Tuesday, February 6, 2024

BUAT KERJA GILA

 Assalamualaikum semua,

Entah kene rasuk hantu apa aku pun tak tahu, dok ikut je apa budak kedai suruh. Ada budak kedai kata yang menjual semua menu pantai timur buat la menu Johor pulak katanya. Aku pun tak tau macamne aku boleh setuju je untuk masak menu JDT. Semalam masak nasi ambeng nasi, ayam kicap, sambal goreng, mee goreng dan ikan kering. Dia punya penat tu tak tau nak kata apa, letih sebab banyak proses nak buat.

Tapi itulah sebab sambal goreng dan serunding masih ada, hari selasa aku jual lontong darat atau lontong kering dan nasi impit kuah kacang. Semalam dah rasa tak mampu tapi hari ini buat lagi. Memang kerja gila dua kali. ahahhaha anggapla aku mencabar diri sendiri.

nasi ambeng


hari ini pulak lontong kering, nasi impit, serunding kelapa, sambal grg dan rendang daging

1lagi menu, nasi impit kuah kacang dan rendang daging


20 comments:

  1. Pergh…hebat Dana 👏🏽
    Nasi ambeng tu leceh banyak kerja nak masak segala lauk pauk.

    Menggoda sungguh tengok makanan Dana jual 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum hebat ni kak, masih mencuba-cuba lagi...

      Delete
  2. Capek ya Mbak mempersiapkannya?
    Tapi kalau sudah siap dan difoto pula jejeran makanan yang akan di kemas, pasti puas lah diri melihatnya.

    Mbak, saya penasaran dengan nasi ambang. Saya belum pernah menemukan masakan seperti itu. Mungkin ada, tapi entah apa namanya di tempat saya.

    Salam,

    ReplyDelete
    Replies
    1. penat sebab banyak lauk sampingan nya Pak, kalau di Indonesia mungkin macam nasi uduk atau nasi tumpeng konsepnya pak, ada nasi dan beberapa lauk sampingan

      Delete
    2. Kalau untuk disajikan seperti ini biasanya nasi uduk, Mbak.
      Kalau nasi tumpeng biasanya kalau ada hajatan, karena satu tumpeng disiapkan untuk beberapa orang.

      Salam,

      Delete
    3. Oh itu yang dimaksud nasi ambang.
      Disini kalau untuk disajikan seperti diatas biasanya nasi uduk, Mbak.
      Kalau nasi tumpeng biasanya kalau ada hajatan, karena satu tumpeng disiapkan untuk beberapa orang.

      Salam,

      Delete
  3. hebat Dana....pagi2 nak masak 1lauk pun dah rasa kelam kabut..ni plk masak nasi ambeng,bangun pukul brp Dana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yang dana dh masak siap2 malam tu kak macam serunding kelapa, ayam kicap, ikan kering pagi tinggal masak nasi, sambal goreng dan mee goreng je kak. Bangun dalam pukul 4 pagi

      Delete
  4. Berapa lama tu ambil masa? Semua menu menarik tu.

    ReplyDelete
  5. Uishhh.. ni bukan kerja gila tapi kerja sedap ni, Dana. Konsepnya macam, tengah penat nak mandi tapi sental bilik air dulu, hahahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha itulah kak, tapi bila habis jualan dan orang tanya lagi n kata sedap kita gembira

      Delete
  6. Gila tak gila Dana, yang penting rasa seronok dan puas hati melihat hasil air tangan sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, itulah dia punya penat tu masa tu rasa takmo buat dah hehehe

      Delete
  7. Wahhh salute la Dana. Kalau dekat boleh order. Suka nasi ambeng tapi tak reti buat + renyah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah boleh buat kak cuma remeh sikit la nak sediakan lauk tu

      Delete
  8. RAJIN DANA MOGA SUKSES NIAGANYA..MMG SEDAP MENU JDT

    ReplyDelete
  9. tahap kerajinan kak Dana tinggi betul siapkan nasi ambeng.. leceh jugak nak siapkan tu banyak benda nak prepare hehe

    ReplyDelete
  10. Bukan senang nak senang kan Dana...kalau dekat mmg order kat Dana aje..

    ReplyDelete
  11. Jangan ngantuk kerja kat offis sudahlah

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...