As salam semua kwn2,
Masih lagi cerita psal kt kampung, bila lama sikit duk kampung dapat la buat banyak aktiviti kn.
Pagi isnin tu mak ajak kami ramban pakis, kalau dalam bahasa melayu kutip pucuk paku.... pucuk paku jenis yg merah2 ada yg bulat2 macam midin tu, kutip tepi2 jalan je. Dulu2 masa kecik takde heran bila mak suruh kutip pucuk paku ni, pegi sorang2 pun tak heran, tapi bila dh tua nih.... nk masuk semak2 tu pun takut...
takut ngn segala serangga hahahah... propa sangat kan
Mengimbau betul zaman kanak2 dulu, kadang2 kalau tak pucuk paku, petik pucuk ubi pun best jgk... rindu wei kenangan zmn budak2
|
Sambil tunggu diaorg masuk kete, kita snap pic awal pagi dlm kul 8 lebih masa nih |
|
mak aku selamba je petik sampai ke sana, kami peti betul2 tepi jln je hehehhe |
|
anak2 sibuk bergambar dulu, masa ni mak aku dh jerit dh panggil suh kutip pakis ni hahhaha |
|
tgkla mak aku tu, sampai ke dalam situ, selamba je dia kan |
|
aku cari hujung2 sini je.... tak berani msk dalam2 tuh |
|
kalau lapang gini berani lah msk dlm2 sikit... |
|
sibuk nk amik video psl semalu ni tp kene gelak ngn adik2 aku |
|
muda2 n nampak segar kan pucuk paku yg kami dapat.... |
|
masa ni mak aku dh kata cepat balik, mak nk pegi kedai |
|
makan pulak panas2 sedap nya... aku suka mak tumis pedas2 mcmni |
Bestnyaaa...sure akak x leh makan ni sebab berangin kan...
ReplyDeletebestnya kak.. kita dulu pun suka kutip kot tepi jalan masa kat kg... skrg macam dh kurang je pokok ni...
ReplyDeleteK Amanda Suria- tulah ada jgk org tua kata angin, tp selama ni bedal ok je... agaknya sbb jarang jumpa
ReplyDeleteMaria- tulah, skrg dh tak sebanyak dulu... cumanya kalau tepi tali air tu lepas di bersihkan, di tebas... tak lama tu tumbuhla subur pucuk2 yg muda... tp klu tak penah di tebas mmg takde yg muda2 lah
cantik rumah emak ayah awak yg Sana..
ReplyDeletePucuk paku merah ni sedapppp... dulu kecik2 pun saya selalu kutip juga hehe. Duk kampung memang best :)
ReplyDeleteSini, sarawak, kita panggil midin. Tumis belacan ikan bilis, sedap!
ReplyDeletePucuk midin ni sedap yang hijau.
ReplyDeleteKalau yang merah tu nanti kuahnya macam air sirap.
sedap buat rebus cicah budu
ReplyDeletek Kamsiah- macih kak, dulu umh tinggi , nk umah bwh pulak
ReplyDeleteJaja- tulah duk kampung mcm2 blh jadi sayur, kutip tepi jln je
Shirven- betul tuh... cumanya kt kg sya tu ssh nk jumpa yg bulat2 mcm midin sarawak tu
wak WP- kadang klu yg hijau tak jumpa campor gk yg merah wak, merah2 ayu gitu color kuahnya wak
Raihanah- klu budu sayur apa pun sedap
Suami ada beli seikat,tp sy tak pandai masak sayur ni,last2 buang mcm tu je..
ReplyDeletetu yang best kalau balik kampung, kumpul adik beradik. ade je aktiviti kan.. :)
ReplyDeleteAfi- alahai sygnya, syr lemak boleh, msk tumis gitu je pun sedap
ReplyDeleteCIk Rose- tulah dik, pastu makan2... kih3