As salam semua kwn2,
Hari ini rasa rajin lak nk share resepi orang jawa, tak tau lah jawa indonesia kenal ke tak?
Tp ni menu orang kampung aku, mak aku biasa buat ni, selain mkn ubi kayu rebus dgn sambal, buat pengat atau getuk, masak blegudek ni antara menu yg biasa kami dpt mkn klu kt kampung.
Saja aku share, mana tau ada kwn2 yg nk cuba kan.... buat tukar2 rasa kan
Bahan2:
Ubi kayu yang sudah di rebus empuk
3 ulas bwg putih - di mayang halus
3-4 biji bwg merah kecik - di mayang halus
segenggam bilis - goreng dulu
1 sudu kecik serbuk kari
2 sudu bsr minyak masak
Cara masak:
- tumiskan bwg merah dan bawang putih tu hingga naik bau... lepas tu masukkan sedikit serbuk kari
- tambahkan sedikit air, perasakan dgn sedikit garam lps tu masukkan ubi rebus... gaul2 hingga rata...
- Bila semua dh rata, akhir sekali masukkan ikan bilis yg dh di goreng td... gaul rata dan siap
- sedap di makan panas2... nk makan ngn sambal pun sedap...
* Ubi blegudek ni kalau tak abis, aku simpan dlm peti je, n aku suka goreng ubi blegudek ni ngn bancuhan tepung mcm goreng pisang tu.... jadi lagi sedap tau ubi goreng tu sbb rempah2 blegudek tu ada...
selamat mencuba kwn2...
Beli ubi kayu ni 3 batang je masa kami kt kuala terengganu tuh... mmg jenis ubi kayu warna kuning |
Ini la hasilnya bila dh siap masak... lagi cantik warna nya bila ubi tu pun dh kuning, empuk n lemak pulak tu |
Sedap ni Dana... Tambah dapat kopi O panas... :)
ReplyDeleteKakcik Nur- betul lah kakcik, mmg gu dia tu
ReplyDeleteNampak sedap Dana.. nanti nak cuba buat cuma masa tu tak bila nak buatnya.. hehehe..
ReplyDeleteWah.. boleh cuba resepi ni nanti. Terima kasih.
ReplyDelete