Uihhhh peberet aku ni dana...mase aku n adik beradik kawin pun mak aku tetap buat telur pindang...berjam2 masak sbb nak bagi rempahan tu serap dlm telo....baru umph!!!
Kakak ingat lagi masa kakak kawen dulu adalah bagi kawan kakak (org German) dia kata telur yg dia dapat basi... semua staff ketawa sebab dia tak pandai makan telur pindang...
ini arwah nenek saya suka, orang johor memang suka betul, tapi saya panggil teelur busuk (jgn marah, hehhe), sebab bau dia, kalau org johor kawin wajib ada
Lama tak jalan2 rumah kengkawan... harini baru rasa ok sikit nak baca & mengomen... hikhik... maaf ye dana... rindu dgn dana & si comel Aiyan! :))
Telur pindang ni kdg2 gerai cina pun ada jual... selalunya gerai yg jual wafer, jagung rebus etc... bau dia mcm rempah2 sikit... pernah makan tp tak berapa nak suka... lagipun kalau kentut...perggghhhh... 'harummm' kekekekek ;))) jgn marah ;)
dana. klu suka kan. rebus bebnyak. bt stok. rebus 50biji. dlm 30 tu simpan kat peti ais bahagian y keras. lps tu bila dh abis. y 30 tu leh kluarkan. biarkan suhu bilik. panaskan (kukus or rebus) semula
Zulfadly- ahak2 zalim ko dik, sedap nih... ko kata busuk
Marya- w`slm Marya, lama btl marya tak jenguk2 umah dana ni ek...takpe2, paham keadaan Marya yg kt kedai2 cina tuh bau dia menusuk sgt herba nyer... tak minat lak, nk yg original melayu punya baru best
k Ayu CR- heheeh mana lah reti nk merebus tlr pindang nih kak ayu oi... mana lah nk cari segala mcm daun nk bg rasa mcm pindang tu hehehe
orang Johorkan mestilah dengan telur pindangnyer... kat kedai masakan orang johor cam beriani der rasanya tapi tak semualer... dulu ada satu kedai kat Subang Jaya hari2 der ..
Uihhhh peberet aku ni dana...mase aku n adik beradik kawin pun mak aku tetap buat telur pindang...berjam2 masak sbb nak bagi rempahan tu serap dlm telo....baru umph!!!
ReplyDeletefeveret aku ni nok...maklumlah aku pun org johor gak...tapi punyalah susah nak jumpa telur pindang kat kl ni...huhu...
ReplyDeletetapi laki ngan anak2 aku x reti nak mkn telur pindang ni nok...
sebab tu kalau datang johor sure beli banyak dana...satu famili suka...
ReplyDeletepernah tengok maklong buat masa kenduri kawin kakak sepupu dulu...mmg lambattttt...sbb tu rempah segala macam meresap dalam telur kan?
ReplyDeletepernah tengok maklong buat masa kenduri kawin kakak sepupu dulu...mmg lambattttt...sbb tu rempah segala macam meresap dalam telur kan?
ReplyDeleteLieya- betul2 tuh, dulu2 kalu kenduri kawin kt johor msti ada nyer tlr pindang kan, tp skrg nih dh tak mcm dulu
ReplyDeletek Wahida- betul tu kak... tak penah jmpa kt kl nih, yg tlr herba cina tu adalah
k Qhaifa Nur- hheheh mahai seketul kak rm1.20 seketul tuh
Aida- mmg lambat msknyer, berperingkat2... tp rasa dia umph n tahan lama
Kakak ingat lagi masa kakak kawen dulu adalah bagi kawan kakak (org German) dia kata telur yg dia dapat basi... semua staff ketawa sebab dia tak pandai makan telur pindang...
ReplyDeleteini kegemaran hubby saya ni...tapi lizz tak reti makan...sebab baunyer tu tak tahan...
ReplyDeleteMmg fofular dgn org johor!! Tapi susah nak dapat yg betul betul rasa rempah sampsi ke dalam tu
ReplyDeleteye lah ... saya mmg org johor . kakak saya expert wat nih . kekadang amik tempahan utk kenduri kahwin .
ReplyDeletesuka mkn telur pindang ni...tp jarang jumpa..
ReplyDeletefuh terbaik nie dana
ReplyDeleteorg johor memang suke kan ;)
k Zakie- heheh sedap2 dia kata basi yek kak...
ReplyDeleteLizz- bau rempah dia kuat skit tp sedap dik oi... bg kami yg dh jumpa tlr nih dr kecik lg kot
Nekcik- aah betul tu nekcik, tp kalu jmpa yg ala2 pun jd lah
My NOtes- nk bt nyer leceh kak, itu bkn sembarang org blh bt kan... cerewet
Ainnoraini- kalu kt johor pun pyh skt nk jmpa kan, ni kan pulak kt kl..haram
k Ieda- betul3...
kalau kenduri telur ni la yang menjadi cendera mata kepada tetamu biasanya.
ReplyDeletedah lama pula rasanya tak pekena telur pindang tuh...huhu
ReplyDeleteini arwah nenek saya suka, orang johor memang suka betul, tapi saya panggil teelur busuk (jgn marah, hehhe), sebab bau dia, kalau org johor kawin wajib ada
ReplyDeleteAs salam Dana,
ReplyDeleteLama tak jalan2 rumah kengkawan... harini baru rasa ok sikit nak baca & mengomen... hikhik... maaf ye dana... rindu dgn dana & si comel Aiyan! :))
Telur pindang ni kdg2 gerai cina pun ada jual... selalunya gerai yg jual wafer, jagung rebus etc... bau dia mcm rempah2 sikit... pernah makan tp tak berapa nak suka... lagipun kalau kentut...perggghhhh... 'harummm' kekekekek ;))) jgn marah ;)
dana.
ReplyDeleteklu suka kan. rebus bebnyak. bt stok. rebus 50biji. dlm 30 tu simpan kat peti ais bahagian y keras.
lps tu bila dh abis. y 30 tu leh kluarkan. biarkan suhu bilik. panaskan (kukus or rebus) semula
PMDR- betul tu dik, tp skrg dh tak ramai yg bt
ReplyDeletePapa Mifz- nk jumpa pun dh pyh kot PM kn
Zulfadly- ahak2 zalim ko dik, sedap nih... ko kata busuk
Marya- w`slm Marya, lama btl marya tak jenguk2 umah dana ni ek...takpe2, paham keadaan Marya
yg kt kedai2 cina tuh bau dia menusuk sgt herba nyer... tak minat lak, nk yg original melayu punya baru best
k Ayu CR- heheeh mana lah reti nk merebus tlr pindang nih kak ayu oi... mana lah nk cari segala mcm daun nk bg rasa mcm pindang tu hehehe
orang Johorkan mestilah dengan telur pindangnyer... kat kedai masakan orang johor cam beriani der rasanya tapi tak semualer... dulu ada satu kedai kat Subang Jaya hari2 der ..
ReplyDeletememang payah nak jumpa telur pindang ni kat luar johor..in fact gi kenduri kawin kat johor sekarang ni pun, payah nak jumpa
ReplyDeletedah lama tak makan telur ni..
ReplyDeletekat sini ade jerk org jual telur pindang neh tapi hakak tak pernah try lagi..sedap eh
ReplyDelete