Assalamualaikum semua,
Resepi ulangan cuma kali ini aku kisar bahan nya, yang sebelum ini aku tumbuk. Bila jumpa tomato hijau memang wajib masak sambal ini. Sedap tau, wajib dicuba.
Bahan-bahan:
8-10 biji tomato hijau, potong nipis
2 biji bwg besar, hiris nipis
3 biji bwg kecil + 2 biji bwg bsr, kisar
6-7 ulas bwg putih, kisar
30-40 biji cili api, kisar
sedikit udang kering dan bilis, kisar
2 sudu besar gula melaka
Air secukupnya
garam
Cara masak:
- Tumiskan bahan-bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan gula melaka lepastu masukkan hirisan tomato masak hingga tomato lembut .
- Masukkan hirisan bawang, masukkan air sedikit dan garam. Bila dah secukup rasa matikan api.
Masak lama sikit untuk tomato empuk dan lembut |
Dah siap |
Lawankan dengan ayam goreng |
wah...nampak sedap ni...boleh cuba nanti...
ReplyDeletebelum cuba makan sambal tomato hijau ni. Boleh cubalah nanti bila Ramadhan menjelma....
ReplyDeleteTeringat dulu zaman sekolah menengah rendah, selalu buat sambal tomato hijau, lawankan dengan ikan masin kepala batu. Menambah-nambah nasi dalam pinggan!
ReplyDeleteWah..nampak sangat menyelerakan la Dana. Belum pernah lagi buat sambal guna tomato hijau.
ReplyDeletesedappp, wow nk pula ayam gorenggg
ReplyDeletemasakan dana terbaik tiasa
ReplyDeleteDana ni masak apa pun semua nampak sedap
ReplyDeleteAssalamualikum, nampak menyelerakan.. tapi bagaimana agaknya rasa tomato hijau tu.. belum pernah cuba...
ReplyDeleteNice post thank you Amber
ReplyDelete