Assalamualaikum semua,
Raya lama lagi tapi aku dah masak lodeh ya, semalam petang punya menu berbuka. Hari tu dah buat nasi impit goreng kali ini buat lodeh pulak nak lawankan dengan nasi impit tu. Sekali bolehla sesiapa nak masak untuk raya nanti kan. Mudah je masak lodeh ni, mesti sedap punya. Jom aku kongsikan resepinya.
Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih, kisar
3 biji bawang merah besar, kisar
2 sudu besar udang kering, kisar
2 batang serai, ketuk
2 paket tempe, potong dan goreng
3 keping tauhu, potong dan goreng
1 biji kentang, potong memanjang dan goreng
5 batang kacang panjang, potong sedang
1/2 biji lobak merah, potong memanjang
4 keping kobis, potong nipis memanjang
1 keping tauhu kering, rendam dan potong kecil
sedikit suhun, rendam dan potong
1 kotak kecil santan
15 ekor udang saiz sedang
Air secukupnya
garam
Cara masak:
- Rebuskan bahan yang kita kisar dengan 2 cawan air dan serai hingga bumbu masak.
- Bila bumbu dan masak dan mendidih tambah lagi 1 cawan air dan masukkan sayur yang keras, lobak, kobis dan tauhu kering.
- Bila bahan tu nampak layu boleh masukkan udang, di ikuti dengan tempe, tauhu dan kentang masak lagi hingga nampak sebati semua. Masukkan santan , kacang panjang perasakan dengan garam dan suhun. Kacau sebentar hingga mendidih kecil dan bila secukup rasa boleh matikan api.
lawankan dengan sambal udang, aku tak masak sambal jadi beli je heheheh |
lawankan dengan kuah kacang pun sedap kan...aduh dah rasa vibes raya
ReplyDeletekuah kacang idok rajin masaknya kak hhahahaha
DeleteSemangat nak raya ni Dana. Teringat munjung-memunjung di kampung.
ReplyDeletebest kan munjung2 kak, penat tapi puas hati
Deletex payah tunggu raya kan...dap nya lontong
ReplyDeleteitulah kak... puasa pun kita bedal lodeh dah
DeleteSedapnyeee..nak kene buat jugak ni..nk buat la minggu depan 😊. Tq kak, kongsi resepi
ReplyDeletecuba jangan tak cuba tau
Deletemasak lodeh buat berbuka sedap tu
ReplyDeleteitulah kak yang mudah-mudah je
DeleteNampak sedap tu.. boleh la cuba untuk berbuka nanti..
ReplyDeleteThank you share resipi
selamat mencuba tau
DeleteEh..saya pun rebus nasi impit hari ni..
ReplyDeleteTapi kuah lodeh dana nampak sedap.lagi-lagi ada udang tanpa kulit tu...sedap
masak apa tu kak rebus nasi impit
DeleteIsh ish, sedapnya.. berbunyi perut dibuatnya. :D
ReplyDeleteapa lagi kak,kene buat tau
Deletewaduuhh lontong sedapp nih., hehe
ReplyDeletemelontong dulu sebelum raya wak
DeleteW'salam Dana,
ReplyDeleteMasak lodeh bab meracik dan mengoreng segala macam bahan-bahan agak remeh sikit tapi bila siap memang menyelerakan..
agak renyah tapi hasilnya sedap
DeleteSelalu hidangan ni pagi raya kalau kat kampung...kalau kat rumah akak memang x laku..x ramai yang minat
ReplyDeleteokay raya nanti boleh buat hihi
ReplyDeleteSedapnya.. My feveret.. Makan pula dengan sambal bilis.. Pergh!! Mengancam..
ReplyDeleteadudu sedapnya xyah tunggu raya dah
ReplyDelete