Assalamualaikum semua,
Hari jumaat, memang perkongsian pasal resepi kan. Tadi tercari-cari jugak resepi apa yang nak dikongsikan. Maklumla kadang makin malas masak, petang je masak yang ringkas-ringkas. Ini aku masak bulan lepas tapi hari ini baru nk up. Kerabu kegemaran aku ni, ratah pun sedap tau.
Bahan-bahan:
2 ikat pucuk ubi, rebus hingga empuk dan potong kasar
20-30 biji cili api, goreng kejap pastu tumbuk
segenggam bilis, goreng dan tumbuk
6-7 biji cekur tumbuk
garam/gula
1 biji kelapa parut
1 mangkuk kecil tauge
1 ikat daun selom, hiris halus
6-8 keping daun cekur, hiris halus
Cara Masak:
- Campurkan bahan yang kita tumbuk dengan kelapa parut, tambahkan garam dan gula gaul hingga rata semua tu. Lepas tu sangai dalam kuali hingga agak kering. Jangan kering sangat tau ada lembab-lembab lagi.
- Bila dah sejuk kelapa tu baru kita campurkan dengan pucuk ubi dan ulaman lain. Gaul semua dengan sebati, akak suka kelapa parut tu lebih.
- Dah siap, makan dengan ikan kering atau ikan atau ayam goreng perrkkh sedap.
pucuk ubi kerinting petik belakang rumah |
bahan utama bilis dan cili api goreng |
biji cekur atau kencur |
tumbuk dengan garam 3 bahan ini |
masa ni semerbak harum bau kencur tu tau |
akak ratah dulu sebelum makan dengan nasi |
akak suka makan kering gini, tak suka boh kuah... |
Dana, lain kali kalau buat kerabu pucuk ubi begini, makankan untuk kakak sesuap ye.
ReplyDeleteNgences!
kalau dekat dana dh hulur sepinggan kak
Deletemasakan dana unik n sedap
ReplyDeletemasakan orang kampung je kak
DeleteSedapnyaaa. Mak kita pun kalau buat kerabu camtu jugak caranya kak. Geng jowo kann. Hihihi
ReplyDeletehehehh bau kencur tu memang menggoda sungguh kan
Deletesedap kak, kalau makan ni sure bertambah ha
ReplyDeletebetul tu
Deletex pernah makan lagi macam ni...tapi teringin nak cuba
ReplyDeleteEnak banget kui
ReplyDeleteDapnya..tq for the recipe...
ReplyDelete