Assalamualaikum semua,
Masa balik kampung aritu emak aku ada bagi labu sebiji dekat aku dan maktek tapi aku asyik lupa nak masak. Minggu lepas baru rajinkan diri masak, mujur masih elok lagi keadaannya. Ingat nak campur pucuk ubi tapi pucuk ubi rumah aku ada banyak serangga putih-putih kat daunnya. Jadi Edy cantas je semua pokoknya, kita masak lemak labu je. Resepi aku memang ringkas sangat tapi sedap tau. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan:
1/2 biji labu, buang kulit dan potong besar
2 ulas bawang putih, tumbuk
2 biji bawang merah kecil, tumbuk
sedikit bilis dan udang kering, tumbuk
Sedikit serbuk lada hitam
1 kotak kecil santan
Air secukupnya
garam
Cara masak:
- Masukkan 2 cawan air, bahan tumbuk , serbuk lada hitam dan labu rebuskan hingga labu empuk.
- Masukkan santan, api sedang je perasakan dengan garam. Bila dah secukup rasa siap, matikan api.
Biar dah empuk gini baru masukkan santan |
Siap dah lawankan dengan ayam goreng dan sambal belacan aduh terangkat |
labu dia tu lemak berkrim memang sedap lah |
masakan paling mudah kan...tapi kat rumah akak dah x leh dah masuk lauk labu ni...angin..akak memang x makan labu...
ReplyDeletebetul tu kak, dana pernah angin makan pucuk ubi nasib skrg dah ok
DeleteJaman wak kecik2 dulu selalu sarapan labu rebus.
ReplyDeleteKalau ada minyak kelapa, dapatlah makan labu goreng.
sedap kan wak lemak manis gitu
Deleteakak tk mkn labu tp kuahnya mkn hehe
ReplyDeleteberangin ek kak
Deleteakak pun beli labu kat giant cadang nk buat esklah he hee cuti kan kat rumah baru leh masak
ReplyDeletekalau labu gandingan kena ada sambal tumis ikan bilis
ngamm
dana pun kak masak selalunya hari minggu lah
Deletedapnye..tapi tu la..x leh selalu sgt..hangin.
ReplyDeletekena plak ngan sambal tumis & ikan masin..dap dap
heheheh sesekali layan kak
Deletesedap ni tapi tu lah kalau masak kat umah nanti yang makan kita sorang je,kalau teringin sangat biasa beli je sesenduk buat lepas tekak sndr
ReplyDeleteyelah kalau masak jenuh nak ngabisan sorang
DeleteGu dengan ikan masin ni....mmm
ReplyDeletesedap kak oi
DeleteLauk kegemaran akak jugak ni. Baru masak beberapa minggu lepas.
ReplyDeletedapat yang lemak pulen sedapnya
Deletehalus labunya sedap masak lemak mkn dgn ikan masin
ReplyDeleteitulah kak gu sangat tu
DeleteSedapnye labu..buat sira labu or kolak labu pun sedap gak kan kak.
ReplyDeletebetul buat pengat atau sira sedap cuma akak tak berapa minat masak manis heheheh
DeleteSedapnya.. Macam nak kena beli juga buat lauk saur pagi esok.. hehehe.. Sha suka tambah udang kalau buat lemak labu ini..
ReplyDeleteMasak lemak putih begini bila bubuh bilis dan udang kering, naik aromanya.
ReplyDelete