Assalamualaikum semua,
Lama dah blog aku ni senyap sunyi bila tiba hari jumaat. Maafkan lah diriku yang kehabisan idea untuk kongsi resepi dalam blog ni. Tapi kali ini, resepi ini memang antara yang jarang jumpa dan tak semua orang kenal. Biasa jumpa sambal kelapa ni bila makan dengan nasi impit, selalu belah pantai timur yang kenal makanan ini. Aku ni kalau sekali rasa makanan tu sedap memang aku terjuja nak cuba masak. Balik kampung kali ini belajar dengan mak mentua, walaupun renyah nak buatnya tapi puas hati sebab dah dapat resepinya. Jom kawan-kawan aku kongsikan resepinya.
Bahan-bahan:
1 biji kelapa parut (saiz besar)
2-3 keping gula nisan atau gula melaka - kikis halus (ikut pada selera nak manis mana)
4 ekor ikan selayang - rebus dan buang tulang
3 ulas bawang putih- kisar
1 biji bawang merah besar- kisar
1 inci halis- kisar
4 batang serai- kisar
garam
Cara masak:
- Kelapa parut jadikan kerisik hingga warna coklat, kisar hingga keluar minyak, boleh jugak di tumbuk hingga halus dan keluar minyak. Ketepikan
- Dalam talam atau bekas besar letakkan kerisik, gula nisan dan isi ikan. Gaulkan semua bahan hingga semua bercampur.
- Dalam kuali masukkan bahan-bahan kisar, tak perlu tambah minyak... kacau hingga naik bau dan boleh masukkan bahan-bahan kerisik yang telah digaulkan dengan gula dan isi ikan.
- Masak dengan api kecik gaulkan hingga kering semuanya. Tambahkan sedikit garam. Bila dah kering boleh matikan api dan sejukkan. Siap
Menu raya haji, orang lain makan nasi minyak aku beria makan nasi impit dan sambal kelapa ni |
perjuangan nak jadikan kerisik |
hingga coklat gini |
tumbuk hingga halus |
sampai keluar minyak gini tau... |
satukan semua bahan ini kecuali bahan kisar |
Tumiskan hingga naik bau atau warna kekuningan |
Masaukkan bahan lain, masak hingga kering |
Ini lah rupanya bila dah siap |
makan dengan lontong pun sedap |
makan kering-kering gini sedapnya |
Kira macam serundinglah ya Dana.
ReplyDeleteMrs. A di rumah sendiri masak nasi impit dengan kuah kacang aje.
Raya haji takde tetamu yang datang.
Anak-anak yang habiskan heheeehe..
aah mcm serunding tp ni sambal kelapa biasa belah pantai timur punya kak
DeleteSedapnya seronding nasi impit dgn sambal kacang lagi
ReplyDeletebetul tu kak PI
DeleteGeram tengok gambar last tu
ReplyDeletebekal tu tambah ayam goreng je
DeleteSedapnya lontong š¤¤
ReplyDeletemasa raya kan tu
DeleteDana..!!! Nak order boleh tak š serius ni tak.
ReplyDeletehahahha itu kene order dengan mak mentua la kak
Deletenasi himpit sambal tu selalu makan masa dalam pantang.. hihi.. sedap!
ReplyDeletebelah pantai timur memang mudah jumpa
Deleteaaaaa sedapnya makan dgn lontongggggg!
ReplyDeleteya betul tu hehehhe
DeleteKalo tambah cili boleh ker?
ReplyDeletePedas tak? ke ni versi tak pedas...
ReplyDeleteRajin Dana buat sambal kelapa. Terima kasih kongsi cara masakannya.
ReplyDeleteExcellent job on this blog! The content is both informative and thought-provoking, making it a must-read for anyone interested in the subject.
ReplyDeletehttps://www.discountdrift.com/
This blog is a testament to high-quality writing. The author’s in-depth research and engaging style make it a compelling and informative read.
ReplyDeletehttps://www.couponsstudio.com/