Assalamualaikum semua,
Entah kene rasuk hantu apa aku pun tak tahu, dok ikut je apa budak kedai suruh. Ada budak kedai kata yang menjual semua menu pantai timur buat la menu Johor pulak katanya. Aku pun tak tau macamne aku boleh setuju je untuk masak menu JDT. Semalam masak nasi ambeng nasi, ayam kicap, sambal goreng, mee goreng dan ikan kering. Dia punya penat tu tak tau nak kata apa, letih sebab banyak proses nak buat.
Tapi itulah sebab sambal goreng dan serunding masih ada, hari selasa aku jual lontong darat atau lontong kering dan nasi impit kuah kacang. Semalam dah rasa tak mampu tapi hari ini buat lagi. Memang kerja gila dua kali. ahahhaha anggapla aku mencabar diri sendiri.
nasi ambeng |
hari ini pulak lontong kering, nasi impit, serunding kelapa, sambal grg dan rendang daging |
1lagi menu, nasi impit kuah kacang dan rendang daging |
Pergh…hebat Dana 👏🏽
ReplyDeleteNasi ambeng tu leceh banyak kerja nak masak segala lauk pauk.
Menggoda sungguh tengok makanan Dana jual 😋
belum hebat ni kak, masih mencuba-cuba lagi...
DeleteCapek ya Mbak mempersiapkannya?
ReplyDeleteTapi kalau sudah siap dan difoto pula jejeran makanan yang akan di kemas, pasti puas lah diri melihatnya.
Mbak, saya penasaran dengan nasi ambang. Saya belum pernah menemukan masakan seperti itu. Mungkin ada, tapi entah apa namanya di tempat saya.
Salam,
penat sebab banyak lauk sampingan nya Pak, kalau di Indonesia mungkin macam nasi uduk atau nasi tumpeng konsepnya pak, ada nasi dan beberapa lauk sampingan
DeleteKalau untuk disajikan seperti ini biasanya nasi uduk, Mbak.
DeleteKalau nasi tumpeng biasanya kalau ada hajatan, karena satu tumpeng disiapkan untuk beberapa orang.
Salam,
Oh itu yang dimaksud nasi ambang.
DeleteDisini kalau untuk disajikan seperti diatas biasanya nasi uduk, Mbak.
Kalau nasi tumpeng biasanya kalau ada hajatan, karena satu tumpeng disiapkan untuk beberapa orang.
Salam,
hebat Dana....pagi2 nak masak 1lauk pun dah rasa kelam kabut..ni plk masak nasi ambeng,bangun pukul brp Dana?
ReplyDeleteada yang dana dh masak siap2 malam tu kak macam serunding kelapa, ayam kicap, ikan kering pagi tinggal masak nasi, sambal goreng dan mee goreng je kak. Bangun dalam pukul 4 pagi
DeleteBerapa lama tu ambil masa? Semua menu menarik tu.
ReplyDeletenak buat renyah sikit sebab banyak lauk
DeleteUishhh.. ni bukan kerja gila tapi kerja sedap ni, Dana. Konsepnya macam, tengah penat nak mandi tapi sental bilik air dulu, hahahah.
ReplyDeletehahahahha itulah kak, tapi bila habis jualan dan orang tanya lagi n kata sedap kita gembira
DeleteGila tak gila Dana, yang penting rasa seronok dan puas hati melihat hasil air tangan sendiri.
ReplyDeletebetul tu kak, itulah dia punya penat tu masa tu rasa takmo buat dah hehehe
DeleteWahhh salute la Dana. Kalau dekat boleh order. Suka nasi ambeng tapi tak reti buat + renyah.
ReplyDeleteinsyallah boleh buat kak cuma remeh sikit la nak sediakan lauk tu
DeleteRAJIN DANA MOGA SUKSES NIAGANYA..MMG SEDAP MENU JDT
ReplyDeletetahap kerajinan kak Dana tinggi betul siapkan nasi ambeng.. leceh jugak nak siapkan tu banyak benda nak prepare hehe
ReplyDeleteBukan senang nak senang kan Dana...kalau dekat mmg order kat Dana aje..
ReplyDeleteJangan ngantuk kerja kat offis sudahlah
ReplyDelete