Tuesday, November 27, 2018

Jom kita masak ketupat sotong versi terengganu sendiri


As salam semua kwn2,

Akhirnya dpt juga bt ketupat sotong versi terengganu sendiri. Haranya edy puas la makan... aku dh puas makan dh puas bt jgk... udahla edy beli sotong yg besar2 utk buat nih... 

Silap aku tak pilih sndiri, sbb kalau bsr sangat ssh sikit nk kepit atas tu, tp mmg puas la makan, mula2 tu mmg kene masak lama lah kan... tkt pulut tak masak, masak lama takut sotong keras... tp kan, sotong tu sedang elok lembut je ngn isi pulut tu.  Mmg bestlah

Kisahnya sehari sebelum bt ketupat ni dia ada beli sotong suh bt ketupat sotong, ingatkan besar, sekali anak2 sotong je hahahha... 



bahan2 utama nih selain garam n air
ini tangan edy, punyalah besar... sekilo rm33

lps dh dibersihkan... lbh kurang 2kg sotong ni je... 

lepas dh sumbat ngn pulut... nk cucuk lidi tu aduhai... ssh betul


masukkan semua bahan2 tu, air bubuh lebih sampai ttp sotong2 tuh kita masak ngn api sedang

lebih kurang 30 ke 40minit ni siap la... api sedang kecik gitu... takut tak msk pulutnya



nsbla elok isi masak semua... sotong pun lembut je... lega

saja suka tak buang kulit sotong tu, nk color pepel2


tergoda tak kwn2... jom la cuba hehehe

ini lah anak2 sotong yg dia beli hari sebelum tu, tu msk kicap je... tu cili api tau, sebesar tu nk suh bt ketupat 



5 comments:

  1. SOTONG SEGAR BUAT KETUPAT MMG SEDAP SGT

    ReplyDelete
  2. kira dah ok ler mak mertua boleh senyum lebo... akak pernah makan ketupat sotong sedap versi Kelantan yang sedap... dah lama tak dapat rasa...nak beli ada yang tak sedap....

    ReplyDelete
  3. Teringinlah nak buat Dana... bila bila nak trylah. Santan yg buat rebus tu simple je ek resepinya... Kalau buat mcm masak lemak cilinpadi mesti lagi best dana

    ReplyDelete
  4. Fulamak pandainya Dana buat. Mama baru Rasa ketupat sotong mmg sedap laa

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...