Assalamualaikum semua,
Sejak dari balik kampung takde masak menu istimewa jadi takde lah kongsikan menu raya. Ini pun sedap juga kalau di hidang masa buat rumah terbuka tau, ayam lemak cili api nanas. Marilah tengok aku kongsikan resepinya yang mudah dan sudah semestinya sedap.
Bahanb-bahan:
1/2 ekor ayam
1 biji nanas, potong sedang
4 ulas bawang putih, kisar
2 inci kunyit, kisar
1biji bawang merah besar, kisar
20-30 biji cili api, kisar
2 batang serai, ketuk
2 kotak kecil santan
2 keping daun limau purut
Air secukupnya
garam
Cara masak:
- Rebuskan bahan kisar dengan 2 cawan air dan serai. Rebus hingga masak bumbu nya tu tau.
- Masukkan ayam dan nanas, tambahkan air 1 cawan masak lagi hingga ayam tu masak ya.
- Masukkan santan, air 2 cawan, garam dan daun limau purut
- Biar kan sekejap hingga mendidih kecil boleh matikan api. Siap
aku suka rebus je tak tumis |
ayam dah masak ni baru masukkan santan |
nampak berminyak datang dari ayam tu tau |
air nenas tu turun dalam kuah mmm sedapnya lahai...
ReplyDeletebetul tu kak... itu yang bagi sedap hirup
Deletesedapnya.. daun limau tu mmg terangkat baunya kan kalau letak
ReplyDeleteitulah harum je bau nya kak
DeleteTd balik keja masak jugak ayam masak lemak walaupun xde daun limau purut.. hihihi
Deletetkde daun limau pun mmg harum dan sedap kak... ehhehe
DeleteAlamak.. sedapnya akak tengok, Dana. Sama kita, kalau masak lemak, rebus, tak tumis.
ReplyDeleteitulah kak mudah kan boh rebus gitu je kan... rasa lain kalau tumis
DeleteSedapnya Dana!
ReplyDeleteRasa masam manis asli dari buah nanas.
betul tu kak, hirup kuah pun layan
Deleteselalu saya tumis, nak try pulak lah macam mana rasa dia kalau rebus.
ReplyDeletesama lebih kurang je, cuba la nnti dik
DeleteUii...ni kalau biar semalaman..eaok baru makan..lagi terangkat ni Dana..kuah dia dan nanas dah sebati..sedapnya
ReplyDeletememang lauk 2 hari ni kak sebab banyak
DeleteBlom pernah lagi letak nanas...boleh cuba nanti ni...
ReplyDeleteSukanya masak lemak macam ini walaupun tak makan nanas.. mengancam..
ReplyDelete