Assalamualaikum semua,
Hari ini kita bersiaran dari pejabat, Boss minta aku datang untuk setelkan fail teknikal. Saya yang menurut perintah kan, tapi kerja siap boleh la balik awal heheheh.
Aku nak kongsi resepi singgang ayam ala thai, pertama kali cuba dan aku terus rasa menariknya resepi ini. Senang dan sedap, wajib untuk di kongsi dalam blog.
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
2 batang serai, ketuk
4 ulas bawang putih, hiris
5 biji bawang merah kecil, hiris
5 biji cili api bangla, hiris
1 inci halia, hiris nipis
2 inci lengkuas, hiris nipis
1 inci kunyit hidup, hiris nipis
1 sudu besar minyak untuk menumis
Air secukupnya
Garam/ gula
Cara masak:
- Tumiskan bahan yang kita hiris tu semua hingga naik bau, lepas tu masukkan ayam tumiskan kering sebentar
- Masukkan air 3 cawan sedikit gula tutupkan periuk dengan penutup hingga ayam masak.
- Akhir sekali perasakan dengan garam dan bila dah ok secukup rasa boleh matikan api. Siap
Bahan utama nya |
Tumiskan dengan minyak sikit je |
Campur ayam dan gaulkan dengan bahan tumis sebentar |
Masukkan air secukupnya ya |
Bau dia sedap oooo.... bila dah ok secukup rasa masinnya boleh la matikan api |
Lupa pulak nak ambil gambar dalam mangkuk... buih tu boleh buang ya |