Assalamualaikum semua,
Masa bulan Syawal hari tu, aku teringin sangat nak makan acar nanas macam yang jumpa di kenduri kahwin itu aku cari resepi dan cuba sendiri. Kalau kenduri kawin dekat Johor selalunya mesti ada acar nanas gini, memang kegemaran aku lah.
Jadi aku kongsikan dekat sini, nak buatnya dan bahan-bahan pun mudah saja.
Bahan-bahan:
1 biji nanas besar (kalau kecil 2 biji) potong sedang
3 ulas bawang putih- mayang halus
5 biji bawang merah kecil- mayang halus
4 sekawan
2 biji lada merah besar
3-4 sudu besar gula
3 sudu besar cuka
garam secukupnya
air dan minyak
Cara masak:
- Tumiskan 4 sekawan dan bawang merah dan putih hingga naik bau, layu dan tukar warna (jangan sampai hangus)
- Masukkan nanas, gula, cuka dan 2 cawan air. Masak untuk 15 ke 20 minit biar nanas masak dan air tersejat.
- Masukkan cili merah, garam dan rasa kena rasa masam manis gitu kalau dah cukup baru boleh matikan api.
Siap, sedap makan dengan nasi tomato, nasi beriani memang layan
bahan utama |
aku suka yang dia tukar warna sikit gini bau pun dah sedap |
masukkan gula, cuka dan air |
biarkan air jadi makin sikit bau dia lagi harum |
aku suka masukkan cili merah tu dah nak akhir-akhir |
kene ada rasa manis masam masin... memang pembuka selera lah |
Jarang jumpa di kenduri tapi suka acar begini juga.
ReplyDeleteBiasanya kalau kenduri kawin di johor kak...belah sini mmg jarang sgt
DeleteAkak pun suka ni, tapi belum pernah buat sendiri. Memang dah lama sangat tak makan.
ReplyDeleteKalau kt johor mmg selalu ada kt kenduri kak..m kt sini xde itu rindu nk makan
Deleteoh..namanya acar nanas yer..Saya tak tau nama tapi sika sangat lauk ni
ReplyDeleteYe kalau kenduri kawin kt johor antara yg wajib ada...
ReplyDeleteWOW ACAR NENAS YG ENAK
ReplyDeleteiya memang enak kak
Deletewow dana. aida suka giler acar nenas ni.
ReplyDeletetapi jarang da jumpa kat kenduri kawin :(
biasa jumpa acar dgn timun tu.
yg ni memang best!!! kekadang ratah gitu aje nenasnya.