Assalamualaikum semua,
Bubur merah putih, ada yang kenal tak? Aku dah lama teringin nak masak tapi tak terbuat-buat. Tapi baru-baru ini memang rasa nak buat lepas Aiyan keluar ward aritu. Kalau di kampung dulu, orang masak bubur ini sebagai macam tanda bersyukur, selalu kat majlis kesyukuran ada bubur ini. Buatnya pun mudah dan semestinya sedap. Jom kita tengok resepinya ya.
Bahan-bahan:
1 cawan beras biasa (cuci dan toskan)
1 cawan beras pulut (cuci dan toskan)
2 kotak kecil santan
2 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
10 cawan air kosong
Cara masak:
- Cucikan beras dan beras pulut toskan dan masukkan dalam periuk noxxa, daun pandan simpul, santan, air 10 cawan dan garam. Masak HP untuk 30 minit.
- Bila dah cukup 30 minit, kacau bubur putih tu, simpan sedikit untuk jadi hiasan. (tambah garam lagi kalau rasa tawar)
- Masukkan gula merah dan gula pasir gaul sekejap hingga sebati . Boleh matikan periuk Noxxa.
- Cara makan letak bubur merah dan letak sedikit bubur putih. Aku suka bubur putih agak masin biar sesuai dengan bubur merah yang manis sedikit.
asingkan sedikit bubur putih |
gini la cara hidangnya ya |
bagi rumah jiran-jiran |
tk pernh makan bubur merah putih
ReplyDeleteselalunya orang belah johor atau jawa yang tahu bubur ini kak
DeleteSalam singgah...
ReplyDeleteTeringat dulu Arwah Embah memang selalu buat nih...
Kalau ada memang suka betul makan...sedap lemak-lemak manis...sedappp...
ya betul sedap lemak manis harum pandan
Deleteboleh dicuba bubur ini sbb ngak ada di Kelate. Di sini ada nasi air je.
ReplyDeleteboleh cuba cikgu, mana tahu sesuai dengan selera
Deleteibu MA akan buat bubur ni bila cucu2 nya tanggal pusat....mcm kesyukuran la...
ReplyDeleteya betul tu kak, selalunya itu antara sebab orang buat bubur ni
Deleteooo campur beras pulut ke Dana. akak seumur hidup tak penah buat. tetiba my husband dok mintak buatkan. waduh. jadi la 70%. heehhe
ReplyDeleteboleh jugak kalau nk guna beras biasa je tapi bila campur beras pulut lagi sedap
DeleteLamanya tak jamah bubur merah putih. Dulu-dulu time birthday kami, emak selalu buat. Waktu kenduri pun selalu dapat. Lemak manis, wangi jew!
ReplyDeletebetul tu kak, selalu ada masa-masanya bubur ni muncul
DeleteTak pernah cuba ..
ReplyDeleteJaman kecik2 dulu time birthday, emak buat bubur merah putih ni seperiuk
ReplyDeleteSudah lama saya tidak merasakan lagi bubur merah putih nih Mbak.
ReplyDeleteBubur merah putih memang seringnya dibuat khusus saat syukuran. Tapi sekarang rasanya sudah lama juga tidak pernah dibuat meskipun saat syukuran.
Salam,
bubur utk hari istimewa sedap tu
ReplyDeletePernah nampak bubur ni tapi tak pernah pula rasa.
ReplyDeleteAkak x pernah makan tapi pernah nampak ada yang jual
ReplyDelete