Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsikan menu yang ringkas tapi sedap. Ini resepi turun temurun cara mak aku masak ayam kicap tau. Kegemaran kami semua dan sekarang kegemaran Edy dan Aiyan juga. Ok lah jom aku kongsikan resepinya ya. Kalau aku masak ayam kicap ni mesti Aiyan cakap, ` mama masak apa ni, sedap lah bau nya`.
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam, gaul dengan garam kunyit dan goreng
3 sekawan
2 batang serai, ketuk
5-6 ulas bawang putih, hiris
2-3 biji bawang merah besar, hiris
1 inci halia, hiris
serbuk lada hitam
Kicap lemak manis jalen secukupnya
1/2 kotak kecil santan
1 cawan air
Tomato 1 biji
Cara masak:
- Tumiskan 3 sekawan dan serai hingga naik bau. Masukkan bawang putih, merah dan halia tumis hingga layu.
- Masukkan tomato dan serbuk lada hitam gaul lagi, masukkan kicap secukupnya ikut nak kuah banyak mana. Masukkan santan gaul hingga sebati perlahan kan api.
- Masukkan ayam goreng dan tambah air, biarkan hingga masak kuahnya. Siap
Huiii..akak akan kalah bila lauk macam ni..confirm bertambah...sesuai bawak bekal pi office jugak
ReplyDeleteKan kak... jarang yang tolak
Deletefav Pia sangat ni Dana...tapi bawang bahan2 semua kena blend halus kalau nampak bawang tak nak makan
ReplyDeleteDana ni jenis suka mudah je kak, Aiyan ok je bawang ni
Deletewah..dap ni...kena plak ngan nasi panas..yum yum
ReplyDeleteBetul tu kak
DeleteHampir sama menu kita hari ni Dana, saya ikan masak kicap, sedap makan dengan nasi panas..
ReplyDeleteBetul kak, lawan kan masak goreng kobis pun sedap
Deletesedapnya, lengkap dgn serai , 3 sekwan mesti sedapp mcm msakan kenduri
ReplyDeletetp kalu malas akak jenis masak kicap simple he hee bawang kicap je
tp ayam kena goreng garing
Itulah kak dia ada macam2 versi, dana kalau versi malas boh terus ayam hehehe
DeleteAyam masak kicap memang sedap dimakan...👍
ReplyDeleteYa betul
ReplyDeleteSedapnya.. sama masakan macam mama Aini
ReplyDeleteAda letak santan juga ya?
DeleteAyam masak kicap ni tak pernah tak sedap. kalau wong jowo ni selain lauk nasi ambeng, hari raya pun dihidang sama makan dengan ketupat. Sedap sangat aroma rempah dan lada hitam!
ReplyDeleteWahh.. Cuya tak pernah masak kicap masukkan santan. Nak cuba la next time!
ReplyDeletenmpk je dari jakarta ni pun sedapp., hehe
ReplyDeleteAYAM MASAK KICAP GINI MMG SEDAP
ReplyDeletekalo mak saya pulak, wajib diblend semua bebawang tu...hahaha
ReplyDeleteyum yum...simple but sedap
ReplyDelete