Wednesday, June 10, 2020

KETAGIHAN MEROTI

Assalamualaikum semua,

Sejak PKP hari tu aku ada beli  Bread Maker (BM) baru, BM lama si rusell taylors tu dah inalillah, yelah lama sangat duduk dalam kotak dia merajuk kot. Jadi beli lah BM baru bosan kan masa PKP aritu, tapi beli yang kecil sikit 750g je dapat meroti. Kira ok jugak lah kan. 

Tapi sejak minggu lepas aku macam ketagih meroti, buat roti loaf. Buat yang kosong, manis atau aku boh kismis tapi sehari dua dah habis. Sebab loafnya pun comel je. Sebelum ini masa PKP dan puasa aku biasa guna BM tu untuk uli donat, uli pau tapi tulah baru-baru ni teringin meroti. 

Aku guna resepi sama macam kat buku manual trio tuh, ikut je sebijik memang jadi, cuma aku tambah la kismis untuk rasa manis-manis sikit. Kalau nak makan gitu je pun best, cuma kalau teringin makan pagi malam tu dah boleh buat sebab lama juga masaknya 3 jam lebih.

Buat roti manis ... suka tengok masa dia tergedik-gedik tengah menguli

Tunggu doh dia untuk naik... tinggal sejam lebih je masa tu

tengah bakar sibuk je bukak ambil gambar sabar jelah

siap dah... tunggu sejuk sikit baru potongnya

rupa bila dah dipotong

makan dengan planta dan gula je pun dah sedap

esoknya buat roti manis letak sikit coklat emulco

ada bau coklat tapi si aiyan tak berapa suka yang coklat lak

potong siap-siap dan simpan dalam bekas kedap udara

masa masih suam-suam makan dengan planta dan gula memang best

kelmarin buat lagi roti kosong boh kismia, gini cara letaknya air dan minyak bawah tu...
bahan kering gula garam yis kene asing

siap...

potong simpan dalam bekas, kejap je habis 

teringin makan dengan kaya... 

ini pagi tadi punya, ada kawan minya buatkan 2 ketul, seketul nak bawak ke opis... 

37 comments:

  1. Cantik kejadian roti awak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba banyak kali jugak baru jadi gitu hehehhe

      Delete
  2. Elok kejadian rotinya.. Gebu.. Sedapnya.. Kami ni hangat2 tahi ayam je kalau ada BM ni.. buat sekali pastu simpan stor je..hehehe...laki pun faham sifat bini dia ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ikut dalam manual tu sebijik... itu jadi tuh, bila jadi tambah semangat nak buat

      Delete
  3. Memang macam rupa roti Gardenia tu.
    Tak payah beli roti lagi kalau dah boleh buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah walaupun tak selembut gardenia, ok lah bila-bila rasa nk makan roti dapat makan

      Delete
  4. Amboi gebunya roti akak. Hehe sedap tu sapu macam2 ๐Ÿ˜

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, buat kosong boleh sapu macam-macam, hehehhe

      Delete
  5. suka tengok roti yang awk buat,semuanya menjadi dan gebus2..sy suka yang coklat tu..nampak sedap!rasa nak cari bread maker jugaklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh cari lah BM, untuk yang suka masak memang teringin nk ada Bm tuh

      Delete
  6. macam best je nampak semua roti tu gebu-gebu.. boleh buat sendiri, ikut citarasa sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul nk ikut citarasa yang penting kene tahu asasnya dulu sebab roti nih kalau lebih tepung atau kurang tepung boleh tak jadi...

      Delete
  7. wahh bestnya dana boleh buat roti cantik kejadiannya tu

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. boleh la kak buat makan sendiri hehehe...

      Delete
  9. elok betul kejadian dia tu kak...best pulak ada bread maker...tetiba rasa nak ada jugak satu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah dulu-dulu masa tengok orang lain buat roti sendiri akak pun simpan impian nk beli BM sendiri...

      Delete
  10. Ketagihan yang bagus ni Dana ๐Ÿ‘
    lain macam perasaan tu makan roti buatan sendiri kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehheeh tulah kak, cuma tulah kalau nk makan roti tu kene buat awal sebab lama baru siap

      Delete
  11. Sedapnya mkn panas2...lembut,gebu,wangi ..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum. Wah seronoknya dpt buat roti sendiri... kiter suka makan roti cicah sup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, sup pekat-pekat memang layan

      Delete
    2. Cubalah buat bun pulak Dana..atas tu boleh hubuh nutella ke kaya ke..mesti aiyan suka.guna kode rapid dough yg 1setengah jam..kluarkan bulatkan kecik kecik

      Delete
  13. Fuuuuuh,menjadi cantik loaf roti akak. Makan sapu butter, coklat peh. Puas hati kan.

    ReplyDelete

  14. cuma di sini agen jud! online dengan proses yang sangat cepat :)
    ayo segera daftarkan diri anda di agen365 :)
    WA : +85587781483

    ReplyDelete
  15. Tolong la jangan show off hasil meroti tu... ni yang nak beli bread maker lak ni

    ReplyDelete
  16. gituh hasilnya. selera tgk macam2 perisa ada. hehe

    ReplyDelete
  17. Senang Ada breadmaker mmg puas ati buat sendiri kan

    ReplyDelete
  18. Dana! akak pun baru2 ni gila meroti. Ya ALLAH..betul lah..semenjak jumpa resepi roti yang best macam2 roti akak buat. Roti sosej, roti chicken flossy roti paung. Haa...tiga tuh jer la pun. Nanti lah akak buat entry pasal roti ni jugak cuma akak takder BM. Pakai mixer ja la...

    ReplyDelete
  19. cantik kak menjadi roti akak. patutlah ketagihan. siap boleh berjual tu. murah rezeki akak.

    ReplyDelete

  20. Numpang promo ya Admin^^
    ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
    dengan minimal deposit hanya 20.000 rupiah :)
    Kami Juga Menerima Deposit Via Pulsa & E-Money
    - Telkomsel
    - XL axiata
    - OVO
    - DANA
    segera DAFTAR di WWW.IONPK.CLUB :-*
    add Whatshapp : +85515373217 ^_~

    ReplyDelete
  21. Lepas ni senang lah nak makan roti boleh buat sendiri aje. Senang sungguh nampaknya bila ada mesin roti ni.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...