Assalamualaikum semua,
Mengantuk betul rasanya baru pukul 10 pagi. Semalam dari pukul 8 sampai pukul 4.30 petang ada di JUPEM sebab main sukan damak. Tadi idok menang itu balik awal kalau menang balik malam huhuhu. Nak cerita idea jualan aku yang terbaru, mee siput goreng ranggup. Kawan yang dari belah selatan je yang kenal, goreng ranggup cicah sambal merah atau sambal kicap.
Tip nak dapat yang ranggup, goreng dalam minyak banyak dan betul-betul panas baru dia kembang ranggup. Ada yang pernah jumpa orang jual mee siput tapi keras sebab tak goreng kembang betul.
|
Ini rupanya bila mentah |
|
sebelum dan selepas goreng |
|
aku suka cicah sambal kicap |
|
sambal merah ini pun sedap |
|
pertama kali jual jumaat lepas RM2.50 untuk sekeping dan sambal |
|
goreng malam siap-siap |
pernah beli...tapi x pandai sgt nak makan....
ReplyDeletekalau orang johor ini memang jajan masa kecik lagi
Deletepernah beli dekat shopee tapi tak sedap..huhuhu terbantut nak makan
ReplyDeleteitu beli yang dh siap goreng ke kak? kadang yg siap goreng tu depa tak goreng minyak panas betul dia jadi keras
DeleteMI SIPUT RANGUP RALIT MENGUNYAH TU
ReplyDeletebetul tu kak sedar-sedar habis
Deletetak pernah lagi kak ana makan Dana, nampak sedap krup krup eh buat kudapan "_
ReplyDeletekalau jumpa yang sedap ranggup memang layan kak
DeleteNostalgia jajan jaman kecik2 dulu
ReplyDeletebetul tu wak, sedap betul kalau ingatkan
DeleteYa allah lama tak makan ni. Akak suka walaupun bukan orang Johor.
ReplyDeleteSaya sukaaaa kerupuk mie seperti ini. Kalo di sini banyak dijual di Padang kak, dan pakai kuah kacang di atasnya. Jadi teringin pula kan š¤¤š
ReplyDelete