Assalamualaikum semua,
Akhirnya setelah berminggu-minggu jumaat tanpa resepi baru, akhirnya muncul juga. Walaupun resepi ini memang paling mudah tapi dijamin pastinya sedap. Antara menu kegemaran aku, suka cicah sambal merah atau kuah kacang tapi cicah kuah kari pun sedap tau. Kalau kat kampung biasa kami panggil ini `kuntes` atau boleh juga di panggil cucur kembong. Jom tengok resepi nya.
Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
Air (bagi sikit-sikit, biar pekat)
2 sudu kecil yis
4 sudu sedang gula
1/2 sudu kecil garam
Cara masak:
- Masukkan semua bahan dalam bekas besar kecuali air. Gaulkan semuanya dalam keadaan kering baru masukkan air sikit demi sikit.
- Bila semua dah sebati, boleh tutupkan adunan tepung tu untuk 30 minit atau 45 minit sebelum goreng.
- Setelah adunan naik, bolehla goreng dalam minyak panas dengan api yang sedang.
- Makan cicah dengan apa yang anda suka.
sebelum letak air |
biarkan kejap biar dia kembong |
Lepas kita biarkan dalam 35minit |
goreng la dia |
cicah kuah kacang |
cantik kembong-kembong kan dia |
akak selalu beli tepung cucur adabi tu je,nnt nak cuba buat sndr plk guna resepi Dana ni
ReplyDeleteboleh cuba kak, mudah jugak ini
DeleteOhh guna yis ya mesti lah sedap lembut. Thanks for sharing Dana.
ReplyDeleteaah biar kembung sikit kak...
DeleteKuntes…bahasa Jawa kan?
ReplyDeleteSedap ni cicah kuah kacang.
aah kak bahasa jawa kuntes tu, ye sedap cicah sambal kacang
Deletewah! Nampak sedap tu. Kalu di Kelate ni kena cicah dengan air lada...
ReplyDeletesedapnyaaa... lama tak buat
ReplyDeletesedapp nya cuq kembung
ReplyDeletenak lg cicah kuah kacang tu, stail akak mkn cucur ni belah tgh dan letak kuah kacang he hee
kalau blk kg akak mesti beli biasa ptg2 ada jual
laku kerass kejap habis
tp versi besar2 gedabak
Dapnye... nnt boleh suruh iman try buat ni
ReplyDeleteX pernah buat..nampak menarik...cekodok biasa la akak buat
ReplyDelete