Assalamualaikum semua,
Masa balik kampung tu, esoknya mak suruh tolong dia buat rempeyek kacang tanah. Mak nak bagi kat makcik yang buat kenduri. Orang jawa panggil `NYUMBANG` bagi kuih ke apa-apa sumbangan untuk balas apa yang orang tu pernah bagi dulu.
Gaya mak buat rempeyek memang jenis tuang tepi kuali, aku suka yang gini. Kalau yang bulat aku memang tak berapa nak suka. Kalau aku , suka yang sikit je ada kacang dengan bilis tapi dah mak buat kita bedal jelah kan heheheh.
mak buat 3 plastik tepung, bahan semua mak kisar je |
nipis je mak buat tau.... |
makan masa panas-panas best tau |
Kita suka apa bentuk pun asal tempeyek, heheh.
ReplyDeleteDah lama mak tak buat... Beli je semua...
ReplyDeletebuat sdiri puas mkn..kalo dh mkn ralit ngunyah
ReplyDeletesedapnya peyekkkk! lama betul xmakan.. raya aritu xjumpa ppulak peyek ni.. haha
ReplyDeleteWahh lamanya tak buat. Buat sendiri puas hati makan
ReplyDeletealaaaa...sedapnyaaa.....ikan belis jenis tu mana nak carik erk
ReplyDeleteUish…sedapnya Dana! Mak-mak kita buat rempeyek style gitulah - tepi kuali. Sekarang mak/mil dah lama tak buat, tak merasa air tangan yang sedap.
ReplyDeletesedapnyaaa.... Kita selalu tolong kirai, tapi kadang kadang kacangnya taknak turun dari senduk..hahaha
ReplyDeleteya Allah, comelnye bentuknya.. mesti sedap kan krup krap.. krup krap..
ReplyDeleteSedapnya, fav saya ni
ReplyDeletesedapnyaaa! fav ni!
ReplyDeleteSedap nya rempeyek buat sendiri nj Dana. Kalau dekat memang nak mintak beli.
ReplyDeleteaah akak pun suka tempeyek camni sebab lebih terasa cam homemade meskipun beli. sebab if yg bulat tu ketara nak cantik tuk jualan. if camni cfrm tuk mkn sendiri
ReplyDeleteKuih wajib ada masa raya bagi masyarakat jowo
ReplyDeleteBaca sini terus rindu rempeyek air tangan arwah Mak Sis huhuhu
ReplyDeleteRempeyek ni yang paling suka suami. Sebabnya ada kacang. Ibu dan anak tak makan kacang tapi ibunya kadang makan gak rempeyek ni part krup krap tu ha....
ReplyDeleteDulu ada seorang makcik yg rajin buat sampai berbalang2. sehinggalah meninggal tak ada siapa dah yg rajin nak membuatnya. Suka makan rempeyek ni
ReplyDelete