Thursday, February 27, 2020

PHOTO DIARY #9/2019 CACAMARBA 1

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Photo diary kali ini, ada gambar berkaitan, ada gambar sendirian, jom la kita layan cerita bergambar ye kawan-kawan.  Aku ni kadang ambil gambar banyak tapi bila nak buat entry aku lupa gambar yang aku ambil lama aku dok guna gambar baru.

Faktor usia sungguhkan hehehe...


aku tunggu sebulan baru nampak dia bertunas gini, masa mula-mula tu ingatkan memang batang ni takkan bertunas

lepas seminggu dah besar gini rupa dia... 

lepas berumur 1 bulan 3 minggu, harapnya membesar dan berbuah lebat la mulberi ni

selama ni aku ingatkan yang putih tu jintan putih, yang hitam tu jintan manis rupanya silap da...
yang putih jintan manis, yang halus hitam jintan putih hehehhe

teringin layan aiskrim, yang matcha tu memang pekat rasanya... yang heart tu sedap juga

ada 4 ketul aiskrim dalam tu... sedap 

Edy makan seketul je, dia kata kuat sangat rasa teh hijau... aku lah habiskan

ini rupa biji cekur @kencur dan daunnya , aritu mak bagi bijinya terus aku tanam harapnya suburla

suruh Edy petikkan bunga kemboja depan rumah, bau wangi rupanya... bunga nya tahan juga

wangi lembut je... bunga yang masih berputik akan mekar juga tahan dalam 2minggu juga

kuntum terakhir... 
kuih cara berlauk yang mewah isi... aku suka

jumaat petang si aiyan dah habiskan siput yang aritu, dia sibuk suruh aku buat lagi... disebabkan bahan-bahan ada aku pun buat jelah... aku tambah hirisan daun sup

pukul11 malam jugak aku siap goreng... esok tak kerja kan 
dah tinggal separuh, si aiyan bukan main laju dia bedal...

32 comments:

  1. KUIH siput tu dh mcm popcorn je kann., ;p

    ReplyDelete
  2. Wah.. terrornya dana buat kuih siput.. sedap tu..
    Mulberry tu kalau nak rajin berbuah, kena rajin cantas bila dia dah besar sikit tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takat buat sekilo boleh la kak, memang ada cetaknya itu yang rajin jugak buat

      Delete
  3. Replies
    1. betul buat ulam sedap, buat urap atau masak pun best

      Delete
  4. Ice-cream ke tu Dana, nampak macam kek pun ada. Hahaha... kesian Mrs. A tak tahu.

    Semoga pokok Mulbery Dana tumbuh subur dan berbuah lebat. ;-)

    Memang asyik Dana makan kuih siput ni macam kuih gunting jugak. Teringin gak nak buat kuih siput tapi tulah acuannya takde huhuhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah sekerim jenis seketul-seketul gitu kak... moga membesar dgn jayanya pokok mulberi tuh...
      kuih gunting pun rasa lbh kurang siput kan kak, lagi mudah sebab potong or gunting je

      Delete
  5. Rajin Dana buat kuih siput tu. Boleh buat jajan sambil tengok tv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada permintaan hehehe, mamanya pulak kadang rajin kita layankan ....

      Delete
  6. Comel-comel aiskrim tu. Baru tahu ada jual tanpa batang aiskrim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ada, cuba cari di pasaraya giant, selalu ada jual

      Delete
  7. bab rempah jintan2 tu pn akak slalu confuse gk hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, ni lepas ni harap tak conpius lagi... dana pun baru tahu heheheh

      Delete
  8. boleh try eskrem tu, nampak menarikk

    ReplyDelete
  9. saya kan bila tanam pokok klu dapat tgk dari batang tetiba boleh ada daun taktahu kenapa terharu je rasa tang situ juga rasa nak menitik air mata.. hahaha dramatik sungguh laa...

    eskerim dah macam cekelat jeee

    kuih siput feveretttttt sangat tapi bukan jenis rajin nak buat sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah akak lak jenis tangan panas, pokok tanam selalu tak menjadi bila bertunas rasa teruja... aah aiskrim jenis seketul-seketul gitu...

      Delete
  10. kuih siput la yang paling saya suka

    ReplyDelete
  11. comelnya kuih siput akak! Sekali je buat sebab ambil tempahan pastu dah taknak dah. Mulberi tu cepat je naik tu nanti dah lebat dengan buah memang happy sangat makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sendiri macam-macam bentuk Farhana, kecik besar ikut dan hehehe

      Delete
  12. waalaikumussalam. menarik semua gambar, ada cerita tersendiri ^_^

    ReplyDelete
  13. dah tanam mulberi ek, suburlah tu nanti. kuih siput kuih cara berlauk lama nya dah tak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum ni ada 1 pokok tapi tak rajin buah ni aku saja tanam batangnya tak sangka bertunas

      Delete
  14. kuih siput tu ynag menarik tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan nak buatnya mudah cuma nk rajin mengentel je kak

      Delete
  15. Permisi Ya Admin Numpang Promo | www.fanspoker.com | Agen Poker Online Di Indonesia |Player vs Player NO ROBOT!!! |
    Kesempatan Menang Lebih Besar,
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802

    ReplyDelete
  16. baru berapa hari lepas kemaskan pasu pokok cekur tu...tapi macam takde buah aje...hahahha! tapi tak cek betul2 pun...just tercabut2 sehelai dua, tapi akar kosong aje...

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...