Friday, February 15, 2019

Resepi Nasi Ayam Thailand ala Dana

As salam semua kwn2,

Maaf dh 2 jumaat tak dpt bersiaran, lama lak tak share resepi kan... kali ni aku nk share ngn korang resepi nasi ayam thailand yg viral tu.  Walaupun dh ramai yg cuba n share resepi kn, aku pun nk share jgk... mana tau ada yg nk try lps jln2 blog aku nih

Lagi lah cara nya mudah, sedap lak tu...
Nasi ayam biasa aku jarang sangat buat sbb rasa mcm cerewet skit, yg ni mudah... ayam tu rebus je pastu masak sekali dgn nasi...
yg paling penting senang nk masak  dan sedap hahahhaha

Bahan-bahan:

Nasi Ayam:
4 cawan beras- cuci dan toskan
6 cawan air rebusan ayam
ayam yang telah di rebus

sedikit garam

Sup:

1 ekor ayam di belah 4
1 pokok akar daun sup ( kalau takde pun tkpe)
1 pokok akar daun ketumbar
2 inci halia- potong kasar
2 ulas bwg putih- diketuk
1 bunjut sup
1 kiub ayam
sedikit garam
air secukupnya, utk memasak nasi n sup
daun sup

Sos:
3 sudu besar sos cili thai
3 sudu besar kicap lemak manis
sedikit  air limau
10 biji cili api & cili bangla merah
1 sudu kecil cuka ( kalau tak bagi pun takpe)
daun ketumbar ( kalau takde pun takpe)
1 ulas bwg putih - cincang
Sedikit air panas
* kalau ikut resepi yg betul patutnya masak sos nih tp sbb aku takde dapur jd aku guna air panas je, tp tetap ok je sos tu

Cara masaknya:
- Mula2 kita masakkan ayam dan bahan2 sup dengan noxxa selama HP 10min
- lps 10 min, keluarkan ayam dan ketepikan
- Simpankan separuh air rebusan tu utk jadikan sup
- masukkan beras yang kita dah toskan tadi ke dalam air rebusan td dan susunkan ayam yg kita rebus td atas beras tu, masak HP 8 min
- Lepas 8 minit, keluarkan ayam dari nasi dan taburkan sedikit daun sup, siap
- kita campurkan semua bahan2 sos dalam satu tempat dan gaul2 hingga sebati


* sorry lupe lak nk amik gambo masa nk rebus ayam

lepas kita dh rebuskan ayam tu
masukkan beras dalam air rebusan dan susun ayam atas beras utk masak nasi

lepas dh masak nasi tu... 

air rebusan tadi tinggal tambahkan daun sup je

walaupun nampak simple je tp bila dh tuang atas ayam... sedap oooo


walaupun simple je tp rasa nasi ayam ngn ayam tu yg moist n sos tu sesuai sangat.... 

12 comments:

  1. Terima kasih share resepi Tu Dana,
    Boleh tambah menu akak utk berpantang rawatan RAI ni..

    Akak boleh mkn ayam ajer..
    Nmpk sedap Tu πŸ˜‹

    ReplyDelete
  2. kalau guna beras wangi..pergh bertambah sedap tu

    ReplyDelete
  3. Wah Nampak lazatnya. Lapar pula mama. Cantik header Baru dana

    ReplyDelete
  4. k Norhayati- sama2 kak... try kak... nk buat pun mudah, bahan2 nya tak rencah...

    MrHanafi- betul tu, beras wangi atau beras basmathi mmg bst

    wak WP- boleh wak, tak dan sampai kt wak di kebas org poslaju

    k Mamapp- mekasih kak... biasa2 je ni kak, tukar color je kt header tu

    Fieda- sama2

    ReplyDelete
  5. lagi sedap nasi ayam yang ber ciri2 Thailand gini..pernah buat skali ala2 tapi anak komplen apsal mama lupa goreng ayam niπŸ˜…

    ReplyDelete
  6. Alamak...baca resepi aje dah kecur.

    ReplyDelete
  7. k Aiezza- heheheh sbb dh biasa ayamnya di grg kan... kalau cara thai ni mudah sikit

    k Azian- hehehe resepi lak jenis mudah, mmg moist sgt hasilnya

    ReplyDelete
  8. permisi min numpang share ya :)
    DEWAPK^^ agen terpercaya, ayo segera bergabungan dengan kami
    dicoba keberuntungan kalian bersama kami dengan memenangkan uang jutaan rupiah
    ditunggu apa lagi segera buka link kami ya :)
    :)

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...