Assalamualaikum semua,
Hari ini aku masuk kerja, setelah berhari-hari tak kerja kan. Walaupun masih batuk lagi tapi beransur baik lah, cuma itulah kena mendaki tangga macam biasa lah. Hari ini aku nak kongsi resepi yang aku baru buat malam tadi. Dapat dari mana resepi ini? aku hentam sahaja, reka sendiri je. Tapi hasilnya memang sedap dan sebab tu aku kongsi dekat sini. Jom kita tengok apa bahan-bahannya.
Bahan-bahan:
2 paket cendawan enoki
1 mangkuk sedang cendawan tiram
6-8 ulas bawang putih, hiris nipis
1 batang cili hijau besar, potong bulat
1 batang cili api bangla, potong bulat
1 sudu kecil sos nampla (kalau takde takpe)
1 sudu besar sos tiram
sedikit kiub bilis atau ayam
sedikit minyak bijan
sedikit minyak untuk menumis
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih dan cili api hingga layu dan naik bau nya, masukkan sedikit kiub bilis dan sos nampla. Gaulkan hingga sebati dan masukkan cendawan.
- Gaulkan cendawan dengan semua bahan lepas tu tutupkan kuali dengan penutup kejap. Cendawan tu akan mengeluarkan air sendiri, tambahkan sos tiram. Kacau lagi sikit hingga cendawan semua layu dan masak. Masukkan sedikit minyak bijan dan matikan api. Siap
Dia punya bau tu sedap sebab ada minyak bijan tu.
Kiub bilis dan sos nampla sikit, kalau takde sos nampla tukar dengan letak garam je sikit |
masuk je semua cendawan |
tak tambah air tapi air dari cendawan tu, dah layu kan siap |
ratah je pun sedap tau. |
aku lawankan dengan ayam goreng kunyit |
Terliur. Kena cari bahan-bahan cendawan dan minyak bukan. Tq bagi idea.
ReplyDeleteselamat mencuba kak... memang sedap, kalau suka pedas lebihkan cili kak
Deletenak nak pergi beli cendawan ni
ReplyDeleteapa lagi MY sila beli dan cuba tau, memang layan
Deletesimple, Dana. but aida tau ia sedap ohsem!
ReplyDeleteaida normally takkan masak cendawan je. mesti nak mix dgn sayur yg lain. maybe nanti nak cuba menu Dana ni. anak-anak memang pemakan cendawan. so no problem.
ok masuk list...resepi sempoi2 camni mmg kesukaan ammi.
ReplyDeletehehehhe sebab tu lah kongsi sini Ammi, dana pun suka masak resepi simple gini
DeleteSos nampla..pertama kali tau. Tak sama eh dengan sos ikan Thai tu?
ReplyDeleteSian Dana nak kena menapak tangga, kena siap2 pakai kasut sneakers ni.
aah kak sos nampla tu sama dengan sos ikan thai tu yg ada gambar sotong. Itulah kak ujian betul lif rosak tak dibaiki lagi, entahla pihak pengurusan ni memang haprak
Deletecendawan enoki fav
ReplyDeleteme too
DeleteFav VM ni cendawan enoki =D
ReplyDeletecendawan enoki ni dah jadi famous skrg dekat rak pasaraya selalu kosong
ReplyDeletedana rasa sejak sebelum anju buat resepi butter enoki mmg dah ramai suka enoki kak sebab harga yang murah dan sedap. heheheheh
DeleteSaya pun masak sup sayur + enoki malam tadi..tapi mak tak mau...kalau tau baik saya habiskanš¤£
ReplyDeletetakpe lenkali tanya dulu mak akak nak ke tak? kalau takmo ratahkan je
DeleteSedap ni olahan resipi kak Dana. Saya suka cendawan dua dua ni. Memang ratah pun sodap! Sos nampla tu sos ikan lah kan.
ReplyDeleteitulah ratah pun sedap kan, aah sos nampla tu sos ikan
Deletesedapp tu cendawan tumis
ReplyDeleteitulah kak nak masak pun cepat
Deletewah..good idea ni, leh try malam ni..tq tq!!
ReplyDeletecuba jangan tak cuba kak
Deletewahhhhh nti boleh cuba resepi ni sbb sy sukaaaa cendawannn hehehe
ReplyDeleteselamat mencuba tau
Deletewah...boleh buat resepi utk bekal pi opis akak ni
ReplyDeleteWangi jew aromanya kan Dana. Sedap pula tu.
ReplyDelete