Assalamualaikum semua,
Lama dah aku tak kongsikan resepi, maaf la ye aku pun dah makin malas memasak sekarang ni. Teruk betul kan, tapi ini beberapa minggu lepas punya menu. Sedap, kalau terung masak apa pun memang sedap aku suka. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan:
5 batang terung, potong ikut suka dan goreng
10 ekor udang - goreng sekejap separuh masak
5 ulas bawang putih, cincang
5-6 biji cili api potong
2 sudu sos tiram dan 1 sudu sos cili
Sedikit air
Garam
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih da.n cili api hingga kekuningan masukkan terung goreng dan udang, gaul hingga sebati.
- Masukkan sos tiram, sos cili dan sedikit air, gaul lagi hingga semua rata dan udang masak. Matikan api, siap.
Terung belah gini dan rendam kejap sebelum goreng |
Goreng je dengan minyak bekas goreng udang tadi tu |
Sos tiram dan sos cili |
Siap, mudah dan ringkas |
Sedap . Udang pun nampak fresh juga
ReplyDeletemengancam selera tumis udang dgn terung
DeleteMengiurkan betul udang tuu
ReplyDeletewaduhhhhhh sedapnyaaaaaa!
ReplyDeletetgk Dana buat mcm simple & senang je.. sedap of coz la bila ada terung tu.... leh try nanti puasa ni. lauk sahur pun layan ni
ReplyDeleteyg simple camni laju je selamat ke perut
ReplyDeleteSetuju kak Dana, terung masak apa pun sedap. Kadang kalau malas, bakar je atas dapur, pastu cicah je dengan samba. Pun sedap!
ReplyDelete