Friday, May 17, 2013

Photo diary- makanan

as salam sume kwn2,

seperti yg aku bgtau smlm, segmen photo diary kite bt arini yek , ni gambar masa balik kg aritu tau... heheh tahap melampau kan, tp ada gk lah gambar terbaru yg minggu nih nyer...

arini ada nk setel keje skit, itu yg bt ntry cpt... jom lyn gambar2 yg ada ek...



`ayam ngengkong`... ayam sekor yg di msk dlm periuk ngn kuah yg banyak... msk sampai kan kuah tu kering
(masakan org jawa) ni masa kt kg ek

sulur keladi, berapa lama tak mkn... bile dpt mkn sedapnyer... ni belum di bersihkan lg ek... kt kl mmg takdelah, ni pun dpt masa pg psr pagi kt kg
ni yg dh siap di msk... tp sulur keladi putih ni tak sesedap sulur keladi yg kaler merah2 tu...
sbb dh lama tak mkn ni pun dh kire ok dh la

barang2 yg di hangkut dr kg, or di beli kt rnr nk balik kg... nyeh2

brg susu aiyan aku buh dlm beg gini je... lg 2 beg tu brg dpt dr kg... balik kg kete kosong, balik kl penuh mcm apa

sedap tp tak blh mkn banyak, kang kene potong kaki... manis sgt

ujung minggu lps edy balik kl, dpt lah grg kopok leko yg best... kalu kopok leko kt sini msti kurang ikan lebih tepung kn

aku kalu msk lmk putih wajib dilwn kan ngn sambal totok, perkh pedas mengancam

cube tgk kaki sapa kah itu... dh tau ekon tu sejuk, saja je dia letak kaki dia kt situ... nsb lah kaki comei tau
asam pedas ayam+ nenas, aku mcm abah aku,suke campur nenas dlm masakan... manis2 masam gitu kn


p/s: isnin dpn nih 20hb aku dpt APC, alhamdulillah setelah keje sini 7thn baru dpt...

26 comments:

  1. assalamualaikum...
    selamat pagi dik.. :) hehehe.. banyak nye stok makanan bawa balik... sonok balik kg... biasa la kan.. semua angkut balik sini.. wat stok.. bukan senang nak balik kg selalu.. ye tak...
    sulur keladi tu yg tengah tu ke dik? yang ayam ngengkong tu of coz tak penah makan.. tapi nampak menarik.. sedapppp... masak camne lagi tu? nak tanya abah akak.. kot2 dia penah makan..

    ReplyDelete
  2. wahh kak..pepagi dijamu mata begini..
    semua lauk tu kesukaan sy
    lagi-lagi asam pedas ayam!nyammms

    ReplyDelete
  3. sedapnya asam pedas ayam dengan nenas tu..akak suka :)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah....tahniah dana...semogav terus berkhidmat cemerlang....

    Weyy ayam ngengkong tu pes time aku tau...nampak sedaplaaa dana oiii....sesuai tu pengatkins mcm kite ni hehehehehe

    Kemain bos diva duduk kaki kat atas ye hehehehh...

    Biase laa tu dana...balik dr kg mmg penoh harta2 yg diangkut hehehe....rezeki jgn ditolak....

    ReplyDelete
  5. asam pedas bubuh nenas akak suka sangat, nanti bole try ok..

    samalah dengan anak dara akak sorang tu, kaki suka buat macam tuh, sabar sajalah...

    ReplyDelete
  6. keladi tu dee tak makan..hehehe..x reti sebenornya..

    tahniah dapat apc ye..moga terus berkhidmat dengan lebih cemerlang..

    ReplyDelete
  7. Malam tadi baru kakak masak asam rebus ikan parang bubuh nenas Dana... kakak pun suka.

    ReplyDelete
  8. k Jassnani- w`slm kak, itulah asal blik kg msti pnh bonet kan, slr keladi tuh la yg putih2 tu.. buang skit2 kulit dia, kalu tgh2 tuh dia nyer umbut, ni bkn...sulur tu anak2 dia kak

    MamyHarraz- hehehe sesekali apa slhnyer jamu makanan pagi2

    k Tihara- dana pun suke kak... :)

    Lieya- nnti kalu rajin aku letak dia nyer resepi ek, dia kene msk kt periuk je lieya... tp kene msk lama skit lah...

    ReplyDelete
  9. hahahaha pandai plak si Aiyan letak kaki dia kat situ nakkan kakinyer rasa sejukk...hihi comel keletah dia..

    tue borong sakan dr kg bw balik Kl tue barang sane lg murah eh ker lagi senang dapat kat sana dr kl..banyak tue..hahhaa...

    Alhamdulillah moga Dana terus sukses...:)

    ReplyDelete
  10. dya suke mkn suluh keladi asam rebus kene dgn ikan goreng bulu ayam...pehhh !! mjilat jari tau !!

    ReplyDelete
  11. k Qhaifa Nur- bile buh nenas otomatik rasa dia lain, bau sedap je

    k Dee- heheh kadang mmg ada yg tak reti mkn sulur tuh kak... mcm dana nih kt kg dulu mak biasa bt, itu yg feveret...mekasih kak

    k Zakie- bile buh nenas tu jd mcm `seger` gitu kan kak... sbb masam manis dia tu yg best

    ReplyDelete
  12. k CNN- selalu kalu bwk jln aiyan duk belakang, sesekali duk dpn gitulah gaya dia
    -selalu kami borong brg yg pyh jumpa kt kl kak...

    Dya- akak suke bt tumis, pds2 masam nyum2... tp kt kl ni mana lah nk jmpa dya, tp kalu kt johor mudah skit nk cari

    ReplyDelete
  13. Salam Dana. ...TAHNIAH DAN ALHAMDULILAH....camni bolehlsh belanja nekcik ayam ngengkong..tak penah dengar..mesti sedap sebab masak lama kan

    ReplyDelete
  14. Banyak berborong akak yea.
    Sedap sayur keladi tu bila jarang-jarang makan. Cuti sekolah ni nak balik kampung cari keropok lekor juga la..

    ReplyDelete
  15. Nekcik- mekasih nekcik... insyallah boleh kalu nekcik sudi dtg umah dana

    PMDR- sesekali dik... kg kt mana?

    ReplyDelete
  16. ayam ngengkong tu ..ni la pertama kali akak dengar walau akak jawa.kelakar bunyinya.kalau ayam ungkep akak tau la.

    ReplyDelete
  17. Ayam ngengkong tu macam terbaik je. Walaupun saya jawa, tapi tak pernah lak makan ayam macam tu. hehe

    ReplyDelete
  18. hamboi kemain sedap...terus lapo nengok ayam ngengkong tu...

    kemain ayyan kaki tu ...nak rasa sejuk ekon yer...sama ngan sara suka no buat gitu....

    tahniah dapat apc nanti boleh belanjer ni...hehe

    ReplyDelete
  19. mula ingat kan cekodok, rupa2 nya kopok lekor, hehe

    ReplyDelete
  20. k Inazamri- agaknyer sbb tempat kite jawa lain2... ungkep tu lain kak...

    Hazmin- ntahla saya pun penah mkn sbb masa kecik2 mak penah msk,nenek pun selalu gk msk time2 ada kesyukuran gitu

    Lizz- lembut je ayam tu lizz, bdk2 mmg suke bt gitu kot kan... boleh bajer insyallah

    Teena Tna- hehehe akak suke potong kecik2

    ReplyDelete
  21. weh...keladi tu feveret aku tuh...tapi susahnya lah nak dpt mkn...huwaaaaa...menjejes air liur ko tayang keladi tu nok...


    tahniah nok dpt APC...aku tumpang hepi...
    teruskan cemerlang selalu...

    ReplyDelete
  22. jawa ya . sama lah kita . solor keladi tuh selalunya kami masak asam pedas + siput sedut . Sambal totok mmg x miss lah wpun dah dok kl nih . klu x de lauk , mls nak masak aka dah lapar sgt , buat sambal totok ikan bilis mkn ngan nasi pun dah ngam . klu x de ikan bilis , buat la sambal totok kencor / cekur ... melelehhhh ...

    ReplyDelete
  23. mmg terliuqq....mcm2 ade la hai

    Semua lauk kampungkan....

    ohohoooo..nak balik kampung...=)))

    Sulur keladi setaun da kot tak makan..huhu

    ReplyDelete
  24. macam-macam jenis makanan ye ada kat cnimm lama tak makan batang keladi...
    tahniah kak dapat APC...

    ReplyDelete
  25. macam-macam jenis makanan ye ada kat cnimm lama tak makan batang keladi...
    tahniah kak dapat APC...

    ReplyDelete
  26. Dana, ayam ngengkong tu cam mana rasa nya? asal aku org jawa tapi tatau ni? taleh jadi.. tak cukup kejawaan aku ni nama nya.. ala ala ungkep ke dik rasa dia? ko selalu kasi aku kecur2 kan air liur..

    bila nak jumpa lagi? hehehehe...

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...