Selalunya hari khamis mesti aku bt ntry photo diary, tp hari ni takdak.... aku nk share resepi ngn korang
Resepi ketupat sotong versi terengganu
Tiap kali balik kg mmg ada je permintaan nk suh mil aku masak....
sebelum balik tu edy dh tanya, nk suh ma msk apa?....
Aku ckp takmo nasi minyak, ns dagang pun takmo, pulut pagi pun tak nk sbb selalunya msti aku minta.... aku nk suh mil aku btkan ketupat sotong...
Tp edy kata bukan musim sotong yg panjang2 tu, takpe... jnji sotong
Pagi jumaat tu, cari sotong kt pasar pagi... beli la sekilo
Tgri tu adik ipar aku masak gulai ayam kampung, sempena dia baru dpt gaji... lps tu ada akak ipar datng umah mil n msakkan ayam grg kunyit lak.... ingat tak jd lah ketupat sotong tu
Rupanya petang tu mil ku buat jgk... sempat la tgk dia msk mcmne, siap bg resepi lg....
senang rupanya....
Bahan2 untuk ketupat sotong:
10 ekor sotong sedang, dibersihkan ( tp masa ni mil aku tak buang semua yg warna purple tu)
500 gm beras pulut, basuh n tapis
1/2 biji bwg merah besar , mayang halus
1/2 inci halis, mayang halus n potong panjang
sedikit halba
sedikit garam
1 kotak santan
4 kotak air ( gunakan sukatan kotak santan tu)
Cara masak:
- masukkan sedikit beras pulut ke dalam sotong, tinggalkan suku bhg atas utk kita cucuk ngn lidi
- susunkan semua sotong tu dlam periuk, masukkan hirisan bawang, hirisan halia dan halba
- masukkan santan dan air... biarkan air tu menutupi sotong2 tu
- masakkan dengan api sederhana untuk 20 - 30 minit lebih kurang atau bila sotong tu dh mula timbul
- bila nampak air dh makin surut, n sotong tu mcm dh msk baru masukkan sedikit grm
- siap....
Senang rupanya nk buat... lps ni nk try jgk la bt sndiri
Ketupat sotong terengganu tak sama dengan kelantan punya tau, jgn tertukar kwn2...
masa ni dh separuh masak dh, baru mil panggil aku... dia ingat aku tido |
masa ni dh masak, dh matikan api... |
masa ni try test dulu sekor, tgk isi... dh sedap dh... |
tengah nk menyantap masa nih.... layan betul rasanya |
Telan airliur kakcik tengok... :)
ReplyDeletePernah makan sekali je dulu. officemate bawak. memang sedap :)
ReplyDeletemacam seronok je makan nya
ReplyDeletewalaupon alergik kat sotong ni
nampak post ni terasa nak cari pulak
hehe
Kakcik- blh minta tlg anak kakcik cuba...
ReplyDeleteCik Rose- tulah, blh jth suka bila dh mkn
Akashah- cuba lah dik, bt hilang teringin kan... tp sian lak awak alergik
k
Wah sangat sedap kelihatan
ReplyDeleteNampak sgt sedap. Tak pernah makan lagi
ReplyDeletesangatlah menarik tertarik mnengoknya😋..Mana ye nak Cari Kat sini, wajib rasa yang orang masak dulu baru boleh Cuba masak sendiri lepas tu😉
ReplyDeleteTak pernah mkn ketupat sotong ni Dana..
ReplyDeleteNak cuba buatlah tapi takut mkn sorang2..😬
Kita cari yg jual dulu..
Kat mana ada dana 😍
Huh .... mcm sedap je. Hakak mcm tak pernah trylah Dana.... teringinlah nak buat kalau cara buat dia mcm senang je hihi...
ReplyDeletePulut tu tak payah masak dululah ek.... biar dia masak dlm sotong ... ok ok....
Untunglahhhh mak mertua sayang hihi
Dari pregnant sampai anak umur dah 3 year,tak dapat lagi makan ketupat sotong..terliurnya Kak.
ReplyDeleteEtuza- sedap2... cuba lah
ReplyDeleteShirven- cuba lah buatnya... mana tau jth cinta hehehe
Aiezza-kt kl ni klu ketupat sotong versi kelantan biasa jumpa tp versi terengganu mmg tak penah jumpa, mmg kene try sndiri kot
k Norhayati- kt kl ni ssh nk jumpa kak.... kalau yg kelantan banyak la, tp kelantan nya versi manis... sbb dia bg nisaan(gula melaka)
k Hainom- aah kak nom, mcm yg dana tulis tu... msk sekali ngn sutun... hahah semua menantu dia syg kak...
Afi- kalau yg versi kelantan yg manis tu, kedai2 masakan kelantan kadang ada dik, tp klu versi terengganu yg masin ni... tak penah jumpa lak org jual kt kl
Nak tau tak.. mama baru Rasa ketupat sotong ni beberapa Bulan lepas. Mmg sedap laa
ReplyDelete