kyndaerim- ohhh dipanggil kuih pastel ya di sana, salam kenal
Abam Kie- betul tu abam, kita pun puas la makan dan memang kuih kegemaran
Nadhie- sama-sama, kejadian lepas goreng tu comot hehehe
Tiara- akak sejak dah tau kelim memang tak pernah pakai acuan, tak ngam dengan jiwa hehehe
Littlexme- meh datang rumah kalau nk rasa
Aisyalieza- itulah, kira kene up kt YT baru boleh yek... hmmm
Mrs. A- macih kak, dana dulu-dulu pun hodoh jugak kelimnya besar-besar tapi lama-lama baru jadi kemas gini
da lama tak buat karipap sendiri...bila buat sendiri ni best kan, sebab bole letak inti bebanyak...hahaha
ReplyDeletebagusnyaaa pandai buat karipap.. kite tau makan ja hehe..
ReplyDeletekalo kite jiran lama da p mintak sket =P
Terorlah Dana.. Sha fail buat kuih nie.. hehehe..suka inti sardin..
ReplyDeleteAlahai sedapnya.. telan pr liur je l
ReplyDeleteCantik kejadiannya. Kalau berjiran ni dah order kat akak. Kagumnya orang pandai buat karipap. Karipap buatan Fiza masih lagi failed. Masih belum ada kerajinan nak mencuba lagi. huhu
ReplyDelete
ReplyDeleteAJOQQ menyediakan permainan poker,domino, bandarq, bandarpoker, aduq, sakong dan capsa :)
ayo segera bergabung bersama kami dan menangkan uang setiap harinya :)
AJOQQ juga menyediakan bonus rollingan sebanyak 0.3% dan bonus referal sebanyak 20% :)
Numpang promo ya Admin^^
ReplyDeleteingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat
ayo segera bergabung dengan kami di ionpk.club ^_$
add Whatshapp : +85515373217 || ditunggu ya^^