Monday, September 9, 2024

MEE SIPUT GORENG RANGGUP

 Assalamualaikum semua,

Mengantuk betul rasanya baru pukul 10 pagi. Semalam dari pukul 8 sampai pukul 4.30 petang ada di JUPEM sebab main sukan damak. Tadi idok menang itu balik awal kalau  menang balik malam huhuhu. Nak cerita idea jualan aku yang terbaru, mee siput goreng ranggup. Kawan yang dari belah selatan je yang kenal, goreng ranggup cicah sambal merah atau sambal kicap. 

Tip nak dapat yang ranggup, goreng dalam minyak banyak dan betul-betul panas baru dia kembang ranggup. Ada yang pernah jumpa orang jual mee siput tapi keras sebab tak goreng kembang betul. 

Ini rupanya bila mentah

sebelum dan selepas goreng


aku suka cicah sambal kicap

sambal merah ini pun sedap


pertama kali jual jumaat lepas RM2.50 untuk sekeping dan sambal

goreng malam siap-siap

12 comments:

  1. pernah beli...tapi x pandai sgt nak makan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau orang johor ini memang jajan masa kecik lagi

      Delete
  2. pernah beli dekat shopee tapi tak sedap..huhuhu terbantut nak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu beli yang dh siap goreng ke kak? kadang yg siap goreng tu depa tak goreng minyak panas betul dia jadi keras

      Delete
  3. MI SIPUT RANGUP RALIT MENGUNYAH TU

    ReplyDelete
  4. tak pernah lagi kak ana makan Dana, nampak sedap krup krup eh buat kudapan "_

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jumpa yang sedap ranggup memang layan kak

      Delete
  5. Ya allah lama tak makan ni. Akak suka walaupun bukan orang Johor.

    ReplyDelete
  6. Saya sukaaaa kerupuk mie seperti ini. Kalo di sini banyak dijual di Padang kak, dan pakai kuah kacang di atasnya. Jadi teringin pula kan šŸ¤¤šŸ‘

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...