Friday, October 11, 2024

RESEPI BUBUR MERAH PUTIH NOXXA

 Assalamualaikum semua,

Bubur merah putih, ada yang kenal tak? Aku dah lama teringin nak masak tapi tak terbuat-buat. Tapi baru-baru ini memang rasa nak buat lepas Aiyan keluar ward aritu. Kalau di kampung dulu, orang masak bubur ini sebagai macam tanda bersyukur, selalu kat majlis kesyukuran ada bubur ini. Buatnya pun mudah dan semestinya sedap. Jom kita tengok resepinya  ya.

Bahan-bahan:

1 cawan beras biasa (cuci dan toskan)

1 cawan beras pulut (cuci dan toskan)

2 kotak kecil santan

2 cawan gula merah

1 cawan gula pasir

1 sudu kecil garam

2 helai daun pandan

10 cawan air kosong

Cara masak:

- Cucikan beras dan beras pulut toskan dan masukkan dalam periuk noxxa, daun pandan simpul, santan, air 10 cawan dan garam. Masak HP untuk 30 minit.

- Bila dah cukup 30 minit, kacau bubur putih tu, simpan sedikit untuk jadi hiasan. (tambah garam lagi kalau rasa tawar)

- Masukkan gula merah dan gula pasir gaul sekejap hingga sebati . Boleh matikan periuk Noxxa.

- Cara makan letak bubur merah dan letak sedikit bubur putih. Aku suka bubur putih agak masin biar sesuai dengan bubur merah yang manis sedikit. 









asingkan sedikit bubur putih

gini la cara hidangnya ya

bagi rumah jiran-jiran


18 comments:

  1. Replies
    1. selalunya orang belah johor atau jawa yang tahu bubur ini kak

      Delete
  2. Salam singgah...
    Teringat dulu Arwah Embah memang selalu buat nih...
    Kalau ada memang suka betul makan...sedap lemak-lemak manis...sedappp...

    ReplyDelete
  3. boleh dicuba bubur ini sbb ngak ada di Kelate. Di sini ada nasi air je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba cikgu, mana tahu sesuai dengan selera

      Delete
  4. ibu MA akan buat bubur ni bila cucu2 nya tanggal pusat....mcm kesyukuran la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu kak, selalunya itu antara sebab orang buat bubur ni

      Delete
  5. ooo campur beras pulut ke Dana. akak seumur hidup tak penah buat. tetiba my husband dok mintak buatkan. waduh. jadi la 70%. heehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jugak kalau nk guna beras biasa je tapi bila campur beras pulut lagi sedap

      Delete
  6. Lamanya tak jamah bubur merah putih. Dulu-dulu time birthday kami, emak selalu buat. Waktu kenduri pun selalu dapat. Lemak manis, wangi jew!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, selalu ada masa-masanya bubur ni muncul

      Delete
  7. Jaman kecik2 dulu time birthday, emak buat bubur merah putih ni seperiuk

    ReplyDelete
  8. Sudah lama saya tidak merasakan lagi bubur merah putih nih Mbak.
    Bubur merah putih memang seringnya dibuat khusus saat syukuran. Tapi sekarang rasanya sudah lama juga tidak pernah dibuat meskipun saat syukuran.

    Salam,

    ReplyDelete
  9. bubur utk hari istimewa sedap tu

    ReplyDelete
  10. Pernah nampak bubur ni tapi tak pernah pula rasa.

    ReplyDelete
  11. Akak x pernah makan tapi pernah nampak ada yang jual

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...