Friday, March 22, 2024

RESEPI LEMAK CILI API KERANG DAN BUNCIS

 Assalamualaikum semua,

Sudah beberapa minggu jumaat tanpa entri, maaf la mood memasak aku memang agak ke laut. Itu yang takde resepi mau dikongsikan, ini baru cuba resepi kerang dan bagi aku sedap sangat rupanya. Sesuai sangat kalau nak buat dengan lauk lain jugak. Jom tengok resepinya.


Bahan-bahan:

11/2kg isi kerang

250gm kacang buncis, potong serong

2 kotak kecil santan

8 biji cili api bangla, tumbuk

2 inci kunyit hidup, tumbuk

2  ulas bawang putih, tumbuk

1 batang serai ketuk

1/2 cawan air

1-2 keping asam keping

gula dan garam

Cara masak:

- Masukkan dalam periuk bahan tumbuk, serai dan santan. Masak untuk 10 minit dengan api sedang dan sentiasa kacau tau.

- Masukkan kerang, asam keping dan air. Masak lama sikit kerang ni biar meresap rasa kat kerang tu.

- Masukkan gula dan garam akhir sekali masukkan kacang buncis,. bila buncis dan masak boleh matikan api, Siap. 





bau sedap masa ni tau




masak dah

di jual jugak lauk ini tau,....

12 comments:

  1. Fav akak ni Dana...lama dah x buat...kerang sikit punya mahal...nak kena beli kerang yang fresh baru best

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerang fresh kalau besar rege entah berapa puluh sekilo skrg ni

      Delete
  2. Tak pernah rasa kerang masak lemak cili api, nampak sedap sangat ni. Jimat sekali masak dgn sayur.

    ReplyDelete
  3. Tk pernah mkn menu kerang camni ...sedap nmpk tu

    ReplyDelete
  4. Tak pernah lagi OM cuba buat menu ni, next time nak cubalh

    ReplyDelete
  5. x pernah plak kerang masak lemak, mcm menariks ni..leh cuba..tq share resepinya

    ReplyDelete
  6. Nampak sedapnya...makan dengan ketupat pun sedap ni

    ReplyDelete
  7. Thank you for creating content that sparks curiosity and encourages continuous learning. Engage in polls and surveys about Aviator on our blog.

    ReplyDelete
  8. Meriahnya kerang. Puas hati makan ni. Bau masakan lemak cili api memang menyelerakan. Rasa tak sabar nak makan.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...