Friday, September 1, 2023

RESEPI BINGKA UBI

 Assalamualaikum semua,

Aku nak kongsikan resepi kuih lama yang sedap dan mudah nak dibuat. Bahan pun cuma sikit ja. Jom tengok resepinya ya. 

4 cawan ubi kayu parut

1 cawan gula pasir

1 sudu besar gula merah

sedikit garam

2 cawan santan

Sedikit bijan

Cara masak: 

- Campurkan semua bahan gaul bagi sebati.

- Lengserkan sedikit minyak pada loyang, masukkan bahan bingka tadi

- Panaskan oven suhu 200 untuk 10 minit, masak dalam suhu 200 untuk 60 minit atau lebih. Ikut pada nak gelap mana atas dia tu.

Gigih memarut





10 comments:

  1. kalau rajin buat..memang senang nak rasai makanan yang istimewa ini

    ReplyDelete
  2. Ternyata cara membuatnya gampang sangat ya kak 😍👍. Bahan pun tak sulit. Saya nak coba lah. Kue ini pun banyak dijual di sini. Tapi kalo bisa buat sendiri pasti lebih bagus 😄

    ReplyDelete
  3. terima kasih share resepi dan cara membuatnya

    ReplyDelete
  4. Sedapnya. Thanks Dana share resepi.

    ReplyDelete
  5. waduhh mbakyu dana, uenak bingka ubi bakar nih., huhu

    ReplyDelete
  6. sedapnya..kuih fav gak ni. tapi x pernah buat

    ReplyDelete
  7. Teringat emak suka buat bingka ubi untuk sarapan pagi. Sebelah malam parut ubi.

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...