Assalamualaikum semua,
Aku nak kongsikan resepi kuih lama yang sedap dan mudah nak dibuat. Bahan pun cuma sikit ja. Jom tengok resepinya ya.
4 cawan ubi kayu parut
1 cawan gula pasir
1 sudu besar gula merah
sedikit garam
2 cawan santan
Sedikit bijan
Cara masak:
- Campurkan semua bahan gaul bagi sebati.
- Lengserkan sedikit minyak pada loyang, masukkan bahan bingka tadi
- Panaskan oven suhu 200 untuk 10 minit, masak dalam suhu 200 untuk 60 minit atau lebih. Ikut pada nak gelap mana atas dia tu.
Gigih memarut |
kalau rajin buat..memang senang nak rasai makanan yang istimewa ini
ReplyDeleteSedapnya bingka ubi
ReplyDeletefeberettt
ReplyDeleteTernyata cara membuatnya gampang sangat ya kak 😍👍. Bahan pun tak sulit. Saya nak coba lah. Kue ini pun banyak dijual di sini. Tapi kalo bisa buat sendiri pasti lebih bagus 😄
ReplyDeleteterima kasih share resepi dan cara membuatnya
ReplyDeletecantik kejadian n sedap tu
ReplyDeleteSedapnya. Thanks Dana share resepi.
ReplyDeletewaduhh mbakyu dana, uenak bingka ubi bakar nih., huhu
ReplyDeletesedapnya..kuih fav gak ni. tapi x pernah buat
ReplyDeleteTeringat emak suka buat bingka ubi untuk sarapan pagi. Sebelah malam parut ubi.
ReplyDelete