Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsikan menu raya, antara biskut raya paling mudah buat dan sedap. Setiap tahun aku mesti buat, tahun ini tak sempat buat kt rumah sini kita buat kat kampung jelah. Buat tak banyak buat ada-ada je. Jom kita tengok resepinya ya.
Bahan-bahan:
2 kotak sedang cornflakes
1 botol sedang madu
3 sudu besar bijan putih
150gm mentega
cup kecil
Cara masak:
- Masak dalam kuali mentega dan madu, masak hingga keluar buih dan madu pekat.
- Masukkan bijan, dan curah cornflakes gaul-gaul hingga semua madu merata.
- Matikan api dan letak dalam talam. Masukkan dalam cup, bakar dalam oven untuk 5-7minit suhu 180. Dah sejuk simpan dalam bekas, siap.
* aku suka bakar dulu kejap supaya hasilnya akan ranggup je tak jadi lembik.
Tahun ni kak SA ngan Dania x buat..hahahah...semua malas..beli kerepek2 je
ReplyDeletedana kali ni pun sbb bt kt kampung
Deleteletak bijan yer? baru tau ni.. MA sebelum2 ni letak nestum skt..but this year Iris yg buat, dia x letak pun
ReplyDeleteaah letak bijan sblm ni dana letak kismis yg halus2
Deletelinda pulak selalu letak sprinkles tu, tapi tahun nie tak jumpa..kosong je lah cornfalkes kita...kang lepas2 gaji nak repeat lah buat lagi...kikiki
ReplyDeleteselalu letak apa2 je bt tambah2 warna hehehe tp nk mudah boh bijan je
Deletekami tahun ni tak buat langsung kuih raya..tak ada feel nak buat kuih raya sorang2 anak dh duduk asrama ni
ReplyDeletesebelum ni ada asistant kan
Deletewah mudah buat n sedap tu
ReplyDeletememang cari yg mudah buat je kak hehehe
Deletehari last puasa haritu Ana dah beli bahan tp tak sempat buat.
ReplyDeletetunggulah mood rajin dtg,nti buat lps raya ni hehehe
Tambah bijan tu buat lagi sedap.. Owh.. kena bakar sekejap ye supaya dia rangup.. Menarik dan mudah..
ReplyDeleteKak Dana. Saya tahun ni memang tak sempat nak buat cornflakes madu... Biasanya mmg buat jugak
ReplyDeleteterasa nak buat la skrg boleh tak.. aritu tak sempat
ReplyDeleteResepi cornflakes madu ni mudah jer nak buat . Bahan-bahan pun tak banyak
ReplyDeleteMemang mudah sangat ni. Sedap pun sedap. Dulu rajin buat, sekarang malas. hihi..
ReplyDelete